ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, НЕ САКРИЈЕ, НЕ ПРЕКРАЈА: Свечаном академијом у присуству Медведева и Вучића обележено 75 година од ослобођења Београда (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti Online/ Р.Д./С.Ј.М./Ј.М./Агенције

19. 10. 2019. у 11:29

Премијер Русије Дмитриј Медведев је боравио у посети Београду, разговарао са званичницима, обратио се посланицима у Скупштини и говорио на свечаној академији поводом јубилеја ослобођења Београда

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, НЕ САКРИЈЕ, НЕ ПРЕКРАЈА: Свечаном академијом у присуству Медведева и Вучића обележено 75 година од ослобођења Београда  (ФОТО+ВИДЕО)

Фото Н. Скендерија

Премијер Русије Дмитриј Медведев је на београдски аеродром слетео нешто после 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић.

Медведев је дошао у Београд у околностима када се очекује наставак дијалога Београда и Пиштине, појачавају притисци на Србију, а америчка дипломатија убрзава доношење коначног решења, па се очекује да ће о свему томе бити речи у разговору са председником Александром Вучићем.

Вучић је данас био Медведеву домаћин, најпре, на Војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, где су присуствовали приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда "Слобода 2019".

Поподне су у Палати Србија српски председник и руски премијер разговарали "тет-а-тет", и том приликом разменили ставове о најактуелнијм питањима међусобне сарадње у којој значајно место имају и отворена политичка питања у региону, али и економија, градња Турског тока гасовода,најављено потписивање трговинског споразума између Србије и Евроазијске уније, војно техничка сарадња ...

После разговора у четири ока и церемоније размене потписаних билатералних договора, Вучић и Медведев су се обратили јавности.

Руски премијер је био гост и посебне седнице Парламента на којој се обратио посланицима, а од 20 сати са својим домаћином председником Вучићем присуствовао је у Сава центру свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Током дана, после разговора у Палати федерације, Брнабић и Медведев су положили венце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Посета руског премијера уприличена на овај дан, како је рекао сам Медведев пред долазак, је порука да је важно да Србија и Русија које су много настрадале од фашизма, задрже исте оцене онога што се догодило пре 75 година и да се супротставе покушајима ревизије историје који долазе у последње време од неких западних земаља.


Прочитајте још:

РУСИ ХОЋЕ ДА ГРАДЕ НУКЛЕАРКУ У СРБИЈИ: Док "Ер Србија" преговара о куповини "сухоја" ССЈ 100, стигао и нов предлог

РУСИ ХОЋЕ ДА ГРАДЕ НУКЛЕАРКУ У СРБИЈИ: Док "Ер Србија" преговара о куповини "сухоја" ССЈ 100, стигао и нов предлог
СРПСКА ВОЈСКА СПРЕМНА ДА СЕ ПОКАЖЕ ПРЕД МЕДВЕДЕВИМНА војном аеродрому Батајница у току су последње припреме за приказ Слобода 2019. На писти, испред главне бине налазе се хеликоптери "Ми17" руске производње, као и полигон на коме ће бити извршена симулација борбе против терориста.

На пистама и стајанкама батајничког аеродрома су и два руска транспортна авиона "руслан" којим су у Србију претходних дана испоручени хеликоптери за Војску Србије.

У току су припреме за долазак гостију, као и постављање детаља сценографије приказа. Очекује се постављање почасне чете Гарде која ће доцекати руског премијера Дмитрија Медведева.

Околину аеродрома обезбеђује велики број полицајаца, који су постављени дуж ауто пута и на свим раскрсницама.
МЕДВЕДЕВ СЛЕТЕО У БЕОГРАДРуски премијер Дмитриј Медведев је стигао у једнодневну званичну посету Србији, поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, а домаћин ће му бити председник Србије Александар Вучић.

Медведев је на београдски аеродром слетео нешто после 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић.
ГАРДА И ЕШАЛОНИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У ЧАСТ РУСКОГ ПРЕМИЈЕРАПРИПАДНИЦИ Гарде постројени су дуж црвеног тепиха којим ће проћи високи гост из Русије. На свечанаост је стигла председница Народне скупштине Маја Гојковић, а места на бини заузимају чланови Владе, генерали, пензионисани начелници Генералштаба, представници Оружаних снага Русије...

