Нисте сами, пружили смо вам братску руку. Русија је послала људе, а то не може да замени никаква опрема: Генерал Михаил Чернишов за Новости о борби против короне

Раде ДРАГОВИЋ

14. 04. 2020. у 09:00

Kомандант руског тима АБХО каже да српско здравство показује висок ниво спремности и организације

Нисте сами, пружили смо вам братску руку. Русија је послала људе, а то не може да замени никаква опрема: Генерал Михаил Чернишов за Новости о борби против короне

Генерал Чернишов Фото Танјуг

РУСИЈА није оставила Србију у борби против пандемије вируса корона. У овој борби српски народ сигурно није усамљен. Русија је послала највредније што има - своје људе. Јер нема те опреме која може подједнако да замени братску руку и помоћ правих стручњака.

Ово за "Новости" поручује генерал-мајор Михаил Чернишов, начелник службе АБХО Западног војног округа Руске Федерације, који је на челу тима руских стручњака који већ две недеље помаже у борби Србије са пандемијом. Генерал Чернишов важи за истински ауторитет када је реч о АБХО заштити и борби против епидемија, који је задужен за ову врсту заштите стратешки важне руске војне области.

Одмах по проглашењу ванредног стања, по наређењу председника Владимира Путина, постављен је на чело руског експертског тима који је, заједно са возилима и опремом, послат у помоћ Србији. Генерал Чернишов истиче да су руски стручњаци одмах по искрцавању ступили у акцију. Део је упућен на дезинфекцију кључних тачака здравствене заштите, док су лекарски тимови упућени у три здравствене установе у Београду и Ваљеву на пружање помоћи пацијентима.

- Од почетка ове мисије укључили смо се у акцију дезинфекције у здравственим институцијама широм Србије. Само у Београду извршена је дезинфекција шест великих здравствених установа, међу којима је и ВМА. Ове недеље, у сарадњи са Министарством здравља Србије и медицинском службом Војске Србије, планира се чишћење још 16 објеката у којима су боравили или су тренутно смештени оболели од вируса корона - објашњава генерал Чернишов.

Руски тим у акцији

Он каже да је једна јединица руских стручњака упућена у Ниш, где ради на дезинфекцији болница и медицинских установа. После завршетка дезинфекције у основним установима у престоници, руски тимови прећи ће на задатке у местима у кругу од 150 километара од Београда. Повратак на старе локације, како истиче, зависиће од потреба и броја оболелих.

У свом раду служба АБХО руске војске користи историјска искуства, али и знање стечено пројектима превенције инфекција на истоку Русије. Располаже савременом техником, која чак пет пута повећава брзину дезинфекције уз коришћење истог броја људи:

- То је веома значајно, посебно у ситуацијама каква је тренутна пандемија вируса корона. За кратко време обезбеђујемо заштиту медицинских установа у које свакодневно пристижу стотине и хиљаде оболелих и где се обавља тријажа пацијената - истиче руски генерал.


Чланови руских тимова истичу да су дочекани пријатељски, а наглашавају и добру сарадњу са српским колегама. Генерал Чернишов задовољан је степеном припремљености и организације српског здравства у борби са епидемијом.

- Блиско сарађујемо са санитетском службом ВС и српским Министарством здравља. Одмах по доласку, одржали смо састанак на којем смо лоцирали најважније објекте и локације. Такође, добили смо молбу да проверимо медицинске установе и проценимо како је организован посао у њима. Српска страна приказује висок ниво припреме и организације и веома пажљиво прати препоруке које дају руски војни лекари. Сва упутства којих се држе наши стручњаци у складу су са препорукама СЗО и Министарства здравља Русије - каже генерал Чернишов.

СВУДА ОСЕЋАМО ПРИЈАТЕЉСТВО

ГЕНЕРАЛ Чернишов не крије да су руски стручњаци у Србији топло дочекани и да осећају да помажу пријатељској земљи.

- Људи су одушевљени. Довољно је само изаћи на улицу у којима наши стручњаци извршавају задатак и уверити се. Топлина се одмах види и осећа. Грађанима Србије је драго што Русија није заборавила Србију у овим тешким данима. Српски народ не крије своју захвалност на помоћи и подршци - каже генерал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Miki-Zg

14.04.2020. 09:14

Uskoro će biti pitanja od tzv. visokih činovnika EU ,pa zašto ste Srbi primili Ruse -stručnjake za dezinfekciju i ljekarske timove ,da vam pomažu u pandemiji ,niste to smjeli ?

Zoon

14.04.2020. 10:01

@Miki Verovatno ce EU licemeri da postave i pitanje da li su Rusi iz humanih razloga u Srbiji ili su to špijuni

Верник

14.04.2020. 10:07

Prijatelji uvek ostaju prijatelji. Spremiti ljude u grotlo pakla da ti pomogne, može samo porodica. Sve ostale pomoći, koje ne treba potcenjivati, naprotiv, ne mogu biti ravne ljudima.

Alex_DeLarge

14.04.2020. 10:36

За све који вичу „а где је Русија”, „зашто нам не помаже Русија” итд, напоменуо бих само да је данас Русија у најтежој ситуацији у последњих 20 година, годинама су под санкцијама, САД и С. Арабија су цену нафте довеле на ниво на ком се производња више и не исплати, сама Русија је такође у борби са короном. Поред тога, не знам зашто људи у Србији мисле да је Русија дужна нама да помаже? Кад је Србија урадила нешто за Русију? Ми сарађујемо са НАТО, идемо у ЕУ, а плачемо Русији кад нешто не ваља

Miso.Pec

14.04.2020. 11:22

Nikada nismo ni dovodili u pitanje da su Rusi naši najveći prijatalje,kada su god bili u prilici oni su i pomogli Srbiji,hvala im na svemu.

maniks

14.04.2020. 11:28

Tacno tako, uradili ste nesto sto Srbija nikad nebi mogla, niti ima kadar niti opremu. Ono sto nije unistio nato unistili su zuti.

Eni

14.04.2020. 22:14

U ovoj siruaciji se vidi ko voli srpski narod I ko postuje srbiju srdacno veliko hvala rusiji pozdrav iz njemacke