Траже помиловање за Десанку: Омиљена песникиња избачена из школског програма!

Д. БОГУТОВИЋ - М. МИРКОВИЋ

05. 06. 2020. у 22:02

Чувена збирка велике српске песникиње искључена из програма за четврти, а њен избор поезије из трећег разред гимназије. Комисија сматра да се збирка Десанке Максимовић не уклапа у "оквир епохе"

Траже помиловање  за Десанку: Омиљена песникиња избачена из школског програма!

У ОКВИРУ измене програма наставе предмета Српски језик и књижевност у гимназијама, комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања одлучила је да из трећег разреда искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог - чувену збирку велике песникиње "Тражим помиловање". То је изазвало лавину негодовања међу писцима, критичарима, просветним радницима, универзитетским професорима...

На одлуку је хитро реаговала и Задужбина "Десанка Максимовић", писмом Министарству просвете, Националном просветном савету и Заводу за унапређење образовања и васпитања, које су подржали Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милован Данојлић, Милосав Тешић, Алек Вукадиновић, Рајко Петров Ного, Мирослав Максимовић... У "утуку" који је Завод упутио Задужбини, објашњени су "разлози" за такав потез.

Чланови комисије Завода дуго су разговарали о најзрелијој збирци поезије велике песникиње, "Тражим помиловање", и закључили да се "ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе, те да постоји бојазан да би и ученици погрешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај". Ипак, разматрајући захтев Задужбине, предложили су да се збирка нађе у програму за први разред гимназије, уз закључак да би "на овај начин збирка нашла своје право место као одјек књижевне епохе средњег века".

- Прекрајање књижевне историје и несумњивих вредности српског књижевног канона преко свеукупног дела Десанке Максимовић са којим треба да се упознају ученици 3. и 4. разреда средње школе је, најблаже речено, делатност која погађа у само срце нашег идентитета - каже, за "Новости", др Светлана Шеатовић, управница Десанкине задужбине. - Одговор да је "Тражим помиловање" ванвременско и да је "одјек епохе средњег века" јесте поништавање дуготрајног рада научника који су тумачили дело ове песникиње у 24 зборника радова и доказали модерност и универзалну вредност њене поезије. Нажалост, на делу је писање неке нове књижевне историје, ослоњене на нове вредности, газећи песникињу духа, епохе и народа. Тражимо помиловање за Десанку Максимовић!

Песникиња Тања Крагујевић, чланица УО задужбине, али и лауреат награде која носи Десанкино име, каже да чланови Управног одбора неће одустати од покушаја да се огроман пропуст исправи:

- У образложењу одлуке да се збирка лоцира у програм нижих разреда и проучава врло једнострано - тек као сегмент историје наше поезије, затварају се могућности модерног тумачења тог дела, што је недопустиво. О свевремености збирке "Тражим помиловање" сведочи и сасвим посебна традиција проучавања овог дела у ваљевској гимназији, чији ученици из године у годину у овим стиховима откривају нове садржаје, вредности и мотиве.

Универзитетски професор Александар Јовановић, за наш лист, каже:

- Наравно да је Десанки Максимовић, посебно збирци "Тражим помиловање", место у гимназијском програму. Овај, слободно речено, књижевноканонски скандал је као висока температура која је нагло букнула да нас упозори на разорно деловање пандемијског вируса у нашем организму. И ако заслугом Задужбине "Десанка Максимовић" исправимо ову неправду, остају најбитнија питања о процедури доношења наставних програма, неукључивању најзначајнијих образовних инстутуција у њихово доношење, недовољно усредсређеном Националном просветном савету, превеликом утицају образовних чиновника, изузетно значајном националном раду на брзину, што је недопустиво. Последица су више него погубне: комадање књижевног канона (Десанка Максимовић и Владан Десница су само најочигледнији примери) чиме се губи не само његов уметнички већ, исто тако, образовни и патриотски значај, затим, уношење (под изговором модернизације програма) писаца који не могу да привуку младе људе књижевности.