На писти су постројени ешелони Војске Србије који ће учествовати у свечаном дефилеу. На аеродром Батајница дошло је и више хиљада грађана, који носе српске и руске заставице.

На бини су и ветерани ратова деведесетих, представници верских заједница, народни посланици, чланови породица погинулих пилота...

Испред централне бине гардисти у ставу мирно држе реплике застава из НОР и ратова деведесетих година.
МЕДВЕДЕВ НА АЕРОДРОМУ У БАТАЈНИЦИ ДОЧЕКАО ВУЧИЋРуског премијера Медведева дочекао српски председник Александар Вучић на Војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, где ће присуствовати приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда "Слобода 2019".

Важног госта из Русије поздравила је Гарда војске Србије и црвени тепих, после чега су одсвиране химне Србије и Русије.
ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕПриказ способности дела специјалних и јединица Копнене војске, наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по кон цепту "1.500+" и донираним средствима из Русије "Слобода 2019", почео је данас у Батајници, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети нашој земљи.


Вучић и Медведев прошли су црвеним тепихом, који је постављен до бине, одакле ће пратити вежбу, а поред црвеног тепиха постављена је и Гарда Војске Србије.

После интонирања химне Србије, почео је приказ на војном аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић".

На "Слободи 2019" биће приказана је способност Војске Србије да одговори ризицима, изазовима и претњама и заштити безбедност Србије.

Приказ је садржао две целине - динамички део и дефиле јединица.

У динамичком делу приказа представљене су способности дела јединице специјалне бригаде и копнене војске наоружане и опремљене најсавременијим наоружањем и опремом по пројекту "1500 +" и донираним средствима из РФ, као и спобосности јединица ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.


На приказу је ангажовано више од 2.400 припадника МУП и ВЈ, преко 100 борбених и неборбених возила и борбених система и преко 25 ваздухоплова.
БЕОГРАД СПРЕМАН ЗА МЕДВЕДЕВА
НЕКОЛИКО часова пре него што је руски премијер Димитриј Медведев слетео на тло српске престонице, у Београду је владала свечана атмосфера. Јаке полицијске снаге биле су распоређене на Новом Београду код Палате "Србија", око хотела "Хајат", те око Гробља ослободилаца Београда у Рузвелтовој улици.

Дуж Булевара Михајла Пупина и Николе Тесла, са обе стране улица које окружују Палату "Србија", биле су постављене српске и руске тробојке. Иста слика била је и на Бранковом мосту, а заставе су се вијориле и на бандерама дуж Булевара краља Александра и у Рузвелтовој улици.
У раним јутарњим сатима, радници градских комуналних служби ужурбано су завршавали сређивање платоа испред Палате "Србија". Лишће је било покупљено а фонтана очишћена. Друга екипа комуналаца била је распоређена на недавно обновљеном Спомен - гробљу ослободилаца Београда, где су обављали последње припреме и улепшавње монументалног комплекса пред долазак Медведева.

Грађани су пожурили да што раније заврше са свим обавезама у граду, па је гужва на улицама била све до раних поподневних сати, када је измењен режим саобраћаја. Због проласка делегације, поједине трасе аутобуса биле су измењене, а ни аутомобили нису могли да возе у свим улицама.

С. В.

НАДМЕТАЊЕ “МИГОВА” И НАЛЕТ “ОРЛОВА”На вежби „Слобода 2019“ Приказана је ваздушна борба један на један, коју су извели најмлађи пилоти Мигова-29.


На делу су били и авиони типа „Орао“. Извршен је напад на објекат дејства из бришућег
лета.ВУЧИЋ: УМЕЋЕМО САМИ ДА САЧУВАМО СВОЈЕ НЕБО, СВОЈЕ ЗЕМЉУ И СВОЈЕ ЉУДЕ


На батајничком аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" завршен је приказ способности Војске Србије "Слобода 2019", уз поруку председника Александра Вучића, да ће Србија умети сама да сачува своје небо, земљу и људе.

Приказ је одржан у част 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, у присуству премијера Русије Дмитрија Медведева, који тим поводом данас борави у посети Србији.


На крају програма, председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић честитао је припадницима Војске Србије, грађанима и гостима Дан ослобођења Београда од фашиста и оценио приказ са "врло добро".

Захвалио се свим официрима, подофицирима и војницим на свему што чине за своју земљу.

