Ђаци нам знају више страних, него српских речи: Ми наше писце бришемо, а Хрвати их присвајају!

Љиљана БЕГЕНИШИЋ

понедељак, 15. 06. 2020. у 09:00

Ђаци нам знају више страних, него српских речи: Ми наше писце бришемо, а Хрвати их присвајају!

"Осман" Ивана Гундулића

Избацивање дубровачке књижевности из школских програма значило би oдрицање од аутора чија су се дела одвајкада изучавала као део српске писане речи
ДОК се ми одричено наших писаца, великана који су вековима припадали српској књижевној баштини, Хрвати "грабе" и оно што не припада њиховом културном наслеђу. Најбољи пример је дубровачка књижевност. Из нашег школског програма у другом разреду гимназије тако је изостављена дубровачка барокна књижевност и Гундулићев "Осман", дело које је оцењено као "најуспелији еп словенског барока".

На ово је упозорио професор Филолошког факултета др Славко Петаковић, који за "Новости" појашњава да нико од универзитетских наставника који на свим националним филолошким катедрама у Србији предају дубровачку књижевност није ни консултован ни обавештен о изменама када је програм прошле године реформисан.

- Упознавши се, ипак, са током догађаја, обратио сам се, у новембру прошле године, надлежној комисији Завода за унапређење образовања и васпитања, скрећући пажњу да такав програмски модел нема ни стручно ни научно упориште - прича нам проф. Петаковић.

У Заводу су га упутили на Национални просветни савет.

- Чланови Завода, на челу са председником овог тела господином Стојковићем, имали су пуно разумевање, те су једногласно донели препоруку да се Гундулићев еп врати у обавезан део програма за гимназије. Мислили смо да је тиме пропуст исправљен. Увидом у "Просветни гласник", од 2. јуна, уверили смо се да је из наставног програма и даље у целини искључена ова област. Након новог обраћања надлежнима речено нам је да ће Завод поступити по препоруци Националног просветног савета.

Међутим, додаје Петаковић, расплет проблема сада компликује чињеница да су читанке за други разред гимназије конципиране без дубровачке барокне књижевности и Гундулићевог дела већ спремне за штампу и за увођење у наставу наредне школске године.

- Ако такве изађу пред наставнике и ученике, штета ће бити немерљива - каже он. - Без поменутих садржаја представа о развоју наше националне књижевности била би деформисана, а културно-историјска традиција вишеструко изневерена. Јер, Гундулићево дело готово одмах по свом штампању 1826. године ушло је у наставне програме српских школа и канон српске књижевности, и у њима се одржало до данас.

Академик Миро Вуксановић

Истовремено, Дејана Милијић Субић, заменица директора Завода за унапређивање образовања и васпитања, каже да је Гундулићев "Осман" враћен у наставни програм и да проблем са тим делом за Завод не постоји. А на примедбу да су читанке за други разред гимназије без Гундулићевог дела већ спремне за штампу, она истиче да наставни план и уџбеници нису исто.

- Постоје многи други извори где се може наћи Гундулићев "Осман", као, на пример, интернет. Уџбеници могу да одступају 20 одсто од програма - истакла је Милијић Субић.

И док се наши стручњаци и институције боре са шумовима на везама, Матица хрватска оптужила је Матицу српску за "присвајање хрватске књижевне баштине", тврдећи да је у питању "безочна крађа и отимачина". Бесни су што је Матица српска у едицију "Десет векова српске књижевности" уврстила најпознатија дела дубровачке књижевности.

Академик Миро Вуксановић, покретач и главни уредник Антологијске едиције "Десет векова српске књижевности" Издавачког центра Матице српске, објашљава нам шта се догодило:

- Већ једанаест година, у једанаест кола, у 110 објављених наслова Антологијске едиције "Десет векова српске књижевности", међу одабраним књигама имамо три из дубровачке књижевности. Све три су објављене. У првој су стихови четрдесетак песника, у другој Гундулићеви спевови, у трећој Држићеве драме. Већ једанаест година, сложно, организовано и у таласима наш поступак нападају из Хрватске. Њихове нападе преносе српски медији. На нападе уреднички одговарамо на исти начин.

А чија је дубровачка књижевост?

Дубровник у 16. веку

- Став Матице српске је логичан, јаван и јасан. Књижевност из доба Дубровачке републике припада и српској и хрватској књижевности - истиче академик Вуксановић. - Дубровачка књижевност је настајала на штокавском наречју источнохерцеговачког говора, који је основа српског књижевног језика. То је тековина Вука Караџића, а припадност књижевности се одређује према језику којим је писана. Али, ваљало би да се чешће чује под којим именом се изучава дубровачка књижевност на српским универзитетима и у историјама српске књижевности. Ред је да свако ради што му дужност даје.

