Професор није нарушио углед установе: Епилог случаја видео-надзора запослених у Високој школи за васпитаче у Алексинцу

Ј. Ћ.

недеља, 23. 02. 2020. у 20:44

Професор није нарушио углед установе: Епилог случаја видео-надзора запослених у Високој школи за васпитаче у Алексинцу

Мирослав Кука, фото Ж.Кнежевић

Основни суд у Алексинцу донео ослобађајућу пресуду у корист Мирослава Куке и нашег листа

ОСНОВНИ суд у Алексинцу ослободио је оптужби професора Високе школе за васпитаче у Алексинцу Мирослава Куку да је 15. јануара 2019. увредио бившег директора а садашњег предавача Стојана Обрадовића, објављивањем нетачних информација у нашем листу и на порталу.

Реч је о тексту "Велики брат надгледа професоре", који говори о томе да је Обрадовић, док је био директор те алексиначке школе, преко камера у школи, а од своје куће, годинама вршио надзор над запосленима и студентима. Обрадовић је због тога подигао приватну тужбу против Куке, али и против уреднице нашег листа која је текст објавила.

На основу судски изнетих доказа професора Куке, а који су у супротности са извештајем Етичке комисије, за коју Кука тврди да је свесно и са умишљајем заташкавала Обрадовићеве радње, суд у Алексинцу је ослободио оптужби Куку и лист "Новости".

Обрадовић је одустао од жалбе на првостепену судску пресуду, те је платио све судске трошкове током овог процеса, како професору Куки, тако и "Новостима".

Прочитајте још - Мирослав Кука: Стручњаци и лаици

Како су "Новости" писале, професор у Високој школи за васпитаче Мирослав Кука изнео је оптужбе на рачун бившег директора те установе Стојана Обрадовића, да је са кућног рачунара путем видео-надзора годинама посматрао просторије школе и тиме угрожавао приватност студената и професора, а у аудио-записе који то доказују новинари нашег листа имали су увид.

Кука се за кршење закона прво обратио надлежнима у Високој школи у Алексинцу, потом Инспекцији Министарства просвете, али пошто су одбили да реагују на његове пријаве, обратио се медијима. Како се читав случај не би заташкао, Кука је поднео приватну кривичну пријаву за кршење закона.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Dragana

24.02.2020. 10:50

Znala sam da nesto sa tom skolom ne valja. Kamere u wc-u su samo jedan od mnogih problema...

Zoran

24.02.2020. 13:05

Ukoliko je istina ovo što navodi prof. Kuka onda neka država na ovom primeru pokaže svoju rešenost i sve aktere bezakonja stavi u zatvor. Pozdrav

Kolega

24.02.2020. 18:41

Tek će se pisati šta se godinama radilo u ovoj sredini. Da nije bilo kolege Kuke, nebi posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podizalo krivične prijave za radnje na koje je Kuka upućivao, ali jedino što je kao odgovor u Aleksinačkoj školi dobio, to su 4 rešenja o otkazu i stalna umanjenja plate. Pored svega on nije odustao i zato od moje strane, samo dužno poštovanje.

Profesor

28.02.2020. 18:25

Ovo je tek početak razotkrivanja ko je i šta je sve radio Obradović Stojan. Nikako se ne sme zaboraviti da VJ Tužilaštvo tek obrađuje podnete krivične prijave protiv njega. Da nije bilo dr. Kuke sve bi se zataškalo, kao da se nikada nije ni desilo.

Ristić Lidija

28.02.2020. 21:16

Neka Tužilaštvi, Ministarstvo prosvete, svaka od nadležnih državnih ustanova, na primeru Obradović Stojana i njemu sličnim, pokaže kako izgleda pravna država, dakako, ukoliko je ima.

Student

04.03.2020. 14:47

Nesporne su činjenice da se iznad ženskog WC-a nalaze postavljene dve kamere, dok na suprotnoj strani hola, kod biblioteke, nema ni njedne kamere. Takođe, u poluzatvorenom hodniku gde su kancelarije sekreterijata i blagajne škole nema ni jedne kamere. E sada, neka nadležne institucije rade svoj posao, pošto se ova tema nije uspela zataškati !

Zaposlena

11.03.2020. 09:46

Sramota koja sećuti, sve dok se javno ne objavi. A kada se objavi, ponovo se ćuti.