Мошо Одаловић, лауреат награде са именом велике песникиње, подсећа како је Десанка без изузетка устајала у одбрану других, и препричава давни инцидент у Удружењу књижевника:

- Танасија Младеновића, људину и ратног комесара, хтели су неки да избаце из партије. Десанка је одмах устала и рекла: "Не може то тако, њему су се млади на верност заклињали, а ви ћете тако сутра и мени рећи 'Тамо се, Десанка!'" И ево, дошло је то сутра, у часима општег бешчашћа дође и тај час да неко каже "Тамо се мало, нижеразредна Десанко!"

ЗБИРКА СВОГА ВРЕМЕНА

Приређивач критичког издања збирке "Тражим помиловање" и дугогодишњи управник Задужбине др Станиша Тутњевић истиче да "ако је ико песник свога времена - онда је то Десанка", те да је "свевременост" препорука, пре него сметња, за улазак у школски програм:

- Не могу да прихватим да се ова збирка "не уклапа у поетичке оквире епохе" нити увиђам како би могла бити "одјек књижевне епохе средњег века", јер је она првенствено збирка свога времена.

У ОБАВЕЗНОЈ ЛЕКТИРИ НЕМА ВИШЕ "ПРОЉЕЋА ИВАНА ГАЛЕБА"

ДЕСНИЦА САМО ПО ИЗБОРУ НАСТАВНИКА

РОМАН Владана Деснице "Прољећа Ивана Галеба" уместо досадашње обавезне, постао је изборна лектира за четврти разред гимназије. Поводом тога, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић упутио нам је образложење радне групе која је писала предлог програма наставе.

- Сматрали смо да је рано да сва дела која се обрађују сврстамо у изборни део и одлучили смо да одређени минимум, највећа дела српске књижевности друге половине 20. века и свега неколико дела светске претпоставимо као обавезан део. Оваква подела нипошто не значи да дела која су преопручена у тзв. изборном делу имају мању вредност, мању важност или да се на било који начин маргинализују. (Љ. Б.)

РЕАКЦИЈЕ ЛАУРЕАТА КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ"

Љубомир Симовић: ВРЕМЕ РИЈАЛИТИЈА

КАД видимо да ми већ можда и 40 година немамо књижевни живот. Када видимо да један од преосталих књижевних листова излази једном у четири месеца! Када видимо да се књиге штампају у свега 300 примерака, кад видимо како се квари и растура наш језик, онда одлука о избацивању Десанке Максимовић из школског програма не може да ме изненади. Кад мало размислимо, одлука нам се може учинити чак и доследном, јер је ово време плагијата и куповине диплома, време ријалити програма, а не време Десанке Максимовић и Иве Андрића.

Милосав Тешић: УНИВЕРЗАЛНЕ ТЕМЕ

СВАКОМЕ ко уме да чита поезију, јасно је да је "Тражим помиловање" и те како савремена поезија, а свако изузимање из лектире или једнострано тумачење тако свеобухватног дела могло би се тумачити као покушај гушења српског националног идентитета. "Тражим помиловање" сасвим сигурно је међу најбољим песничким остварењима испеваним на српском језику. Теме које се овим стиховима опевају су и модерне и универзалне, само што су примењене на историју једног народа, и исказане језиком тог народа.

Војислав Карановић: ВИШЕ ЊЕНЕ ПОЕЗИЈЕ

СОЛИДАРИСАО сам се са мишљењем и акцијом УО Задужбине "Десанка Максимовић". Неспорно да би Десанкине поезије требало да буде што више, у свим школским програмима, а образложење које ову збирку лоцира у програм нижих разреда, као "одјек књижевне епохе средњег века", напросто није на месту. "Тражим помиловање" је универзално дело, испевано савременим, а не средњовековним језиком, а и иначе мислим да млади изузетно добро реагују на њене стихове не само о љубави, већ и о темама попут смрти, пролазности...

Матија Бећковић: НЕЧУВЕНА ВЕСТ

ЈЕДНОМ приликом, путовао сам са Десанком на Вуков сабор и био сведок тога колико су јој људи аплаудирали и отпоздрављали. У једном тренутку, сагнула се према мени и шапнула ми: "Хоћемо ли пропасти?" - нисам ни слутио да ћу се тога сетити када сам чуо нечувену вест да су избацили из школског програма, и то ништа мање него "Тражим помиловање".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

Лука

06.06.2020. 15:39

@Igor - Молим те, немој да мијешаш географске и националне одреднице... Ја сам Босанац, али сам Србин.

jokac

05.06.2020. 22:25

ovde me nista vise ne moze zacuditi. kad smo na onlajn predavanju djacima predstavili da je NATO humanitarna organizacija i cuvar mira a cak i da je NDH cuvala cistotu hrvatskog jezika. sta je sledece ? da je Karadjordje vrsio genocid nad Turcima, da je Ivo Andric bio ultra desnicar ... zalosno do boga. odricemo se svega cime smo se nekad ponosili.

