Срби једу све мање хлеба
09. 02. 2016. у 15:30
Према најновијим истраживањима, становник наше државе годишње поједе 83 килограма основне намирнице

ИАКО Србе бије глас да једу дупло више хлеба од Европљана, статистика нас, међутим, последњих година демантује. Све мање једемо хлеб. Потрошња хлеба и пецива према најновијим истраживањима у Србији је опала за 17,5 одсто. Сваки наш становник сада поједе око 83 килограма хлеба годишње, док је пре девет година на трпези имао 101,8 килограма.
Према анализи Анкете о потрошњи становништва РЗС, у последњих девет година просечна потрошња хлеба и пецива по глави становника у Србији смањена је за 17,8 килограма.
- Хлеб је најважнија животна прехрамбена намирница и практично једина намирница која се свакодневно једе од рођења до смрти - каже Здравко Шајатовић, в. д. директора "Житовојводине". - Прехрамбени значај хлеба нарочито долази до изражаја у периодима тешке економске кризе и растућег сиромаштва када, по правилу, долази до смањивања потрошње осталих, биолошки и нутритивно вреднијих, животних намирница попут меса, млека, сира, воћа и поврћа, а расте потрошња хлеба. Међутим, то "правило" очигледно данас не важи у актуелној економској ситуацији у Србији.
Осим што се смањила потрошња хлеба по глави становника, смањен је и број становника Србије за 32.366 (са 7,146.759 на 7.114.393 становника закључно са 2013., кажу у "Житовојводини". И тај фактор такође је утицао на смањење укупне потрошње хлеба и пецива у Србији.
Посматрајући регионално, укупна потрошња хлеба по глави становника је испод наведеног просека у развијенијим подручјима у Србији. Рецимо, у региону Београда је 70, док је у делу јужне и источне Србије рецимо знатно виша и износи 92 килограма. За разлику од потрошње хлеба, потрошња пецива по глави становника у развијенијим регионима већа је од процењеног просека од 10 килограма, односно мања у неразвијенијим регионима.
Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, сматра да постоји више фактора за пад потрошње хлеба. У неким деловима земље чак је и повећана и производња и продаја векни, док је у другим смањена, између осталог и због промене начина исхране из здравствених разлога, људи су сада читав дан одсутни из куће, смањује се и број становника због стопе морталитета, али и одласка људи у иностранство...

zaliv.co
09.02.2016. 15:46
Manje hleba zdraviji narod, vise voca i povrca...
Mislim da je razlog druge prirode. Mi Srbi smo od uvek bili poznati po tome da kupujemo vise hleba nego sto nam je potrebno i nepojeden ostatak smo bacali u kontejnere. E, a sad posto smo osiromasili, situacija se promenila pa kupujemo ili manje hleba ili ga jedemo 2 dana.
Aha, navadili se na meso i morske plodove.
@Dumar - meso minus i mlijecni proizvodi. Za zdraviji zivot! PS: sami biramo i odlucujemo koliko cemo zdravo i dugo ziveti!
Imajuci u vidu ocigledno osiromasenje stanovnistva, mislim da smo prihvaili navodnu preporuku Marije Antoanete: Ako nemate hleb jedite kolace.
Коментари (18)