Земану и Хандкеу ордени за Сретење: Ово су добитници највиших признања поводом дана државности, које ће уручити председник Вучић

Ј. Ж. С.

13. 02. 2020. у 20:30

Лауреати и Мира Бањац, Душан Ковачевић, Лазар Давидовић...

Земану и Хандкеу ордени за Сретење: Ово су добитници највиших признања поводом дана државности, које ће уручити председник Вучић

МИЛОША Земана, председника Чешке, његов српски колега Александар Вучић одликоваће Орденом Републике на ленти поводом Сретења - Дана државности Србије, сазнају "Новости". Симпатије према Земану српска јавност традиционално гаји, а посебно од прошлогодишње посете нашој престоници када је он већ на београдском аеродрому изјавио: "Волим Србију и српски народ. Не волим Косово".

Нобеловац Петер Хандке и Давид Вујовић, последњи преживели члан "српске седморке", групе која је радила на програму "Аполо", понеће Орден Карарђорђеве звезде првог степена, док ће исто признање другог степена ове године припасти српско-америчкој бионжењерки, професорки биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку, проф. др Гордани Вуњак Новаковић.

Карађорђев орден трећег степена иде у руке урологу академику Јовану Хаџи Ђокићу и васкуларном хирургу проф. др Лазару Давидовићу, који је инострани члан Руске академије наука и уметности. Сретењски орден првог степена добијају Медицински факултет у Београду, који ове године обележава стогодишњицу оснивања, академик Душан Ковачевић, Спортско друштво "Раднички" и Православно-хришћанско сестринство Света Лидија из грчког места Аспровалта. На овај начин сестринству се одаје посебна захвалност за несебичну љубав према српском народу. Оне су у нашем народу остале упамћене, између осталог, и због тога што су током 1995. године примиле више од 1.000 избегле српске деце током акције "Олуја", направиле српску школу, крштавале их и одгајале.

Сретењски орден другог степена добиће и две гимназије, лесковачка и Трећа београдска, исто признање трећег степена припало је "Политикином забавнику", Сигурној кући за жене жртве насиља у породици, затим Миловану Витезовићу и Ђорђу Кадијевићу за серију "Вук Караџић". Исто признање добиће и новине "Јединство" са Косова и Метохије, са традицијом дугом 75 година, затим Културно-уметничко друштво "Градимир", Историјски архив Београда, који такође обележава 75 година рада, Научни институт за ветеринарство "Нови Сад", Народни музеј у Лесковцу и познати археолог др Марко Поповић. На листи за Орден српске заставе трећег степена су почасни конзули Србије у Осаки Наохиде Уејама, Републици Кипар Кипрос Илијадис и на Кефалонији Виктор Рухотас.


Орден белог орла са мачевима (први степен) ће и у руке Петог батаљона Војне полиције Копнене војске Србије, јединице која је 1999. године истрајно и уз велике жртве бранила државну границу на караулама Паштрик и Кошаре. Истим знамењем окитиће се и Војна академија, која обележава 170 година од оснивања и континуираног рада. Војној гимназији припашће исти орден, али трећег степена.


Златна медаља за храброст "Милош Обилић" иде на груди професора из Велике Плане Славољуба Стојадиновића, који је отео пушку нападачу на школу (добитник Светосавске награде, и признања за најплеменитији подвиг године, које додељују "Новости"). Међу добитницима ове медаље је и Ен Пешић, која је деведесетих година прошлог века из рата спасла 300 српске деце.На списку добитника златних медаља за заслуге су, између осталих, Анри Лакај, председник Меморијала Солунског фронта, глумица Мира Бањац, композитор Радослав Грајић, тениски тренер Никола Пилић, новинарка РТС и ауторка филма "Ратне приче са Кошара" Слађана Зарић. Ово државно одликовање постхумно ће бити додељено и Шабану Шаулићу, певачу народне музике који ће остати упамћен по хитовима "Увенуће нарцис бели", "Два галеба бела", "Дођи да остаримо заједно"... Шаулић је у току богате каријере у медијима и у народу понео надимак краљ народне музике.МЕДАЉЕ

НАЈВИШЕ одликовање које се додељује је Орден Републике Србије. Ово признање добијају највише личности - шефови држава и председници влада страних држава. Ту су и ордени: Српске заставе, Карађорђеве звезде, Сретењски, Белог орла са мачевима и Орден заслуга за одбрану и безбедност. Заслужни појединци биће награђени и златним и сребрним медаљама за храброст "Милош Обилић", за заслуге и ревносну службу.


ТРОБОЈКА НА НИЈАГАРИ

ВОДОПАДИ на Нијагари на Сретење ће бити осветљени црвено-плаво-бело, у бојама српске заставе, у част Дана државности Србије. Српска застава биће на Нијагариним водопадима, на сваких 15 минута, од 18 часова до поноћи по локалном времену.

Тај визуелно јединствен догађај део је централне прославе Дана државности Србије у Канади која ће бити одржана на Тргу Николе Тесле у граду Нијагара Фолс. Иницијатори догађаја су Амбасада Србије у Канади и конзулат у Торонту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Srdjan

13.02.2020. 21:38

Najveca priznanja za ljude koji imaju znacajan doprinos srpskoj kulturi, nauci i srpstvu uopste.

Maja

14.02.2020. 08:28

Ako je neko zaslužio orden kao naš veliki prijatelj, onda je to svakako Handke. On je veliki prijatelj naše zemlje i našeg naroda.