Проф. Петаковић истиче да је свест о значају дубровачке књижевности, која по својим језичким основама и културноисторијским оквирима представља драгоцени део и српске и јужнословенске баштине, плод перспективе утемељене у време Јована Суботића и Вука Караџића, потом још више учвршћене развојем филолошко-историјских наука.

А професор Филолошког факултета др Радивоје Микић истиче да је одговор на питање чија је дубровачка књижевност дао чувени историчар књижевности Павле Поповић још 1909. године написавши да се "по разлозима, а не по шовинизму, дубровачка књижевност може сматрати српском исто онолико колико и хрватском".

- После 1945. године дубровачка књижевност се није могла предавати као српска, али данас нема разлога да не припада и српској књижевности - каже проф. Микић за "Новости".

Осврћући се на измене наставног плана и програма из кога се потпуно избацују или и у изборни део пребацују капитална дела, проф. Микић истиче да је ово, између осталог, изазвано и потребом да се на нов начин одреди шта је то српска књижевност.

- Када се погледа шта је избачено из програма, види се да су то писци који су или рођени или стварали ван граница данашње Србије, као што су Матавуљ, Кочић, Ћопић, Десница... то су врло важни писци ван данашње лектире - каже проф. Микић.

Др Славко Петаковић

Миро Вуксановић сматра да се ђацима из лектире уклањају или преносе на непозната места писци без којих се не може изучавати српска и општа књижевност.

Студентима је, каже овај академик, наредбом одређен број страница за читање уместо целовитих књига.

- Само понеко се буни - примећује наш саговорник. - "Устанак" је подигнут због велике песникиње, али треба објавити "рат" свима који спречавају да у школским програмима буду водећи српски писци.


ЗНАЈУ ВИШЕ СТРАНИХ НЕГО СРПСКИХ РЕЧИ

Академик Вуксановић истиче да је према доступним списковима из школског програма склоњено педесетак наслова:

- Док списак читамо, доиста није јасно да ли је то позната освета понављача или зла намера. Сви смо обавезни да указујемо где је легло изругивања српском језику и књижевности на том језику. Нису склоњени само Гундулић и Десанка. Именик је дуг, а поступак неук.

Неопходно је утврдити да ли је реч о неспоразуму, а потом протрести цео систем српске просвећености, сматра Вуксановић:

- За полуписменост школованог дела нашег света нису криви комисија и завод који комисију саставља. Кривица је заједничка. Међу нама огромном брзином расте број људи који знају више страних него српских речи. Није писмен ко зна где се ставља тачка већ онај ко има јасну мисао испред стављене тачке. Језик се учи читањем добрих књига. То је темељ учености. Ко то не зна остао је без прве цигле у својој кући.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Mare Srbija

15.06.2020. 09:39

Pa tako je to kad nam hrvatski izdavači izdaju udžbenike. To treba da radi,kao nekada, jedan naš izdavač i za sve škole isto gradivo.

Roko

15.06.2020. 09:42

S tom cirilicom smo sami sebe bacili negde u aziju postali smo stranci u evropi. Latinica i cirilica moraju biti ravnopravna pisma ukidanjem latinice stetimo samo sebi.

Рашо

15.06.2020. 10:01

Ево, и ови добронамерни и национално одговорни људи праве грешку и прихватају да је дубровачка књижевност и хрватска. За њих и истомишљенике једноставно питање: када је до 1945 и какве безе имао Дубровнок са Хрватском? Осим што у историји као држава никада до тада и није постојала као самостална, Хрвати су од Дубровника били далеко преко 500 километара и никакве везе са њим нису имали. У Дубровнику живе Срби католици, Ватикан и Броз лажу а наши људи прихватају лажи.

Иван Т. Боберић

15.06.2020. 10:03

Госпођо Бегенишић, усудићу се да кажем оно што је јавна тајна. У свим досдашњим владама "чуче" хрватски лобисти у Србији и они су, парадоксално, Срби са значајном имовином на Јадрану, од Улциња до Ријеке. А зна се да онај ко није имао кућу или стан на мору није био ИН по стандардима тадашње црвена буржоазије. Дакле то смо ти - "МИ" !

maniks

15.06.2020. 10:18

Hrvatskih reci u Srbiji imate koliko hocete i koje se koriste u zvanicnim dokumentima. Kad neko umre treba pozvati mrtvozornika da potvrdi smrt i ako su pre njega tri lekara to konstatovali, onda treba da dobijete smrtovnicu da bi resavali dalji status, sve to treba uraditi ucinkovito, pa tu je stajaliste ,kolodvor,krasno,.... ma muka mi je vise ..

m.

