Срамота је што Јасеновац изгледа као терен за голф, Србија мора страхоте логора да предочи Стразбуру: Џини Висконти о НДХ

Јованка Симић

24. 11. 2019. у 09:02

Џини Марацани Висконти, директорка америчке фондације "Гери и Франка Малиган": Степинац је надбискуп геноцида, срамно је што он има спомен-плочу

Срамота је што Јасеновац изгледа као терен за голф, Србија мора страхоте логора да предочи Стразбуру: Џини Висконти о НДХ

Џини Марацани Висконти Фото Д. Дозет

НЕДОПУСТИВО је да логор НДХ у Јасеновцу, уместо да буде прописно и опомињуће обележен, изгледа као терен за голф, док хрватски представници у Јерусалиму кришом постављају спомен-плочу Алојзију Степинцу, надбискупу геноцида. Србија може да учини неколико ствари како би скренула пажњу света на овај, још од Титовог времена, прећутани геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Ово је, у интервјуу "Новостима", српском народу поручила Џини Марацани Висконти, контеса, новинарка и директорка америчке фондације "Гери и Франка Малиган", која је почетком минуле недеље учествовала у Јерусалиму на међународном Академском округлом столу о српско-јеврејским односима који су приредили Институт за студије антитероризма из Израела, Архив Војводине и Центар за друштвену стабилност из Новог Сада, као и Институт за националну и међународну безбедност из Београда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:"Штрајковаћу глађу до смрти": Реакција брата Љубише Маниташевића о његовом изручењу Приштини

* Међународна заједница, и осам деценија од завршетка Другог светског рата, мало зна о јасеновачком и другим стратиштима под НДХ. Како да јој "отворимо очи"?

- Тито у послератном периоду није урадио ништа да Хрвати признају свој злочин. Када је његов период завршен, одмотало се огромно клупко проблема управо због прећутаних злочина. Сада Србија и Република Српска морају да покрену то питање на нов начин. Много је учинио израелски истраживач проф. др Гидеон Грајф објављујући књигу "Јасеновац - Аушвиц Балкана", али има још људи који могу да вам помогну. Мислим да треба да Суду за људска права у Стразбуру упутите тужбу која ће садржати сведочења преживелих логораша. То је почетак.

* Недавно сте у Бањалуци имали још један конкретан предлог...

- Предложила сам да Србија и Република Српска један дан у години посвете јасеновачким жртвама. То је један од начина да се свету укаже на истину. Али, ако не говорите ништа, ако не обележавате тај неки дан, друга страна може да ради шта хоће - и да поставља срамне плоче величајући Степинца, и да игнорише геноцид који је починила, и да пише књиге у којима умањује број жртава. Ви, Срби, за то време, снимајте филмове, пишите своје књиге, приређујте изложбе. Само немојте да ћутите и да заборавите.

* Први пут сте о Јасеновцу чули 1993. од Симона Визентала. Потом сте почели да истражујете истину о том стратишту.

- Била сам запањена да је тако огроман злочин остао непознат. Због тога сам почела да га изучавам. Укључила сам се, ишла на обе стране фронта у Босни и Крајини. Из књиге Марка Ривелија сазнала сам понешто о јасеновачком логору, као и током неколико долазака у Србију. Учествујући на међународној конференцији о Јасеновцу у Бањалуци 2008, први пут сам посетила Јасеновац и Доњу Градину. Била сам шокирана! То је личило на терен за голф: фантастично однегована трава, језерца, пој птица, велики споменик, али без информација. Само једна плоча са штурим текстом. А у логору Дахау су мапе, бројке, фотографије и обновљене бараке, као упозорење да се такав злочин никада више не догоди.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Рашка безбедна, иако је близу административне линије

* Хоће ли доћи тренутак да Хрватска под притиском међународне заједнице призна стравичан злочин НДХ?

- Ако припадници једног народа не признају своје грешке, они никада неће имати мира у души. Ако имате нешто на савести и не желите то да признате, бићете све агресивнији јер желите да прикријете свој злочин. Нама треба мир на Балкану. У будућности ће нас очекивати велики међународни проблеми ако се то у Хрватској не уради.

* На КиМ сте боравили пре и после Кумановског споразума. Назирете ли решење за проблем Косова?

- Тренутно, мислим да нема решења. КиМ је веома компликована регија која се користи само за прљаве послове кријумчарења наркотика и цигарета. Тамо се обучавају исламски борци. Све док Америци буде било потребно Косово и Метохија, бојим се да се ништа не може учинити. Али, никада се не зна шта ће се десити у будућности. Историја се одвија великом брзином, мења се. У овом тренутку је веома важно и да у Унеску и УН заштитите ваше величанствене храмове. И никада, баш никада, не одустајте од Косова и Метохије.

КЛИНТОНОВА КАПИЈА ИСЛАМА

* ВАШЕ књиге о грађанском рату и СФРЈ документациона су грађа, укључујући и "Капију ислама". Зашто такав наслов?