Janko

05.06.2020. 22:39

Kažu u delu teksta "obrazloženje odluke..." ! Molim vas, da li je potrebno ikakvo obrazloženje za ovu sramotnu odluku ? Nijrle čudo gde smo i dokle došli sa ovakvim odlukama. Najžalosnije što se dno i ne nazire !

Miloš

05.06.2020. 22:41

Da budem iskren nisam mogao da očekujem da ćemo jednog dana dočekati i ovakvu srpsku lakrdiju. Za sve naše generacije koje smo odrasle i rado čitale i neizmerno voleli pesme Desanke Maksimović, ova lakrdija predstavlja "plod" plitke pameti. I duboko verujem da tako nešto podlo Srbija neće nikad prihvatiti. Ovo je moja reakcija iz dalekog i lepog Vankuvera.

Заврам

05.06.2020. 22:41

Писци и новинари су сјајно одрадили свој посао. Не допада ми се, тачније, назвала бих то ужасом, да се поезија Десанке Максимовић избацује из градива гимназијалаца. Ко су чланови те Комисије? Дајте имена, па бар да знамо ко нам радо оглаву, кога треба, онако својски, да п.ујемо и п.ујемо, до неба и натраг! Срамота шта се све одиграва у нашем образовању под плаштом неке лажне савремености. Знају ли ти чл. да постоје вечите, непролазне вредности у култури, историји сваког народа? Поздрав Богуту.

Boki

05.06.2020. 22:44

Zasto ne navedete imena clanova komisije? Bilo bi zanimljivo saznati ko su ti koji nam prave ~reda ~.

Sto Oliva

05.06.2020. 22:53

" trazim pomilovanje" i nije za detaljno obradjivanje u skoli...treba da se izbaci. U moje vrijeme, Desanka se proucavala u sitna crevca, a neki pjesnici potpuno izostavljeni. Posebno u CG. Nije bilo Vitomira Nikolica, Lesa Ivanovica, R. Zogovica...i mnogih drugih...

Rasa

05.06.2020. 23:05

@Sto Oliva - Nemas ti pojma. Komisija koja kaze Desanka ne odgovara danasnjem vremenu ,smesno .Pisci se po meni ne klasifikuju kao vremenski i ne vremenski . Ispaqde da reci Svetog Save nisu savremene pa ne moramo da ih citamo i slusamo,strasno. Svaki dan se pokusava unistiti delo Vuka KAradzica i stvoriti neki novi jezik i pismo ,koji ce odgovoarti akademiicma,a narod ko sisa.

Заврам

05.06.2020. 23:10

@Sto Oliva - @Sto Oliva! Видимо ми да сте ви себе већ одавно избацили из сопственог језика, народа, историје, памћења, Косовског завета, из памети... А да смо баш патили што Зоговића нема у уџбеницима? Искрено, нисмо! Опаметили смо се. Кад сте избацили Петра Петровића Његоша, владику Рада из образовања и својих живота, шта даље од вас да очекујемо? И да Те питам, јасним српским језиком: знате ли ви уопште ко сте, и шта правите од себе? Његош би вам данас зацвилио: "Нек се овај вијек стиди над свијема вјек

Aleksandar Mihailović

05.06.2020. 22:54

Dokle će polupismeni i sa kupljenim diplomama da odlučuju o našem obrazovanju? To su oni koji uče decu da je dobro da budu janičari, da je Srbija okupirala KiM, da je zemlja ravna ploča,... da je podela zemlje uspeh, jer, eto, dobili smo jednu od dve polovine. Takvima ponovo dati mandat i uvešće u obaveznu literaturu za decu memoare starleta, kontroverznih biznismena i onih koji su Srbe pretvarali u rezervne ljudske organe. Skloniti ove štetočine koje su gore od jata gladnih skakavaca i glodara.