15.06.2020. 11:00

Isto je i sa pismom.Slazem se da u Srbiji prvenstvo treba imati cirilica, ali i latinica je srpsko pismo, zato ga nemojte izbacivati isto kao sto mu ne smete davati prednost nad latinicom.Sto se tice Matavulja, Desnice, Kocica i ostalih srpskih pisaca rodjenih van Srbije, njima treba dati poseban ogranak za izucavanje ali nikako ih izbaciti iz programa.Izbacivanjem postoji velika mogucnost da ucenici u Srbiji nikad i ne saznaju da su postojali Srbi knjizevni stvaraoci izvan Srbije.

Stepa

15.06.2020. 11:04

Velika podrska cenjenim profesorima koji se bore za opstanak srpske knjizevnosti u punom obimu u nasem skolskom programu. Neverovatna nezainteresovanost, cak i saucesnistvo u ovim necasnim radnjama od strane onih koji odredjuju skolske programe. Za cije interese rade? Ocigledno ne za interese ovog naroda. Treba ih pozvati na odgovornost i ako treba udaljiti od sadasnjih funkcija.

profesor baltazar

15.06.2020. 11:29

nejasno je odakle srpskoj akademiji stav o pripadnosti dubrovacke barokne knjizevnosti srpskoj knjizevnoj bastini? svi knjizevnici bili su katolici i isticali hrvatsko poreklo kao i rudjer boskovic. sto se tice tzv istocnohercegovackog govora, pa jezik dubrovackih knjizevnika i pesnika nije istocnohercegovacaka stokavica, potpuno krivo!

Дузшан

15.06.2020. 11:57

Да ли су речи: тисућа, стожерник, бојовник и извешће српске. Је су средњевековне српске ! Како то ?! Молим одговор ! Исто важи и за месеце у години, студени, ожујак итд. !

Zoran Zagorac

15.06.2020. 11:59

Bravo za tekst. Vreme je da se vratimo sebi i svome ako hocemo da budemo ono sto jesmo. U protovnom cemo postati neki belosvetski prirepak sto vec ozbiljno pokazujemo. Dokazano smo mi jedan od malobrojnih naroda na svetu uvek spreman da se odricemo onog najvrednijeg. Zato nas danas ima toliko malo koliko se jos uvek smatramo onim sto jesmo. A zbog cega i zbog koga to bezumno radimo?.

Vera

15.06.2020. 12:08

Pa i srpski jezik vam je hrvatski samo poturčen i pogrubljen u 500g ropstva i šta da ga štitite?Još se rugaju Hrvatima koji imaju najbiolji Zakon o zaštiti jezika kojeg i druge EU članice prepisuju od njih i brišu turcizme koliko mogu i namesto engleskih internetskih reči stavljaju svoje...

Bravo

15.06.2020. 14:17

@Vera - Crnogorci su ga isto prepisali pa bio je još i skandal zbog toga....

Net

15.06.2020. 12:09

STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja!

Zinka

15.06.2020. 14:00

@Net - Zabranjivalo se na žalost Jevrejima jer su imali svoj geto u koji su se njihovi trgovci noću povlacili iz gradskog jezgra. Strancima, uglavnom trgovcima iz zaledja, se zabranjivao boravak bez dozvole boravka ili ugleda i visokog staleskog statusa kao svojevrsne garancije. Inace zabrana nocenja nedubrovačkom stanovnistvu unutar zidina grada se primenjivala zbog bezbjednosnih razloga. Prvi karantin i apoteku je tamo uveo Sveti Sava sto se cijeni jer se poslije proširilo po Europi.

Vera

15.06.2020. 14:17

@Net - Ali eto lupaju oni a JOŠ NITI JEDAN srpski portal to neće(Možda ne sme) da piše a Hrvati to govore svim turistima iz celoga sveta koji dođu u taj grad pa ima knjiga-Zakonik sa tim Zakonom....ovi i dalje svoju mitomaniju.

Mustafa

15.06.2020. 12:10

Sloveni koje Osmanlije nisu porobili Slovenci i Hrvati imaju svoje KAJ a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE ali jasno je da je to sve samo poturčeni hrvatski pa srpski je Vuk 1818g stvorio sa "piši kako govorioš" šta je najveći idiotizam na svetu! Hajde zamislimo samo to šta je bilo gazdi Turčinu lakše u 500g ropstva nad tolikim pravoslavcima na celom Jugu Evrope da izgovara: Svijet ili svet, cvijet ili cvet...

