Председник Вучић у Хит твиту открио: Без решавања косовског чвора Србија неће бити члан ЕУ

Novosti online

недеља, 31. 05. 2020. у 21:00

Председник Вучић у Хит твиту открио: Без решавања косовског чвора Србија неће бити члан ЕУ
Верица Брадић са својим гостима и пратиоцима на друштвеним мрежама и вечерас бира најважнију објаву недеље на Твитеру, Фејсбуку и Јутјубу
Верица Брадић са својим гостима и пратиоцима на друштвеним мрежама и вечерас бира најважнију објаву недеље на Твитеру, Фејсбуку и Јутјубу.

У студију ТВ Пинк су председник Србије Александар Вучић, професор др Бранимир Несторовић, новинар Миломир Марић.

Говорећи о актуелној теми коју је покренуо председник Фондације Тијана Јурић, Игор Јурић, председник Србије је изјавио да је важно да грађани знају да ће Србија гарантовати сигурност и безбедност деци.

- Спремни смо да свакоме ко укаже на потенцијалног злочинца, реагујемо адекватно и позивам надлежне да раде свој посао и да се покаже постоји ли тај политичар о којем Јурић говори или не. Ако постоји, показаћемо да у Србији нема заштићених и да, без обзира да ли сте политичар, имате новца, физичку силу, не можете бити бахати и злостављати малолетну децу. То ми је далеко од схватања и људи треба да буду уверени да ће држава урадити све да се до истине дође - рекао је председник за "Хит Твит".

Истиче да не жели да критикује било кога, па ни Јурића, већ да га треба питати зна ли нешто о овом случају или не.

- Мислим да је од пресудног значаја да заштитимо дете и да покажемо да заштићених нема, а политички трикови људе у Србији уопште не занимају - рекао је Вучић.

Говорећи о укидању епидемије у Србији, Несторовић каже да се налазимо у "најдосаднијој фази", те да епидемија јесте пред гашењем, а да је тешко рећи када ће епидемија формално бити одјављена.

- Формално треба да прође двоструки инкубациони период без иједног регистрованог случаја - објаснио је Несторовић.

Када је реч о ситуацији у Америци, Марић каже да је корон авирус однео све тековине Трамповог мандата. Подсећа да су људи остали без посла, да је криза велика, а да се сада против Трампа води мали рат.- Ниједан амерички председник ово није доживео. Чим је изабран, изгледало је као да ће од првог дана бити ухапшен. Очигледно да се дубока држава није мирила са његовим начином владања - каже Марић.


Каже да је недељама слушао да је прекршио Устав увођењем ванредног стања, а да је потом уставни суд једногласно донео одлуку да Устав није прекршен.

- Сада никоме ништа. Сада су реакције да смо потплатили Уставни суд. Сада, када неко жели да изађе на изборе, и њега је неко платио, с тим што то говоре они који су хиљаду пута богатији од мене и од странке коју воде. Шта је смисао свега? Суштина је заиста да треба да изађу са планом и програмом - каже председник.


Марић каже да је изненађен мржњом која постоји у опозицији. Каже и да је звао једног од академика који му је рекао "мрзим те, мрзим свакога ко је са Вучићем".

- Многи од њих су такви и њихове идеје су сада мањинске. Плашим се да једног дана не постану већинске. Можда Вучић не ради како треба, али нико није предложио ништа друго - рекао је Марић.

Истиче да, они који су сада на улици, сами себе су дезавуисали за било какву озбиљну политику.

Несторовић каже да насилничке идеје морају добити свој одраз. Каже да је некада био у СПО-у, да је мрзео Слободана Милошевића, а да сада схвата да ништа није имало смисла.

- Ово је све малтене исто као онда, али мислим да сада не постоји довољно енергије. И опозиција је јако збунила људе и не знају ни сами из чега се састоје. Ако желите јасне циљеве, онда говорите јасним језиком. Рецимо, ако се не слажу по питању Косова, онда треба да дају предлог за решавање овог питања - каже доктор.


Вучић је рекао да би Србија без коронавируса имала највећи раст у Европи, били смо као такмаци ми и Мађарска предвиђени у Европи.

- Највећи део грађана се радује успеху земље, али не можемо да се навикнемо да смо најуспешнији и морамо да кукамо. Увек сам био против те полике кукања. Извоз ИТ сектора ће за годину и по дана претећи пољопривреду. Ми морамо да растемо и структурно јачамо пољопривредну, образовањ и да спремно уђемо у четврту индустријску револуцију - рекао је Вучић.


Председник Србије је истакао да је у последњем кавратлу Србија имала 6,1 одсто, а тада није било ковида, иза су Турска, Кина.

Он је додао да ће Србија за годину и претећи Хрватску по БДП, док ће за плата бити потребно шест година и додао да су све остале земље одавно иза нас.

Марић је оценио да Хрвати Србе такође гледају завидно, ако што ми понекад мислимо да су они успешнији јер су раније ушли у ЕУ.

Он је додао да код Срба постоји тај национални дух да из несреће изађу осокољени.

