Усвојен закон: Већа заштита за запослене преко агенција

Танјуг

06. 12. 2019. у 11:55

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о агенцијском запошљавању којим се предвиђа заштита оних који се запошљавају преко агенција и обезбеђује им се једнака зарада као и запосленима које непосредно запошљава послодавац

Усвојен закон: Већа заштита за запослене преко агенција

Фото Танјуг / Ј. Пап

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о агенцијском запошљавању којим се предвиђа заштита оних који се запошљавају преко агенција и обезбеђује им се једнака зарада као и запосленима које непосредно запошљава послодавац.

Они ће, како је у расправи у Скупштини Србије, рекао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, имати исте услове и када је у питању радно време, зарада, одмор и безбедност на раду.

Према његовим речима, нови закон ће допринети смањењу рада на црно.

"До сада агенцијски радници нису били видљиви у систему радноправних односа те су били подложни свим облицима нарушавања уставних и законских права из рада и социјалног осигурања тако да су спадали у облик рада на црно", рекао је тада Ђорђевић.

Он је објаснио да Закон о раду познаје само уговорни однос између запосленог и послодавца тако да не уређује рад запосленог преко Агенције за привремено запошљавање.

Према његовим речима, јасним дефинисањем Агенције за привремено запошљавање и прецизирањем услова за рад уредиће се ова област и максимално заштити такозвани "агенцијски запосленик".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

analfabete na vlasti

06.12.2019. 12:48

Zabranjeno je Ustavom dovoditi ljude u robovski položaj ili položaj sličan robovskom. Zabranjena je neravnopravnost zaposlenih. Agencije upravo to rade.