Branislav Matajs

05.06.2020. 23:00

koga li su ubacili umesto Desanke sigurno nekog ko piše o Srebrenici ili nekog novocrnogorskog. šta mi sve dopuštamo motka pa u ministarstvo...

milomir.dv

05.06.2020. 23:08

Šta očekivati od stručnjaka koji izbacuju fizičko vaspitanje a uvode sport.Izgleda da su sve maloumnici u stručnim komisijama.

Di

05.06.2020. 23:17

Dajte da izbacimo iz skola sve ono sto valja u nasoj kulturi i ostavimo kic i sunt kao sto smo uradili i sa svakodnevnim zivotom.... Sve ono radi cega vrijedi biti ponosan na to sto si Srbin, dajte da pogazimo, zaboravimo... Na kraju krajeva uvjek ce se naci neki susjedi da to prihvate (((

Slavke

05.06.2020. 23:44

Ovo je vrh brega, vrh talasa koji ce nas sve zbrisati. Vec decenijama niko ne standardizuje jezik, predlog pisma u Skupstini stoji godinama, obaveza ucenja jezika ne postoji... I onda se pitamo kako ima pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji koji ne znaju 1 rec srpskog... To nema igde u svetu!

Мики Србенда

05.06.2020. 23:51

Господо из мени омиљених новина барем ви не би требали да се чудите, обзиром да већ неколико дана форсирате вест о једној турбо-фолк певачици и о њеној деци и унуцима!?

Иво

05.06.2020. 23:53

Колико је дубока наша окупација и по овоме се види. Мислите да ово нема везе са политиком, па варате се.

Danijela

06.06.2020. 14:09

@Dalibor - Sramota.. Nek iskljuce i Djuru Jaksica. Ne mogu da verujem. Nama je bilo lose sto smo ucili njene pesme. Kuda ides Srbijo.

* КОМЕНТАР *

06.06.2020. 00:14

А у "оквир епохе" се значи уклапа турбо фолк песма осуђиваног криминалца коју зовете "српска мајка" !?!?!

Dusan BG

06.06.2020. 00:15

Skandal! Skandal neviđenih razmera! Kakvu to antisrpsku, antidomaćinsku, nemoralnu i izopačenu vlast imamo kada sprovodi takav teror nad srpskom kulturom!? Moj komentar nema političko opredeljenje, već nameru da objasni kako nam je nasa vlast najveći neprijatelj i kako te prodane "proevropske" vlasti zatiru celokupnu srpsku kulturu i nameću nam kič, šund, rijaliti i primitivizam.

Draga

06.06.2020. 00:36

Sramota. Koji "stručnjaci" su u Ministarstvu prosvete kad se svako malo dešavaju neki skandali. Kuda ovo vodi. Mada, videći ko nam danas puni novinske članke, ne treba se čuditi.

saja

06.06.2020. 00:38

Nekad su okupatori dolazili sa šmajserima preko grudi a danas perfidno preko literature.U našoj državi glavne novine su filijale velikih svejtskih država:Kurir,blic,Prvda,telegraf.Propali smo više nego možemo i zamisliti.A ni cijeli svijet nema se baš čemu nadati.

Šokiran

06.06.2020. 00:59

Milogorizacija naše književnosti Deca Komunizma,poslušnici,i,globalisti.neolibarela,polupismeni,i,NVO sluge,šta su ove" spodobe" koje su ovo predložil.?,!TUŽNO i PORAŽAVAJUĆE!!!KAVU TO DECU TO HOĆE DA VASPITAJU;BEZ HUMANOSTI;PLEMENITOSTI;LUDSKOSTI I DUHOVNOSTI!MOŽDA ZATO ŠTO JE BILA VELIKI ČOVEK I JOŠ VEĆA PESNIKINJA!!!!ZATO IM SMETA NJENO PESNIČKO DELO"LAKO JE NAUČITI ŽIVOTINJU;LAKO JE NAUČITI PROSTAKA;ALI JE NAJTEŽE NAUČITI ONOGA KOJE POLUNAUČEN POSTAO UČITELJ DRUGIMA"-Sv. Vladika Nikolaj

Sani

06.06.2020. 10:33

GDE JE TU PRAVDA? Desanka je nasa najbolja pesnikinja. Nema onoga ko nije čuo za nju. Pisala je najbolje pesme. Nije prošlo ni jedno takmičnje recitala, a da bar neko od takmičara nije recitovao njenu pesmu. Ovo je poražavajuće! Stvarno SRAMOTA!!! Čija god da je to odluka taj se sigurno ne razume i ne zna da uziva u poeziji!