Net

15.06.2020. 12:11

POVODOM SMRTI VLADIMIRA HORVATA SJ: Razgovor s jezikoslovcem koji je raskrinkao velikosrbske laži Vuka Karadžića.

Hahaha

15.06.2020. 12:24

Svojatate vi i Dubrovnik i hrvaske pisce ali šta ako neki Srbin ode u taj Dubrovnik i na licu mesta vidi čiji je i grad i pusci?

Net

15.06.2020. 12:33

Ko je to rekao da je poklič ZDS ustaški iz 1941g? Evo dokumenat iz Amerike da se koristio još 1936g... Croativ.hr VIJESTI OHIO, USA: Za dom spremni iz 1936.

Bravo

15.06.2020. 14:19

@Net - Pa logično da ga nisu izmislile ustaše pa ko bi sledio izmišljeni poklič? Ma samo treba još tih dokaza.....

Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla

15.06.2020. 12:50

VELIKA SRPSKA TAJNA: SRBIN TVRDI: ‘Srbi taje da potječu od Hrvata, vrijeme je da prihvate svoje hrvatsko podrijetlo’. Srbima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi!

Ne paniči

15.06.2020. 12:56

Smanjite paniku, kakva je to glupost u tekstu da "ljudi znaju više stranih nego srpskih reči"? To nije istina, takvi ne bi uopšte funkcionisali u društvu niti znali da čitaju. Ponavljam, smanjite paniku.

Milan

15.06.2020. 14:09

@Ne paniči - Ovde se vrsi perfidan pokusaj unistavanja srpskog jezika. izbacuju se svi najvazniji srpski pisci( Desanka, Radoje Domanovic, Petar Kocic, Stefan Mitrov Ljubisa), cirilica je na izdisaju. A drzava cuti, i bukvalno namerno saucestvuje u unistavanju sopstvenog jezika i kulture. Sto je rekao cuveni profesor Lompar. Cilj je vrlo jasan: Svesti sve srpsko na srbijansko. To jest uciniti da svi Srbi koji su rodjeni van sadasnjih granica Srbije budu izbaceni iz Srpske kulture. Izvodjac radova: NVO.

Ne paniči

15.06.2020. 16:54

@Ne paniči - Ćirilica nije na izdisaju. Zaštićena ustavom, zakonima, prva se uči u školi... ovde jeste popularno da se govori kako je ona ugrožena i napadnuta, ali niko da mi u brojkama odgovori kako, na koje sve načine i koliko je ugrožena ćirilica. "Čuveni profesor" Lompar bi mogao da zavrne rukave, radi na terenu i objavi ozbiljnu statističku studiju o tome koliko je ugrožena ćirilica, umesto što pušta prazne parole.

Likos

15.06.2020. 13:17

a šta je čudno kad su potplatili naše fukare i izdavače da rade na tome, namjerno, prvo pohapsiti sve ustaške plaćenike, a posebno obratiti pažnju na izbjegle koji su u vrhovima vlasti i šuruju preko svojih veza i vezica.

Vupi Bu

15.06.2020. 13:23

Pre neko vece u dnevniku jednog tv servisa, najavise neku vest a ja nista ne razumeh sta i koga najavljuju. Od skracenica i tehnickih izraza prepisanih iz standarda unije koja nas nece, malo reci je ostalo iz našeg jezika. Većinom uvrede i psovke, samohvaljenje, komsijske zadjevice i ogovarancije... Deca uce i sto nece a stari zaboravljaju zasta imaju decu.

Niko

15.06.2020. 13:25

Treba novinari da idu ponovo u skolu... I da tamo nauce... Recenica se ne pocinje sa evo.. Influenser je sta? Kvad? Itd... Sve samo ne srpski jezik

СЕРБ

16.06.2020. 21:35

Свако мора признати да је Дубровник по језику и писаној заоставштини увијек био српски - говорио је Милан Решетар (1860-1942), српски лингвиста, историчар, филолог и књижевни повјесничар и критичар, рођени Дубровчанин, члан Српског католичког покрета у Дубровнику, филолог у Бечу, најбољи познавалац садржаја и тајни Дубровачког архива.

Чика Профа

17.06.2020. 10:17

Пре неко вече гледам "Дневник 2" на РТС. Народ им је "нација", Скупштина им је "парламент", летак им је "флајер", примена им је "имплементација", председник владе им је "премијер", учење им је "едукација", евро им је "еуро", тужилац им је "тужитељ", споменик им је "монумент", првенство им је "шампионат", мешовити парови у тенису су им "микс дублови", итд, итд. И, шта тек да очекујемо од других када се чак и РТС одавно претворио у сигурну кућу за полуписмене медиокритете који газе српски језик?!