У КЛИНИЦИ за хематологију Клиничког центра Србије, у којој је пре две године отворен савремени Центар за трансплантацију коштане сржи, што је омогућило да се и у овој установи ради трансплантација матичних ћелија, ове године урађен је рекордан број трансплантација - 55. На пресађивање коштане сржи тренутно чека 15 пацијената, и већ се намеће потреба да се постојећи капацитети прошире.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Факултете чека оштра селекција, они који остану “испод црте” губе акредитацију

Почетна улагања у изградњу и комплетно опремање савременог Центра за трансплантацију у КЦС, од готово 90 милиона динара, већ су се вишеструко исплатила. Центар има четири изолационе једнокреветне јединице, једну двокреветну и две трокреветне собе. До његовог отварања многи пацијенти морали су у иностранство, где трансплантације коштају од 150.000 до 300.000 евра.

- Резултати на које сви можемо да будемо поносни обележили су прве две године рада стерилног блока Одељења за трансплантацију коштане сржи - каже проф. др Милена Тодоровић Балинт, начелник Одељења за трансплантацију коштане сржи Клинике за хематологију КЦС. - Урадили смо 143 трансплантације, од којих 40 алогених, са донорским материјалом, а од почетка ове године 55 аутологних, када је пацијент сам себи донор.

До отварања центра у КЦС капацитети су били недовољни и нису могли да се збрину сви којима је неопходан овај вид лечења.