„Геније који је осветлио човечанство“: Откривена биста Николи Тесли у Братислави

Ј.С.

23. 01. 2020. у 16:28

„Геније који је осветлио човечанство“: Откривена биста Николи Тесли у Братислави

Фото: Покрајинска влада

Срби су у Словачкој 2010. године добили статус националне мањине,а 2015. је српски језик уведен у Европску повељу језика националних мањина који се користе и у ЕУ
ПОКРАЈИНСКИ секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у АП Војводини Драгана Милошевић у средује у аули здања Радио-телевизије Словачке у Братислави открила бисту Николе Тесле, рад вајара Ђорђа Лазића Ђапше из Сремских Карловаца.


Заједно са ресорним покрајинским секретаром, бисту су открили директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, амбасадор Србије у Републици Словачкој проф. др Момчило Бабић и државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић. Свечаности су присуствовали и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.


Милошевићева је изјавила да се данас у свету име Николе Тесле изговара гласно и са пуно поштовања, што он и те како заслужује.


- Бројна удружења, студентске и инжењерске организације чувају успомену на великана светске науке“, рекла је Драгана Милошевић у изјави за медије и додала да су о њему написане многе књиге, испричане разне могуће и немогуће теорије, али да је само једна истина - казала је Милошевићева.


Она је истакла да је Тесла био и остао велики научник, човек без чијих би изума цело човечанство тешко могло да живи са пуно комфора и слободе, а да је наша дужност да у знак захвалности не дозволимо да се његово име икада заборави.
Наглашавајући да има велику част и задовољство што их је дело великог Тесле окупило на овом месту, Милошевићева је у име Покрајинске владе захвалила Удружењу Срба у Словачкој и Српском културно-информативном центру,као иницијаторима, као и Амбасади Србије у Републици Словачкој,Министарству културе Словачке и Радио-телевизији Словачке за реализацију ове иницијативе.


У име Удружења Срба у Словачкој Стане Рибич нагласио је да је Словачка препознала планетарна достигнућа великог научника Николе Тесле и прихватила предлог да се биста знаменитог Србина нађе на значајном месту у Братислави.


Како је Рибич навео, Срби су у Словачкој 2010. године добили статус националне мањине,а 2015. године је српски језик уведен у Европску повељу језика националних мањина који се користе и у Европској унији. Удружење Срба у Словачкој је током претходне деценије много тога урадило на очувању српског националног идентитета - казао је Рибич и подсетио на уређење српског заробљеничког војног гробља из Првог светског рата у Великом Међеру, где је сахрањено више од 6.000 Срба.


Обновљена је и стара српска црква и гробље у Трнави, а осеим постављања бисте Николе Тесли до сада су подигнути споменици Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадовићу у Модри, граду у којем су ови великани некада похађали школу. У њему је основана и библиотека, која има преко 3.000 наслова.- Данас је велики дан за Србију у главном граду пријатељске Словачке Републике, где откривамо бисту највећем међу највећим великанима човечанства, српском проналазачу Николи Тесли. Овај дан овде, у атријуму зграде Радио Телевизије Словачке, остаће упамћен као дан када се одужујемо том инжењеру електронике и машинства, а ја бих додао футуристи и визионару" - рекао је Гајовић и додао да ,"тај дуг, који сви имамо према Тесли, никада у потпуности нећемо успети да одужимо, јер многи од његових 700 патената, регистрованих у 25 земаља света, још увек се изучавају, кријући дубоко у себи неслућене тајне, чекајући да се открију и буду примењене".


Државни секретар се захвалио организаторима догађаја, аутору бисте Ђорђу Лазићу-Чапши, вајару из Сремских Карловаца, као и Српском културно-информационом центру у Братислави на иницијативи и сарадњи са Удружењем Срба у Словачкој. Гајовић је још истакао да ће "та биста красити Братиславу све док она постоји и док својом лепотом привлачи нас намернике".


ВИЗИОНАР


НА предњој страни постамента на коме је биста пише: "Никола Тесла 1856-1943". На левој страни постамента је текст аутора Марка Лопушине: "Никола Тесла, човек који је створио будућност човечанства. Светски научник, српског порекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио светлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље."Програм су оплеменили проф. Миодраг Близанац, етно-појац из Новог Сада и оркестар из Беча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације