Помен херојима на српском војничком гробљу у Тијеу

Горан ЧВОРОВИЋ

09. 11. 2019. у 21:23

Помен херојима на српском војничком гробљу у Тијеу

Фото Г.Чворовић

Отац Јустин из православне цркве Свети Сава из Париза служио је помен на Српском војничком гробљу у Тијеу, док су венце положили амбасадор Србије, изасланик Министарства одбране и представници дијаспоре

ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОВОДОМ дана примирја у Првом светском рату, у суботу је на Српском војничком гробљу у Тијеу, код Париза, одржан помен овде сахрањеним солунцима.

Помен је служио отац Јустин из православне цркве Свети Сава из Париза, док су венце положили амбасадор Србије у Паризу Наташа Марић и изасланик Министарства одбране пуковник Мирослав Николић, представници већег броја удружења дијаспоре и старих ратника, као и ђаци српске допунске школе из Париза и париског региона.

У своје лично име и у име Републике Српске, венац је положила и министар-саветник у амбасади БиХ у Паризу Тамара Ђого Ковачевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Светогрђе на Хиландару: На фресци у кули светог Саве два младића урезала своја имена (ФОТО)

Почаст су, међу осталима, одали и председник удружења француских старих ратника адмирал у пензији Анри Лакај, представник старих ратника француске полиције Жан-Пол Баше, као и Данијел Бонокори, чији је деда по мајци, лекар Пол Емил Гандар, био уз српску војску током преласка Албаније и носилац је више српских одликовања.

Цвеће на Српском војничком гробљу положили су и праунук војводе Живојина Мишића Ђорђе Стојанац, и унук генерала Драже Михаиловића Војислав Михаиловић. Такође, и делегација општине Будва у којој су били Александар Франета, Никола Јовановић и Младен Микијељ.

Један од венаца је положен и у име државне секретарке у Министарству војске Француске Женевјев Даријесек.


Председник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић је поручио да је скуп одржан у знак сећања на храбре војнике који су живот дали да би нове генерације могле да живе у миру, у част милион и двеста хиљада погинулих Срба и у сећање на српско-француско пријатељство сковано у Првом светском рату. Током церемоније интониране су, у част солунцима, обе химне, српска и француска, "Боже правде" и "Марсељеза".

На Српском војничком гробљу сахрањено је 747 српских ратника који су са фронта превезени у француске болнице, као и касније убијени Есад-паша Топтани, који је омогућио прелазак српске војске преко Албаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације