Мраз најбољи чувар усева од болести
14. 03. 2014. у 21:19
Топлије време доноси нову опасност за пшеницу, али и за воће и поврће. Када просечна дневна температура буде око 10 степени, треба почети са применом пестицида и хербицида
БОЛЕСТИ још увек нису запретиле пшеници, јер их од њих штите ниске јутарње температуре. Безбедно је и воће и поврће, али је лепо време пријало и корову! Стручњаци саветују ратарима да се спреме за заштиту младих биљака, јер је релативно топла и блага зима, која је, пре свега, одговарала пшеници, али и узрочницима болести, па би ефикасна заштита могла да буде од велике важности за добар род.
Др Србислав Денчић, са Оделења за стрна жита, новосадског Института за ратарство и повртарство, објашњава да пшеница, која је засејана на око 550.000 хектара, још није у опасности.
- Пшеница је у доброј кондицији, лепо је презимила, а и кише, којих је било ових дана, јако су јој пријале, тако да баш добро напредује - каже Денчић. - Што се болести тиче, док год има јутарњег мраза, опасности за пшеницу нема, јер ниске температуре не погодују развоју болести.
Када температуре порасту, односно, када просечна дневна температура буде око 10 степени, објашњава Денчић, тада би требало да се почне са применом пестицида, али и хербицида.
- На тај начин ће младе биљке бити заштићене не само од болести, него и од корова, којима је исто тако пријала топла зима - додаје Денчић. - Сами пестициди и хербициди, такође, знатно слабије делују када има мраза, тако да ранија заштита, у таквим условима, једноставно, нема правог ефекта. Пшеницу, иначе, прва напада пепелница, а затим се јавља и септорија. Касније се јављају лисна рђа и фузаријум. Ту су такође и хелмитоспоријум и рихиноспоријум, болести које нападају готово искључиво јечам. Сам јечам, иначе, већ влата, а очекујемо да ће и пшеница ускоро ући у ту фазу.
О заштити пшенице, коју је јесенас засејао на око 100 јутара, већ размишља и Стипан Шарчевић, ратар из Старог Жедника.
- Пшеница се јако лепо развија, и одлично изгледа, пошто јој је око 40 литара кише коју је добила одлично пријало - каже Шарчевић. - Лепо се разбокорила, прихрањена је на време, и сада је ред да мислимо и на заштиту од болести. Припремам се за набавку препарата, а чим не буде мразева, кренућу и са прскањем.
У Поморавском округу све је набујало, а кромпир, грашак, боб и лук већ се зелене по њивама, а воће је процветало. Стрна жита су прошле јесени посејана на већој површини него претходне године, јер је зима касно стигла, па су пољопривредници могли дуго да се одлучују.
ПРОЦВЕТАЛО ВОЋЕ
СУНЧАНИ дани и топле дневне температуре идеалне су за воће које је већ процветало.
- Топле температуре неће направити проблем, али плаши ме најава да би од наредне недеље могле да наступе минусне температуре - каже Игор Андрејић, сарадник у Пољопривредној стручној служби Јагодина. - Воћу највише могу да нашкоде дуготрајне кише и само тада би могло да дође до развоја болести.