МУЏАХЕДИНИ су нам све СПАЛИЛИ, баку СИЛОВАЛИ и УБИЛИ, а од мене су тражили да пишем о ГЕНОЦИДУ над Бошњацима: Како је Катарина Ристић из Чикага поништила ЛАЖИ О СРПСКОЈ КРИВИЦИ

Драган Вујичић

24. 05. 2020. у 22:00

Средњошколка се својим радом изборила за измену у уџбенику историје у САД

МУЏАХЕДИНИ су нам све СПАЛИЛИ, баку СИЛОВАЛИ и УБИЛИ, а од мене су тражили да пишем о ГЕНОЦИДУ над Бошњацима: Како је Катарина Ристић из Чикага поништила ЛАЖИ О СРПСКОЈ КРИВИЦИ

СРЕДЊОШКОЛКА из Чикага Катарина Ристић (17) променила је уџбеник из савремене историје за средње школе у Школском дистрикту Парк Риџ града Чикага, у америчкој држави Илиноис!

Захваљујући Каћи и њеном оцу Ранку, у тамошњим књигама више не стоји да јe "Србија деведесетих извршила агресију на БиХ и убила 200.000 муслимана". Избачене су лекције у којима пише да је председник Слободан Милошевић одговоран за геноцид у Босни, а термин "геноцид у Босни" замењен је речју atrocity (екстремно суров, насилан акт)...

Школски одбор дистрикта "променио је историју" после жалбе породице Ристић на програм и након давања стручног мишљења професора Томаса Мокаитиса са Универзитета "Де Пол", који је, иначе, деведесетих био агресивно антисрпски оријентисан.

Ристићи су иначе у Америку, као избеглице, стигли 1996. године.

Катарина, за "Новости", објашњава:

- Имала сам 15 година када сам добила задатак да напишем семинарски рад на тему "Геноцид над Бошњацима деведесетих". О рату сам знала оно што ми је отац испричао: да смо у Америку дошли јер су нам у Босни попалили све, а бака Ковиљка је на Возући силована и убијена 1993. Замислите како ми је било када сам видела литературу према којој треба да пишем рад! Тада сам опет питала оца.

Ранко наводи је био пренеражен када је видео "буклет" о босанском геноциду према ком његова кћер и њене другарице Кармен, Линдси, Арили и Елисон треба да направе радове. На зеленој насловној страни одштампана је композиција - српски великани, од Светог Саве, преко Николе Тесле, Јована Дучића, Новака Ђоковића, Владе Дивца... и стрелица која од њих "води" до масовних гробница Сребренице.- Каћа је, наравно, написала свој рад из других извора и оцењена је највишом оценом - сећа се Ранко.

Професорка историје ми је саветовала да се жалим на градиво Школском одбору и они су заиста реаговали брзо. Ангажовани експерт са Универзитета "Де Пол" сведочио је да је у питању неистина и директор школе ме је и званично известио о промени наставног програма.

Ристић прилаже писмо директора:


* Реч "геноцид" се избацује и замењује речју atrocities, што се односи на наводну агресију Србије на Босну и Херцеговину.

* Потврђује се да председник Слободан Милошевић није био осуђен за ратне злочине нити геноцид.

* Из школског програма избацују се све књиге које су садржавале нетачне информације.

* Уводи се провера интернет информација које се користе у школству овог дистрикта.

* У програм се уводе документи и извори које је Катарина Ристић користила у својој истрази.


Катарина и њен отац Ранко, пореклом из Завидовића, у Америци су, тако, урадили посао за који и најмоћније лобистичке групе у САД тврде да је немогућ. Променили су антисрпски наратив у земљи у којој је он осмишљен и учинили да бар у њиховом округу истина о крвавим деведесетим у БиХ не буде лажна и једнострана.

Када је битка добијена, Ранко је успоставио контакт са порталом "Србијан тајмс":

- Договорили смо се да обавестимо све наше епархије и сва удружења Срба у САД о путу како се лажна историја може променити - прича Ранко. - Систем у Америци омогућава свакој заједници да утиче на школство и да нема никавих проблема да истина надјача пропагандне лажи. То је велики посао и морамо ми Срби који живимо у САД да га урадимо, свако у свом америчком "дворишту".

