Још није касно за имунизацију против грипа: У Србији први пут могућа вакцинација која штити од оба типа инфлуенце

И. К.

23. 11. 2019. у 13:02

Још није касно за имунизацију против грипа: У Србији први пут могућа вакцинација која штити од оба типа инфлуенце

Фото Н. Фифић

У свим домовима здравља у Србији ове године било је веће интересовање за имунизацију него претходних година

У ИНСТИТУТУ за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да без обзира на то што смо ушли у сезону ширења вируса грипа, још није регистрован ниједан оболели од ове инфекције. Ипак, да вирус инфлуенце у ово доба године нећемо моћи да избегнемо потврђује то што да су у суседној Хрватској пријављени први оболели. С обзиром на то да су у домовима здравља у Србији скоро потрошене све дозе вакцина против сезонског грипа, у ресорном министарству најавилу су набавку још најмање 10.000 доза.

- И респираторни вируси, који су многобројни, засад показују ниску активност, тако да ни у наредним данима не очекујемо неке велике промене и повећан број инфицираних - наводе у "Батуту".

Стручњаци истичу да још није касно за вакцинацију против вируса грипа, поготово што је од ове године и у Србији, први пут, доступна четворовалентна вакцина, која штити од инфлуенце оба типа А, и оба типа Б.


Прочитајте и:Rekordan broj transplantacija: Matične ćelije za 143 pacijentaУ свим домовима здравља у Србији ове године било је веће интересовање за имунизацију него претходних година, што, како кажу лекари, потврђује да се враћа пољуљано поверење у вакцинацију и да грађани коначно слушају "реч струке", а не појединаца који шире неистине на друштвеним мрежама.

- Интересовање грађана за вакцинацију против грипа ове године је стопроцентно веће - каже др Александар Стојановић, директор београдског Дома здравља Палилула, једног од највећих у земљи. - Због великог интересовања очекујемо да поново добијемо 2.500 доза вакцина, јер осим хроничних болесника расте број заинтересованих и међу здравим грађанима, који су схватили значај имунизације и превенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Niko

23.11.2019. 13:15

A kada moze imunuzacija protiv lgbt shvacanja poroduce... postoji bracna porodica samo muz-zena..i nikako drugacije

električar

23.11.2019. 14:32

Samo prazne priče ... Pa, gde su vakcine ? Je l' to one treba da stignu sa Marsa ? U Smederevu ih nema već mesec dana !!!