У Републици Србији је до 15 часова 24. марта 2020. године регистровано укупно 303 потврђених случајева COVID 19, саопштено је на конференцији за медије у Влади Србије.

Заражено је још 54 пацијената, 27 је у болници, а 21 на респиратору са озбиљним тегобама, рекао је министар Златибор Лончар

У националној референтној лабораторији Института Торлак до данас у 15 сати тестирано је укупно 916 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.ВМА цивилна болница за оне који немају везе с короном

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће ВМА од сутра функционисати као цивилна болница и примати све грађане који немају везе са корона вирусом, док ће уместо ВМА заражене пацијенте од корона вируса примати Градска болница на Звездари.

"Донета је одлука да ВМА неће бити у систему збрињавања позитивних на корона вирус и уместо ње ће заражене примати Градска болница на Звездари", рекао је Лончар и додао да је почело премештање пацијената из Градске болнице на ВМА.

Истакао је да ће од сутра ВМА бити дежурна болница за цивилне грађане и примати све који нису сумњиви на корона вирус.

Када буду пупуњене болнице Мишовић и Земунска са онима који су заражених короном, попуњаваће се Градска болница пошто ту има доста прикључака за респираторе, додао је Лончар.

Такође, каже да је већ део респиратора са ВМА пребачен у Градску болницу.


И поред повећаног тестирања важно је социјално дистанцирање

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да данас да ће се, на основу одлуке о масовном тестирању, тестирати они људи за које епидемиолози кажу и процене да треба да се тестирају, а епидемиолог др Дарија Кисић-Тепавчевић истакла је да су, поред повећања индикација за тестирање, и даље мере социјалног дистанцирања и кућне изолације основа у борби против корона вируса.

Лончар је истакао да одлука о тестирању неће бити никаква приватна одлука, и да наши епидемиолози у сарадњи са кинеским стручњацима имају тачне продецуре и правила по којима ће тестирати.

"Определили смо се за стратегију која се случјано зове « масовно тестирање. Да не мисли неко да ће неко да неког јури по улици да га тестира. Доносиће се одлука ко се тестира у зависности од особе која је позитивна на инфекцију корона вирусом и њеним контактима", објаснио је он.

Лончар је казао да се из тог разлога припремају домови здравља, како би лица за која се каже да треба да се тестирају, могу да оду у најближи дом здравља.

Сваки дом здравља, према његовим речима, имаће по једног епидемиолошког техничара из надлежног завода, који ће узимати анализе.


Кисић-Тепавчевић је рекла да су мере самоизолације кључне и поред повећања тестирања, јер нема сврхе да се свако јутро сви тестирају, ако ће се после кретати.

Повећани обим тестирања односи се пре свега на здравствене раднике и осове које су имале контакт са инфицираним лицима, додала је Кисић-Тепавчевић.

Најавила је да ће у наредним данима бити разрађена процедура.

Она је истакао да колико год да се задржава вирус у спољашној средини, вирус може да се разможава само у нашем организму.

Лончар је, упитан за карантин за особе које су лако оболеле, рекао да, кадабуду припремљени ресурси за то, за два до три дана, сви они који су позитивни бити смештени у тим капацитетима.

Међутим додао је да, ако је некоме остало два до четири дана до истека карантина, није у реду да се шаље на друго место, и да се стручњаци у томе сложе здравом логиком.