Антоније Ковачевић, уредник "Србијан тајмса", за "Новости" објашњава планове:

Обавестили смо врх СПЦ и нашу дипломатску службу у САД о свему и уверавају нас да ћемо добити сву неопходну помоћ. Српска заједница широм САД ускоро организовано креће да претреса градиво из историје.
ОЗЛОГЛАШЕНИ УНИВЕРЗИТЕТ

Томас Мокаитис, шеф катедре историје на чикашком факултету "Де Пол", важи за човека који је написао најмрачније неистине о српском народу у БиХ. Поредио је, у време док је радио и за Амерички институт за мир, који је деведесетих водила из сенке Медлин Олбрајт, Милошевића са Хитлером. Сада је лично написао препоруку Школској управи установе у којој учи Катарина да се промени програм јер је градиво о Србима "интернет претеривање".

А у кабинетима овог факултета професор исламског права Шериф Басиун писао је Статут Хашког суда 1993. године, преформулисавши међународно значење термина геноцид не би ли га прилагодио "српској кривици".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Bojan Zvornik

24.05.2020. 22:16

Svaka čast!!! Istina će kad tad izaći na vidjelo ali samo uz pomoć ovakvih ljudi. Bravo još jednom.

Mama

24.05.2020. 22:35

Znaci-Moze!!!Ali treba biti istrajan i argumentovan sto mnogi nasi predstavnici uopste nisu!!!Bravo devojcice ,glavu gore i samo napred. Srecno!

duša

24.05.2020. 22:36

Svako dobro pametnoj Katarini i njenom tati Ranku. Hvala vam što ste izbrisali laž na Srbiju i Srbski narod.

Pancevac

25.05.2020. 01:22

Ristići, sve vam od ruke išlo! Bravo! Šta sve mogu postići svesni i savesni pojedinci, za primer svima nama!

Roki

25.05.2020. 02:11

I moju djecu u Australiji su tako učili. Ali tada se ništa nije moglo uraditi jer je bila druga politička situacija. Sada i oni uviđaju greške ali ćute. Svi vide šta su ameri radili posebno zadnje 3 decenije. I opet strah da otvoreno priznaju da su podržavali zločince i teroriste. Vraća im se polako

Stefan

25.05.2020. 05:09

Svaka cast Katarina ,tako se brani Srbija i Srbski narod ,moze nesto da nauce ovi politicari od tebe ,,a ovi sto lupaju minuse ,,vidite sami ,,vrjeme cini svoje ,,sve ce doci na svoje mjesto

pre tri godine

25.05.2020. 07:54

'ocel iko da primeti da je ovaj email star 3 godine? ljudi bre al se lako palite ...

СтефанНемања

25.05.2020. 09:46

@pre tri godine - Прочитај пажљиво текст прије него што се правиш паметан. Дјевојка сада има 17 година, а у тексту пише да је добила задатак када је имала 15 година да напише семинарски рад. Вјероватно треба тек да напуни ове године 18 година, чиме е-пошта од прије 3 године паше. Рачунање ти очигледно није јача страна.

радисав

25.05.2020. 08:15

Ово је лепо прочитати, наша држава треба да подржи ту акцију Срба, али паралелно и превасходно треба наше сопствене уџбенике из историје да уподоби и усклади са истином.

Gloria S.

25.05.2020. 08:27

Moze tamo gde ima demokratija.Treba nesto i poucno izvuci iz konteksta ovaki prica.Katarina,hvala!

драгана

25.05.2020. 16:30

@GARGAMEL - Ne jedan, bar petoro ministara i premijer imaju šta naučiti od Katarine.

Djetic

25.05.2020. 10:01

Bravo dete! Da mi je znati ko lupa ovolike minuse? Kome smeta sta je ovo pametno dete uradilo,mudzahedinima ili onima koji su placeni da obelodane istinu a nisu?!

maniks

25.05.2020. 10:50

Svaka cast ovoj srednjoskolki na istrajnosti i hrabrosti, dok nasa vlast sramno i ponizno cuti ne zato sto je slaba vec sto je mnogo jaka...bla, bla,bla.

Sanja

25.05.2020. 14:34

Svako nomalan zna da to nije bilo ni g od genocida osim potur*ca koji su duboko u sebi svesni da im je nametnuta tudja vera.Bravo za devojku i njenog tatu.Vreme je da istina izadje na videlo.BRAVO

Gogi

26.05.2020. 05:57

@Sanja - Svako normalan zna da ne to američka podvala jer muslimanima ni na pamet ne bi palo da celu stvar toliko naduvaju

Trebavska

27.05.2020. 20:47

To su Svjetke sile koje su napravile samo Srbe genocidne ali Bogu dragome hvala da je dao ovakvih kao Katarina i njen Tata naklon do poda Zivi i zdravi bili