- Наслов је узет из изјаве генерала Пјера Марија Галоа који ми је 1997. године у Паризу говорио о америчкој политици рекавши да су Сједињене Америчке Државе отвориле у Босни, усред Европе, капију исламу. Од 1994. Клинтон је дозволио увоз иранског оружја у БиХ, а заједно са оружјем, иранска тајна служба је стигла и мислим да никада није отишла. Сарајево је било једно од најлепших и најнеобичнијих места. То је данас место где су Турска, Саудијска Арабија и Иран у пријатељском односу. То је једино место на свету где се шиити и сунити јако лепо слажу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Boda

24.11.2019. 13:04

@Vera - Nisu Srbi zaboravili ali su bili spremni da pruze ruku pomirenja! To im se (Srbiji) nije vratilo kako treba. Zato, treba poslusati gospodju Maracani Visconti i glasno, uporno, stalno, neprestano ponavljati zahteve prema drugoj strani.

Milos

24.11.2019. 10:09

Nikada i bas nikada ne odustajte od Kosova i Metohije. Poruka koju treba da zapamti svaki Srbin, a posebno Srbi koji su na vlasti.

Nikola Savic

24.11.2019. 11:18

Po naredbi Komunista je bilo da se precuti Jasenovac da bi kasnije mogli Jos Srba pobiti. Jer je njihov zadatak iskorenjivanja Srba. Dok to neshvatimo I neprobudimo se iz Mraka u kome zivimo sve vreme bice nam sve gore. Slava Hristu da nas ima ovoliko koliko nas ima jer su nas zatupeli I zaglupeli Sa raznim idiotlucima. Budjenje.

Krle

24.11.2019. 11:33

Zar drugi da nam ukazuju da ne zaboravljamo i da ne odustajemo? Uvek imamo neki "opravdan" razlog, zbog mira u (bivšoj) kući, da se ne zameramo moćniciima, da ne čeprkamo po ranama, nije trenutak, nema para itd itsl.

Dragan Rajic

24.11.2019. 11:54

Tito ta velika prevara Srba mogao je da spreči genocid nad Srbima da je hteo šta je za vojsku koju su 90 posto cinili Srbi da zauzme te logore a ne da Zlotvor čeka 45 godinu da napadne logore koje je uz njegov blagoslov zatro a zlikovcima omogućio da pobegnu u Argentinu A ludi Srbi još čuvaju zlo na Dedinju neka ga uzmu Hrvati ili Albanci koje je stvorio

vidoje

25.11.2019. 06:36

@Dragan Rajic - Kazes da su 90% vojske cinili Srbi. Pa zasto su onda njemu (Titu) dozvolili sve to sto pominjes? Nista lakse zbaciti zlotvora i preuzeti stvari u svoje ruke. To sam se uvek pitao - kako je on (Tito) mogao da vedri i oblaci u 90% srpskom okruzenju? Kako je mogao da prezivi (politicki) kraj rata sa tolikim srpskom populacijom? Sve mi se cini da najveci deo krivice snose Srbi - jedan puc i danas bi bila potpuno druga situacija a mi u mnogo boljem stanju.7

Simon

25.11.2019. 11:55

@Dragan Rajic - jer je Srbima okruzenim oko Tita bilo vazno sacuvati svoje stolice,a narod im je bila zadnja briga.

Мане

24.11.2019. 12:41

Ето ова добра жена, странкиња, зна осећа и дела што многи, само именом Срби, не чине, а због таквих ме је срамота.

Andra Emigrant

24.11.2019. 13:00

Istina boli mnogi, pa će sada krenuti hajka potomaka, oslobodioca Dedinja i šire. Juriš sa Cetinje na Dedinje...

ВОЈИН

24.11.2019. 15:25

Драга госпођо срамота је али још више грех посттитоистичких Срба што се немарно односе према несумњивом геноциду услед чега, већ дуже, стагнирамо са људски ресурсима. Но ми смо 3. по губицима у 2. WW a Јевреји су први па ипак су послали своје ратне авионе да увећају славље неоинацистичке Хрватске - погром Срба у Олуји! Како то ВИ тумачите?

Simon

25.11.2019. 11:46

Draga gospodjo,nazalost i na ovoj najvecoj tragediji u historiji srpskog naroda pokazuje se mentaltet srpskog naroda posebno njegove intelektualne elite,nemar i ljenost .

драгана

25.11.2019. 12:50

Istina je samo jedna.I ne postoji tama.koja je može zaseniti.Samo j9j je potrebno vreme.

Al

29.11.2019. 02:09

U clanku nema ni jedne slike Jasenovca. Hteo sam pomocii staviti na Twitter, ali- nema! Zato ima njeno lice vise puta, al to nijenikakav dokaz. A vez slike bivseg logora clanak lici na bezdokazanupropagandu, bez obzira na sadrzaj