Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће данас у име Владе Србије, уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом 11. новембра, дана примирја у Првом светском рату.


Како је саопштено из Министарства, церемонија ће бити одржана у 11 часова код спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.


Централној државној церемонији присуствоваће високи представници Војске Србије, Града Београда и дипломатски и војни изасланици Француске, Русије, Велике Британије, Грчке, Словачке, Немачке, Турске, Данске, ДР Конго, Мађарске, Кипра, Аустрије, Мјанмара, Хрватске, Португалије, Босне и Херцеговине, Кубе, Сирије, Катара, Бугарске, Холандије, Анголе, Грузије, Кувајта, Аустрије, Швајцарске, Европске уније и други.


Присуствоваће и представници удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино настрадалим током Првог светског рата.


Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у свим главним градовима државама-победницама у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја, каже се у саопштењу.


Додаје се да ће амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Србије обићи ће 11. новембра у 11.00 обићи српске војне меморијале и места страдања из раздобла Првог светског рата у државама у којима су акредитовани и полагањем ловорових венаца одати почаст невино пострадалим цивилима и ратницима.


Прочитајте и:  Počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana povodom Dana primirja


Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама 11. новембра у 11.00 у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.


Република Србија се с поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918), истиче се у саопштењу Министарства.