Беспарица одавно истањила шницле

И. П.

28. 10. 2015. у 15:42

Месари негодују због етикетирања већине њихових најпопуларнијих производа као канцерогених. Со, дим и домаћи узгој најквалитетнији рецепт за здраво, тврде домаћи произвођачи

Беспарица одавно истањила шницле

Месне прерађевине спадају у прву групу канцерогених производа

САМО беспарица може да смањи промет, а не оно шта каже Светска здравствена организација, поручују произвођачи и трговци меса на пијаци "Бајлони", пошто је Међународна агенција за истраживање о раку сврстала месне прерађевине у прву групу канцерогених производа. Муштерије су годинама уназад према својим новчаницима смањиле пазаре, али зато на славским трпезама неће мањкати овала пршуте и печенице.

Дан после великих куповина за предстојеће светковине, трговци на пијаци "Бајлони" су тек одахнули од посла. Нарочито произвођачи меса, чије су се редови пршута, печеница и кобасица проредили у витрини. Нико и не размишља о томе што је њиховом главном производу прикачена етикета "канцерогено".

- И цигарете су опасне, па све више људи пуши - каже Радомир Зарић, који наставља породичину традицију месара из Качара, села између Златибора и Ужица.

- Наше месо је квалитетно, из домаћег узгоја, а користимо стари рецепт - само со, никакве хемикалије. Све је декларисано и прегледано, а радимо по ХАСАП стандарду. Овим само плаше народ, да би куповали саламе, паризере и паштете, а ко зна шта ту тек има.

Утом наилази и стална муштерија. Наручује сланину, као и обично.

- Нема боље од овога, моја препорука - каже младић. - Не обазирем се превише на то шта пишу, препоручују, наставићу да једем као увек.

ЦЕНЕ

Сланина 600-900 динара

Чварци 800 динара

Кобасица 900 динара

Свињска печеница 1.200-1.500

Говеђа печеница 1.600-2.000

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ivan

28.10.2015. 17:19

Ali upravo so i dim su vrlo stetni. Na stranu ostali aditivi koji se dodaju za poboljsanje ukusa, boje, povecanje mase i da proizvod duze traje. Svi ti aditivi su odavno stavljeni u grupu kancerogenih. Ali isto tako su odavno i dimljeni proizvodi oznaceni kao kancerogeni. O stetnosti velikih kolicina soli i da ne govorim. Ne razumem cemu toliko iznenadjenje saopstenjem MZO. Sve to se vec dugo zna.

Buba

28.10.2015. 18:17

@Ivan - Ivane,odrasla sam na slanini i kobasicama i evo me sa 77 godina jos mi nista ne fali.Kada bi slusali naucnike,niti bi sta jeli niti pili.Pricaju same budalastine!Da ne zaboravim da Vam kazem da jos uvek svako vece pojedem parcence slaninice.

jagodinac

29.10.2015. 05:10

@Ivan - Tacno ako. Ja sam pusach vec 40 godina. Uglavnom oko pakle cigara dnevno. Uz to jedem sve a najvise volim sremske kobasice osusene u domacoj radinosti. Koliko sam salama pojeo i suvog vrata i ne pamtim. I sta mi fali. Imam 67 godina. I nastavicu kako sam do sada. Kakav kancer nema tu ko se hrani domacom hranom i domacim duvanom.

Koliko ih je od vase generacije zivo

29.10.2015. 07:12

@Ivan - 'ajte, molim vas. naucnici pricaju budalestine, ali, eto, dokona baba, ne.

Aca

28.10.2015. 18:07

Ja ništa od ovoga ne jedem, odvratno mi je. I dok se nisam razumeo u hranu mnogo, izgledalo mi je masno....

Марко

29.10.2015. 08:16

У мојој породици на селу соле и диме месо ко зна откад и буквално нико није имао канцере, напротив! Ја се прехлађујем двапут годишње и исмевају ме како сам слаб. А ма колико да је штетно, сто пута је здравије од паштета, саламура, виршли.. Или од меса које суше калолиферима за 4-5 сати.