"Хоћу да вам честитам Дан ослобођења Београда од фашиста. Да увек штитимо слободу, традицију и посебно, вама, драги ветерани, који сте и данас у строју и који сте пре 20 година бранили Србију - велико хвала за све што сте учинили за отаџбину", рекао је Вучић.


Он је истакао да Војска Србије сваки дан има све више и све модерније оруђе и оружје, те да ће Србија наставити да штити слободарску традицију.


"Умећемо сами да сачувамо своје небо, своје земљу и своје људе. Живела слободна и независна Србија", поручио је председник Вучић.

СВЕЧАНИ ДОЧЕК ЗА МЕДВЕДЕВА ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА

Председница владе Ана Брнабић приредила је данас после подне, испред Палате Србија, свечани дочак за премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети Србији.
БРНАБИЋ И МЕДВЕДЕВ: ПОСЕТА ПОТВРДА ДОБРИХ ОДНОСА СРБIJE И РУСИЈЕ

Премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, сложили су се данас у Београду да њихови разговори представљају прилику да се јос једном потвди спремност за даљи развој сарадње између две земље и обележи савезништво из Другог светског рата.


Брнабић је захвалила премијеру Русије на посети нашој земљи, која, како је истакла потврђује ниво односа Србије и Русије.


"Добродошли и хвала што се данас одвојили време да обелезизмо наше савезништво у Другом светског рату", поручила је Брнабић на почетку разговора у четири ока са руским колегом.

Она је додала да је за Србију велика част што је у јануару ове године угостила и председника Русије, Владимира Путина.


"И ваша посета потврђује ниво односа између Русије и Србије", нагласила је Брнабић.


Премијер Русије Дмитриј Медведев изразио је данас задовољство што је поново, после 10 година, у посети пријатељској Србији и то још тако значајним поводом као што је 75. годишњица ослобођења Београда од нацистичке окупације.


"То је наш заједнички празник али и добар повод за размену информација о томе како се развијају наши односи", рекао је Медведев на почетку разговора са премијерком Аном Брнабић у Палати Србија.


Како је напоменуо, десило се да је претходно у Београду био пре тачно десет година - 20. октобра 2009. године.


Он је изразио задовољство што се упознао са премијерком Србије и очекивање да ће данашњи разговори, али и њена скора посета Москви, допринети даљем развоју односа две земље.


"Још једном хвала за сусрет, лепо време и почнимо разговоре", рекао је Медведев.
И ЗВАНИЧНО: РУСИЈА ВРАЋА 166. СТРАНИЦУ МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА У СРБИЈУ

Међу споразумима који ће данас потписати српски и руски званичници у Палати федерације је и споразум о примопредаји 166 странице Мирослављевом јеванђела, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, и седам слика руског уметника Николаја Рериха с краја 19. и почетка 20 века које чува Народни музеј у Београду.

Како Тањуг сазнаје ова примопредаја би требало да се догоди до краја године у Москви.

Повратак 166 странице Мирослављевог јеванђеља, једине недостајуће странице најстаријег сачуваног српског рукописа на ћирилици, уз истовремено враћање дела ренесансног руског уметника, договорили су српски и руски председници Александар Вучић и Владимир Путин током Путинове посете Београду прошле године.

У међувремену требало је обавити бројне процедуре, јер како је Тањугу раније речено у Националној библиотеци у Санк Петебургу, у Русији постоји закон о забрани повратка уметничких дела која се налазе на територији те земље.ПОДАЦИ О СРПСКОМ ВОЋУ БИЋЕ У ЗАЈЕДНИЧКОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписаће данас у Палати Србије посебан Споразум о фитосанитарној заштити са Руском Федерацијом.


Тај споразум на другачији, односно нов начин регулише слање воћа и поврћа ка Русији.


Све информације о пошиљкама српског воћа и поврћа наћи ће се у заједничком информациониом систему Србије и Русије.


На тај начин камиони са пошиљкама неће морати још неколико пута додатно да се прегледају док стигну у Руску Федерацију.

То је знатно бољи и сигурнији начин функционисања, смањена је бирократија, рекао је Недимовић за ТВ Прва и истакао да оно што је најважније за српске произвођаче је то што ће цео процес бити јефтинији.


"С друге стране, ми ћемо сад моћи наше прописе на основу овог Споразума да упростимо и поједноставимо да наши произвођачи, извозници, имају бољи третаман", указао је Недимовић.


