Лабовић: Девизни прилив од туризма у 2016. преко милијарду евра

Бета

07. 08. 2016. у 11:15

Директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић изјавила је да се очекује да ће Србија у 2016. години забележити девизни прилив од туризма од преко милијарду евра

Лабовић: Девизни прилив од туризма у 2016. преко милијарду евра

Директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић изјавила је да се очекује да ће Србија у 2016. години забележити девизни прилив од туризма од преко милијарду евра.

"У 2015. години остварен је девизни прилив од туризма од 945 милиона евра, тако да, уколико се овај позитиван тренд раста настави, очекујемо да ће Србија у 2016. години забележити девизни прилив од преко једне милијарде евра, што би био највећи прилив од како се овај показатељ прати од стране Народне банке Србије", рекла је Лабовић агенцији Бета.

Она је навела да је према подацима са сајта Народне банке Србије, у периоду од јануара до маја 2016. године остварени девизни прилив од туризма износио 330 милиона евра, што је 17 одсто више у односу на исти период 2015. године.

Лабовић је рекла и да је број страних туриста у Србији у првих шест месеци ове године повећан за 10 одсто и било их 539.848.

Раст броја страних туриста, према њеним речима, резултат је активности Туристичке организације Србије на иностраном тржишту и учешће на сајмовима туризма у иностранству.

"ТОС је организовао низ студијских путовања за представнике медија и организаторе путовања из иностранства, а што је утицало на побољшање имиџа Србије као безбедне и атрактивне и нове туристичке дестинације", истакла је Лабовић.

Она је подсетила да је у 2016. години надлежно министарство припремило мере подстицаја за рецептивне агенције које доводе туристе у Србију, а чији резултати се очекују у наредном периоду.

Инострани туристи, како је навела, највише посећују Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Суботицу.

"Разлог њихове посете градским центрима су 'цитy бреак', пословни догађаји (сајмови, конгреси), али и бројне манифестације које се одржавају током целе године", истакла је Лабовић.

Додала је да странци у значајном броју посећују Копаоник, Златибор, Тару, Старуа планину, као и Врњачку бању, Бању Ковиљачу, Горњу Трепчу, и места где се нуде активан одмор у природи и сеоски туризам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Obale JEZERA , kao MORSKE plaže

08.08.2016. 13:16

Najvažnije je da se poboljšaju PUTEVI i turistički KAPACITETI, pogotovo koji zamenjuju morske : novi hoteli na novim jezerima, veliki akva parkovi u svim većim gradovima,... kako bi milion Srba, koji svake godine potroše 700 MILIONA evra na stranim morima, imali gde u Srbiji da potroše bar pola toga.

услов

10.08.2016. 13:59

Да би више туриста боравило у домаћим хотелима, неопходно је да имају натписе, јеловнике, правила, путоказе и рекламу прво на српском језику. Ми где год можемо избегавамо тамо где је прво хрватска латиница јер је то знак да не поштују ни нас, ни српски језик и културу, ни српску државу. Дакле, српски у комбинацији с енглеским и свим другим језицима по потреби. И - путокази по Србији су јако лоши, на путевима, у местима, на планинама ...