Срби једу све мање хлеба

Д. Маринковић

09. 02. 2016. у 15:30

Према најновијим истраживањима, становник наше државе годишње поједе 83 килограма основне намирнице

Срби једу све мање хлеба

ИАКО Србе бије глас да једу дупло више хлеба од Европљана, статистика нас, међутим, последњих година демантује. Све мање једемо хлеб. Потрошња хлеба и пецива према најновијим истраживањима у Србији је опала за 17,5 одсто. Сваки наш становник сада поједе око 83 килограма хлеба годишње, док је пре девет година на трпези имао 101,8 килограма.

Према анализи Анкете о потрошњи становништва РЗС, у последњих девет година просечна потрошња хлеба и пецива по глави становника у Србији смањена је за 17,8 килограма.

- Хлеб је најважнија животна прехрамбена намирница и практично једина намирница која се свакодневно једе од рођења до смрти - каже Здравко Шајатовић, в. д. директора "Житовојводине". - Прехрамбени значај хлеба нарочито долази до изражаја у периодима тешке економске кризе и растућег сиромаштва када, по правилу, долази до смањивања потрошње осталих, биолошки и нутритивно вреднијих, животних намирница попут меса, млека, сира, воћа и поврћа, а расте потрошња хлеба. Међутим, то "правило" очигледно данас не важи у актуелној економској ситуацији у Србији.

ПОТРОШЊА И ИЗВОЗ ПРЕМА проценама "Житовојводине" годишња мељава пшенице износи око 1,2 милиона тона. Од наведене количине пшенице произведе се око 860.000 тона брашна, која се утроши за непосредну потрошњу становништва, за хлеб и пециво, али и за кондиторску индустрију и извоз. Очекује се да Србија ове године извезе око 200.000 тона брашна. Из наведених процена може се закључити да, осим прелазних залиха постоји известан стални вишак брашна на домаћем тржишту.

Осим што се смањила потрошња хлеба по глави становника, смањен је и број становника Србије за 32.366 (са 7,146.759 на 7.114.393 становника закључно са 2013., кажу у "Житовојводини". И тај фактор такође је утицао на смањење укупне потрошње хлеба и пецива у Србији.

Посматрајући регионално, укупна потрошња хлеба по глави становника је испод наведеног просека у развијенијим подручјима у Србији. Рецимо, у региону Београда је 70, док је у делу јужне и источне Србије рецимо знатно виша и износи 92 килограма. За разлику од потрошње хлеба, потрошња пецива по глави становника у развијенијим регионима већа је од процењеног просека од 10 килограма, односно мања у неразвијенијим регионима.

Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, сматра да постоји више фактора за пад потрошње хлеба. У неким деловима земље чак је и повећана и производња и продаја векни, док је у другим смањена, између осталог и због промене начина исхране из здравствених разлога, људи су сада читав дан одсутни из куће, смањује се и број становника због стопе морталитета, али и одласка људи у иностранство...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

pustolov

09.02.2016. 16:04

Mislim da je razlog druge prirode. Mi Srbi smo od uvek bili poznati po tome da kupujemo vise hleba nego sto nam je potrebno i nepojeden ostatak smo bacali u kontejnere. E, a sad posto smo osiromasili, situacija se promenila pa kupujemo ili manje hleba ili ga jedemo 2 dana.

sas

09.02.2016. 17:42

@Dumar - meso minus i mlijecni proizvodi. Za zdraviji zivot! PS: sami biramo i odlucujemo koliko cemo zdravo i dugo ziveti!

Ivan

09.02.2016. 17:48

Imajuci u vidu ocigledno osiromasenje stanovnistva, mislim da smo prihvaili navodnu preporuku Marije Antoanete: Ako nemate hleb jedite kolace.

Утеривач

09.02.2016. 20:16

Значи толико нам фино па "једемо колаче" уместо хлеба....

Glas razuma

10.02.2016. 08:19

Ne pada mi na pamet da se odreknem ni hleba, ni bureka, ni mesa, ni juznog voca, ni kolaca, ni kupovnih slatkisa, ni dobrog vina, piva i sokova. Bolje da umrem sit od secera, holesterola, triglicerida, nego da vecno zivim gladan konzumirajuci lucerku, seno, jecam, raz, semenski kukuruz i slicne gluposti.

Bgd

10.02.2016. 09:22

To što se prodaje pod imenom "hleb" samo liči na hleb. Bezlična, nekvalitetna masa prepuna aditiva koja može da se jede maksimalno dva sata nakon pečenja. Posle toga ni psi lutalice neće da ga jedu.

Gedza

10.02.2016. 11:12

Nebeski narod - umesto hleba, zivi od bozji blagoslov!!! Premier nam non stop prica da je se u Srbiji svaki dan oseca"boljitak" i eto narodu je bolje,pa umesto hleba jede kolace!!!!

Kole

10.02.2016. 11:28

Narod jede sve zdravije, bez hleba. Uvek imajte juzno voce i kvalitetnog mesa na stolu. Kavijar, crno vino, urme, masline, feta sir.E onda ce se Srbija preporoditi. Dobro je da smo poceli da odbacujemo hleb i da se zdravo hranimo.To su shvatili cak i najsiromasniji medju nama. Zdrava hrana.

ЗоЗоНаЦ

10.02.2016. 13:00

дали ви знате шта пишете у опште!? пре неколико недеља сте објавили колко килограма тих намена поједемо годишњег заиста је било узнемиравајући податак кад сад ово!!

Rajder

10.02.2016. 17:50

Hleb nije zdrav i ne treba da ga jedemo.Veca kolicina hleba se jede samo u socijalno teskim drzavama jer je to socijalna namirnica,stvara osecaj sitosti za male pare.U kvalitetnim drzavama crni hleb je 90% a beli 10% jer je nezdrav.Vise mesa,povrca i voca,tu treba da obaramo rekorde.

SMOKI

11.02.2016. 13:37

@Rajder - Rajder,pravi vam je komentar.Samo ima jedan nedostatak. O kom vi to mesu pricate.Iz EU ili Brazila.O kom vocu i povrcu i na kraju o kom to standardu. Blago vama sigurno niste zavisni od zarade u Srbiji.

RRPANTELA

10.02.2016. 18:13

Ovakva procena je cista zabluda. Evo primera. U mojoj zgradi zivi 12 domacinstava.Od maja meseca 2015 same domacice po grupama mese hleb dva puta nedeljno.Hleb je prvoklasan i nije 600gr vec 1000 i bez aditiva i hemije koja se ubacuje u kupovni hleb. Brasno kupujemo sami, i to razano,heljdino i psenicno. Pomesano u odredjenoj meri daje savrsen i zdrav hleb.Ako drzava nema interes da joj stanovnistvo ima zdravu,jeftiniju hranu, onda to moramo sami.