- Људи као да су прележали тешку болест, па су се узмували. Мислим да треба искористити ту народну енергију - истакао је Несторовић и нагласио да је наш народ научио да се сналази.

На питање да ли је реално да се Београд и Приштина нешто договоре, Вучић каже да смо у тешкој позицији и да морамо да разумемо да смо 1999. поражени и да се зна какав је Кумановски споразум. Подсетио је на мартовски погром, на самопроглашење независности и изостанак реакције из Београда, као и на оно што се десило 2010. са пресудом Међународног суда правде.


- Ситуација је тешка и зато треба да гледамо како да чувамо мир, економски просперитет, а да не угрозимо наше тежње. Успели смо да држимо Србију, да је угледна и да истовремено штити своје интересе. О томе говори и опредељење српског народа на КиМ. Не видим како и о чему можемо да се договоримо, треба да решавамо проблеме, али када питам шта је решење, чујем само да нема промене граница. Они чекају да се ваљда одрекнемо свега - каже Вучић.

Додаје да је дошло до другачије расподеле економске моћи у Европи, да је једна европска сила страховито "порасла" и да се ситуација у односу на пре три месеца променила. Ово ће, оцењује, и по питању КиМ донети "тежа питања за нас".

- Ту је сукоб две западне силе, сукоб у Приштини и видећемо како ће се то одвијати. Ми смо спремни да разговарамо, учествоваћемо у разговорима, али да ли ће доћи до договора - нисам оптимиста. Ствари су се промениле, а наше је да их пратимо и штитимо Србију - каже председник, додајући да је за ово важно јединство.

Вучић је подсетио да је Брисел недвосмислено рекао да, без решавања косовског чвора, неће бити места за Србију у ЕУ.

Новинар Марић каже да је Србија од почетка разговора искористила мир за велике инвестиције и економски напредак, а да данашња јака Србија никоме не одговара. Говорећи о изборима и томе зашто је то Европи важно да сви учествују на изборима, Марић каже да је то природно.


- Ако је неко незадовољан својим личним проценама за резултат на изборима, то је његов проблем, не треба цела Србија због тога да се потреса - каже Марић.

Др Несторовић тврди да ће, након корона-кризе, остати неповерење појединих земаља према ЕУ.

- Не може лако све то да прође. Остаће то ко је коме и колико помогао. Сада се и најевропскија партија у Италији залаже за редефинисање односа са ЕУ - каже Несторовић.

Оцењује да нас ЕУ и не жели претерано, док нас НАТО жели, искључиво како би "затворио круг у региону".

Председник Србије је нагласио да он поштујем људе који раде и дају резултате, истакавши да су они увек мета критика.

- Неки су обећавали 1.000 евра, а само су људима узимали десетине хиљада евра и уништавали фабрике. Ми смо обећали постепено повећање плата и 100 евре које смо исплатили у року од 15-ак дана - рекао је Весић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

Nikola

31.05.2020. 21:13

Masovan dolazak stranih investitora u našu zemlju je bitno uticao na smanjenje stope nezaposlenosti u Srbiji.

Maja

31.05.2020. 21:26

Nestorovic jedan od najboljih lekara u nasoj drzavi...sve pohvale predsedniku sto uvazava i postuje ovakvu velicinu od coveka

Aleksandar

31.05.2020. 21:36

Svaki normalan čovek kao i svaki roditelj podržava ovakvu izjavu,pedofilima je mesto samo u zatvoru...

Ivana

31.05.2020. 21:40

Ukoliko postoji dokazi ja bih najviše volela da ti ljudi odgovaraju za pedofiliju, jer ako su uhvaćeni moraće da odgovaraju. Državni organi svoj posao moraju da rade svoj posao.

Joka

31.05.2020. 21:47

Ako neko krši zakon, naročito ako zlostavlja maloletnu decu, mora biti kažnjen, bez obzira čime se bavi, jer je zakon isti za sve.

Uros

31.05.2020. 22:12

Ako gospodin Juric ili bilo ko drugi ima takva saznanja, duzan je da to prijavi. To nisu naivne stvari da bi ostale samo na prici.

Uros

31.05.2020. 22:37

Ako gospodin Juric ili bilo ko drugi ima takva saznanja, duzan je da to prijavi. To nisu naivne stvari da bi ostale samo na prici.

Radmila

01.06.2020. 07:05

Kosovo je deo Srbije i uvek ce biti, u to ne sumnjam ni najmanje, resice se sve.

Sasa

01.06.2020. 07:27

Gospodine predsednice,vama podrska na mudroj politici,EU nas ne interesuje .... sloboda nema cenu !

Marija M

01.06.2020. 08:11

Pedofilima je mesto iza rešetaka! Ko god se usudi da napadne dete zaslužuje najstrožiju kaznu!

jana

01.06.2020. 08:38

Srbija nikada nije bežala od rešavanja kosovskog problema. Ali prištinske vlasti ne pokazuju volju za nastavak dijaloga.

uet

01.06.2020. 19:53

Za rešenje problema moraju postojati volje obe strane, ali Priština je ta koja koči svaki napredak.