Он је подвукао да су током његовог недавног боравка у Русији решени и проблеми који су се тицали извоза меса из Србије и да је "та ствар завршена и стављена ад акта".


СТЕФАНОВИЋ: С МЕДВЕДЕВОМ О СТРАТЕШКОЈ САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас за руску агенцију Тас с да посета премијера Русије Дмитрија Медведева пружа могућност да се размотре стратешки односи Београда и Москве.


"Посета Медведева увек има изузетно значење. То је повод да се размотре најважнија политичка питања, стратешки пројекти, јер ми смо стратешки партнери. Да разговарамо не само о подршци коју Русија пружа Србији у очувању територијалне целовитости и очувања Косова и Метохије у саставу Србије, већ и о стратешком развоју Србије и нашим односима на међународном плану", рекао је министар.


Он је додао је посета важна и због економских односа између две земље који последњих година напредују.


"Сфера безбедности је такође важна тема. Активно сарађујемо са Русијом. Поред историјских и културних веза наши односи гарантују већу безбедност наших грађана", рекао је Стефановић.


Коментаришући предстојеће потписвање споразума о зони слободне трговине са Евроазијском економском унијом у Москви крајем октобра, Стефановић је изразио наду да ће српска роба бити присутнија на руском тржишту.


МЕДВЕДЕВ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У ПАРЛАМЕНТУ СРБИЈЕ

Премијер Русије Дмитриј Медведев стигао је у Дом Народне скупштине Србије, где ће се на посебној седници обратити посланицима.


Медведева је у згради парламента дочекала председница Скупштине Маја Гојковић.Обраћању руског премијера присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић са министрима, али не и део опозиције који бојкотује рад парламента.


Посланици који су се одлучили да бојкотују рад скупштине нису присуствовали ниједној од посебних седница парламента, на којима су се обраћали страни званичници.
ПРИПРЕМЕ ЗА ДОЧЕК НА ГРОБЉУ ОСЛОБОДИЛАЦА

Како јавља репортер "Новости" у току су припреме за дочек премијера Русије Дмитрија Медведева на Гробље ослободилаца Београда.

Саобраћај у Рузвелтовој улици је заустављен, а радозналим грађанима од 16 сати није дозвољен прилаз улазу на гробље из безбедносних разлога.
МЕДВЕДЕВ: ЧЕСТИТАМ ГОДИШЊИЦУ, ЖЕЛИМ ВАМ МИР И СЛОБОДУ

Премијер Русије Дмитриј Медведев честитао је данас грађанима Србије 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације у Другом светском рату, поручивши да Србији жели мир, слободу просперитет и благостање.


У обраћању на посебној седници Народне скупштине Медведев је рекао да му је част што борави у Београду баш на даншњи дан када се обележава ослобођење од фашизма."Наши односи нису се променили. Част ми је што учествујем у овом великом дану. Честитам братском српском народу 75. годишњицу ослобођења од фажизма и жлеим вам мир, слободу, просепритет и благостање", поручио је Медведев.БРНАБИЋ И МЕДВЕДЕВ ПОЛОЖИЛИ ВЕНЦЕ НА СПОМЕНИКЕ ОСЛОБОДИОЦИМА

Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу, премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, одали су почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.


Премијере су, на Новом гробљу, дочекали почасна јединица гарде Војске Србије, деца из Руског дома у Београду и представници руске организације "Волонтери победе" са координаторима из Србије, а реч је о организацији која помаже ветеранима који су ослобађали Београд и Европу од фашиста у Другом светском рату.


Уз интонирање химни Србије и Русије, Брнабић и Медведев су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944, на једном од венаца је писало "Ослободиоцима Београда председник владе Ана Брнабић", а на другом, на руском језику, "Од председника владе Руске Федерације".


Двоје премијера затим су положили венце и на Споменик црвеноармејцу, који је подигнут у част руских војника палих за слободу Београда.


Медведев и Брнабић уписали су се и у књигу утисака.

ОКУПЉАЊЕ ГРАЂАНА ИСПРЕД ЦЕНТРА "САВА"

Испред Центра "Сава" окупљају се многобројни грађани који желе да присуствују свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.МЕДВЕДЕВ О КИМ: ПОЛАЗИМО ОД СУВЕРЕНИТЕТА И ИНТЕГРИТЕТА СРБИЈЕ

Премијер Русије Дмитриј Медведев потврдио је вечерас у Београду да ће Русија наставити да подржава Србију по питању Косова и њеног територијалног интегритета, полазећи од Резолуције Савета безбедности УН 12 44.