Andrija

06.06.2020. 11:01

Treba da se ubaci zbirka pesama Jelene Karleuse. Izbaciti iz istorije Milosa Obilica a ubaciti velikog junaka Arkana.

Comi Tebrex

06.06.2020. 12:13

Književnost je živa, mladi kulturni ljudi čitaju naše savremene pisce i pesnike, pisce i pesnike iz regiona, ali ono što ne postoji, i to kažem kao neko ko se oseća građaninom sveta, nedostaje opšte nacionalne identifikacije koja nije puko patriotsko nacionalističko busanje. Ne samo za intelektualce, već i za obične prosečne ljude koji žele da dobace više od obrazovanja na društvenim mrežama i tabloidima potrebna je strategija, ovako idemo do dna... Znala je to Desanka sve još tada. Uvek isto.

Jelena Simonovic

06.06.2020. 14:04

Hajde da svi naucimo Krvavu bajku i krenemo u mirnu setnju gradom, recitujuci stihove! Ako oni ne znaju ko je ona, a ne znaju ocigledno! Hajde da im pokazemo da mi znamo!!! TRAŽIMO POMILOVANJE ZA DESANKU MAKSIMOVIĆ!!!

Tatjana M.

06.06.2020. 14:32

Baš me interesuje šta su planirali da stave umesto toga - verovatno neke vredne stihove Marine Tucaković, po mogućstvu one koje izbodi donna Ceca

Srbin do daske

06.06.2020. 20:07

@Tatjana M. - Marka Perkovića Tompsona, jer je glavni izdavač u Srbiji ustaško Preduzeće čiji je vlasnik "milokliz" KVATERNIK!!! Bože smiluj nam se.

Tina

06.06.2020. 15:59

U stvari, ovo vreme nije za Desankinu poeziju... nema tog osecaja, damara u nama, u ovom vremenu...

Milica Ilic

06.06.2020. 19:42

"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu,...." Ko je u toj komisiji,ko ih je tu postavio,kad su kupili diplome( ako ih imaju), sramota!!!!!

BB

06.06.2020. 21:07

Sramota. Sistematski se ruši školstvo godinama. Mnogi i nisu upoznati sa njegovim urušavanjem. Npr sa jedne strane se od dece traži da se usmeravaju a sa druge strane iz usmerene skole izlaze totalno nespremni za tržište rada. Npr srednja gradjevinska , arhitektra ima biologiju, geografiju, istoriju umesto vise časova struke a ukinut drugi strani jezik. Pa da li samo gimnazijalcima treba strani jezik?

Божидар Драгишин

06.06.2020. 21:13

У времену смутном гдје се највише сати утроши гледајући "ријалитије", гдје је политика, као нечасно занимање par excelance, алфа и омега наших живопта, гдје лоптошутач у локалном клубу има већи углед (и паре) од гимназијског професора - ништа неочекивано је да Десанки кажу "потамо се" из средњошколске лектире. То се, људи моји, мора спријечити, макар и литијама интелектуалне Србије. Сјетимо се Черчила кад су му пчредлагали да паре за културу усмјере у ратни буџет: "А шта ћемо онда да бранимо".

Goca

07.06.2020. 03:05

Ako i preko ovoga pređemo, onda smo stvarno sebi zacrtali kraj. Deca već u I razredu plaču i misle da su glupa od gradiva koje već sada ne mogu da savladaju. Ministarstvo obrazovanja nam godinama truje i uništava decu. Tj nije ministarstvo krivo, nego oni koji su oformili poseban ogranak koji zaista o svemu odlučuje,a ministarstvo mora sve to da usvoji i aminuje. Toliko.

Liječnik

07.06.2020. 11:08

Kome je zasmetala "Krvava bajka"? Nije li možda i sudbinski naslov "Tražim pomilovanje"?