Медведев је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучихем, после састанка, рекао:


"Познат вам је став Русије. Он је заснован на Резолуцији СБ УН 1244 и на ономе што смо увек говорили нашим српским пријатељима - ми полазимо од пуне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије. Од тога ћемо полазити и даље."


Присно сарађујемо по многим питањима и мирно гледамо на одлуке наших српских пријатеља према ЕУ.


ПУКОВНИЦИ РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА: ЧАСТ ГОВОРИТИ ПРЕД ПРЕМИЈЕРОМ РУСИЈЕ

Пуковници ратног ваздухопловства Љубиша Антонијевић и Зденко Дупланчић, борци Прве пролетерске бригаде учествовали су у ослобођењу Београда.

- Част ми је што ћу вечерас говорити пред премијером Русије и председником Србије - рекао је Дупланчић за "Новости".

- Јасно се сећам сваког тренутка борбе за ослобођење престонице. Поносан сам на те дане. А и на потоње када сам са мојим класићем Антонијевићем од 1946. до 1948. био на војној обуци у Москви.

Пуковници ратног ваздухопловства Љубиша Антонијевић и Зденко Дупланчић


ЦЕНТАР "САВА" ПОПУЊЕН ДО ПОСЛЕДЊЕГ МЕСТА

Сат пре почетка свечане академије, Центар "Сава" је попуњен посетиоцима готово до последњег места.

Музички ансамбли који ће учествовати у програму увежбавају репертоар, углавном партизанске песме и корачнице из Другог светског рата.

Посетиоци стрпљиво чекају почетак свечаности.

- Дошла сам да присуствујем обележавању, на неки начин јубиларне годишњице ослобођења мог града од фашистичког окупатора. Много ми је драго што је поред наших званичника присутан и руски премијер, јер долази из нама братске земље чији су војници раме уз раме са нашим борцима донели слободу Београду и великом делу Србије - рекла је за "Новости" Анита Пелић из Новог Београда.


ВАТРОМЕТ И ПЛОТУНИ У ЧАСТ ОБЕЛЕЖАВАЊА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

У част 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас су испаљени почасни плотуни, уз велики ватромет.

Након обраћања медијима, Вучић и Медведев су са терасе централног салона Палате Србија испратили спектакуларан ватромет који је трајао неколико минута, уз плотуне испаљене са дунавске стране Палате.

Руски премијер борави данас у званичној посети Србији, управо поводом обележавања важне годишњице, дана ослобођења српске престонице, у којем су се заједно борили совјетски и српски војници.

Годишњица ће, између осталог, бити обележена и вечерашњом свечаном академијом, у присуству двојице лидера.
ПОЧЕЛА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Интонирањем химни Србије и Русије вечерас је у београдском Сава центру почела свечана академија којом се обележава 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.


Свечаности присуствују председник Србије Александар Вучић, премијер Русије Дмитриј Медведев, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, ратни ветерани...

Предвиђено је да се присутнима обрате Вучић, Медведев и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

На свечаности ће бити приказан документарни филм "Пут победе", а део програма су и пригодне музичке нумере које ће извести руски војни ансамбл "Александров", уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операМЕДВЕДЕВ: САРАДЊА СА РС ИДЕ САМО УЗЛАЗНОМ ПУТАЊОМ

Сарадња Русије и Републике Српске иде само узлазном линијом, поручио је данас премијер Русије Дмитриј Медведев, који се у Београду састао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председницом РС Жељком Цвијановић.


"Руска Федерација гаји пријатељске односе са БиХ, али посебно са Републиком Српском, јер наши народи имају много тога заједницког, посебно историју на коју можемо бити поносни", навео је Медведев.

РТРС преноси да је Медведев указао на допринос Додика у развоју односа две земље и да је рекао да се радује што га поново види.

Додик је оценио да је сарадња РС са Русијом одлична.

"Наравно да Република Српска има много боље односе са Русијом него остали део БиХ. У Бањалуци градимо руско-српски центар, који је доказ великог пријатељства наша два народа", навео је Додик и додао да је посебно важно присуство компаније Зарубежњефта у нафтном сектору.

Он је истакао да се у Бањалуци гради српско-руски православни центар који је, како је навео, одраз добрих односа два народа.

Састанку је присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић.
СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Свечаном академијом у београдском Сава центру вечерас је обележено 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Свечаност, којој су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијер Русије Дмитриј Медведев, почела је интонирањем химни Србије и Русије.

Део програма био је и кратак документарни филм "Пут победе" о најдраматичнијим тренуцима битке за ослобођење Београда 1944. године о чему је у филму говорио наш познати глумац Милош Биковић.

Присутнима су се обратили Вучић, Медведев и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.


"Свој 15. рођендан дочекао сам 18. октобра 1944. године, два дана пре ослобођења Београда, учествујући у уличним борбама за ослобођење овог града", присетио се Дупланчић.

Навео је да су велику улогу у борбама за ослобођење Београда имали и грађани, нарочито омладина.

"Храбро су нас водили кроз улице, показујући где су Немци и како да им приђемо", испричао је Дупланчић и, између осталог, навео да су се најчешћи окршаји водили око Скадарлије и Народног позоришта које је три пута падало назад у руке Немцима.

Дупланчић је подсетио да је од ослобођења Београда прошло 75 година, али да сећања на пале другове и братство са руским народом не бледе.

"То је још једна потврда да наше везе стоје, а дух слободе и победе остаје као свето царство за будућа покољења", истакао је Дупланчић.

Рекао је да ће заувек памтити своје саборце који су учествовали у борби за ослобођење Београда и додао:

"Нека је вечна слава свим палим борцима за слободу".

Део програма, који су водили наши познати глумци Иван Босиљчић и Вјера Мујовић, биле су и пригодне музичке нумере које су извели руски војни ансамбл "Александров", уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ðорђа Станковића.

Тако су присутни имали прилику да чују композицију "Дан победе", песму "По шумама и горама"...

Током извођења тих нумера, на три видео бима постављеним на бини приказивани су снимци и фотографије борби за ослобођење Београда.

Свечаности су присуствовали председница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко...

Такође, ту су били и ратни ветерани који су учествовали у ослобођењу Београда, које су присутни поздравили аплаузом - Трифун Тодоровић, Љубиша Антонијевић, Кристина Јовановић, Јово Корица...

Програм је завршен песмом "Београде, Београде".


МЕДВЕДЕВ:ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, НЕ САКРИЈЕ, НЕ ПРЕКРАЈА...

Током целе историје морали смо да бранимо наше земље, да ратујемо, иако то никад нисмо желели, чували смо своје земље и помагали једни другима, рекао је вечерас руски премијер Дмитриј Медведев на свечаној академији поводом 75. годишњице солобођења Београда.


"Тада смо били јако блиски и уверен сам да ће тако бити заувек", поручио је Медведев.


Овај празник веома је важан за наше земље, истакао је руски премијер.


Ослобађање Београда био је изванредан подвиг, а сећање на оне који су мир и слободу исковали веома је важно, истакао је Медведев, јер су очување истине о догађајима тог времена, отворен и поштен начин разговора о томе једини лек против покушаја фалсификовања историје.


"Не сме бити покушаја да се сакрије, замаскира или заборави... Памтимо логоре, масовна стрељања.. Сваки Србин ће се увек сећати Крагујевца. О томе се мора говорити отворено, без политичких и других моделирања ", рекао је Медведев.


Обраћајући се представницима српског руководства и прустинима у сали, Медведев је рекао и:


"Драги ветерани, драги пријатељи, веома је емотивно бити на овој сцени нарочито после обраћања оних који су ослободили овај град и филма који сведочи о изванредном подвигу свих који су се борили за ослобођење Београда, оних који су се изборили за мир."


Како је рекао, 75 година је прошло отада.


"Али, ми схватамо да је победа извојевана захваљујући хероизму и одважности оних који седе у овој сали и оних којих одавно нема међу нама. Зато је толико и вредна та победа. И важно је сећање, сећање на оне који су ту победу створили исковали", поручио је Медведев.


Изразио је искрену захвалност свима њима и честитао празник који, како каже, "славимо заједно".


У част ослобођења Београда, рекао је Медведев, у Москви ће сутра бити велики ватромет.


"Најбоље сећање на све који су положили своје животе јесте да се прича о томе шта се догађало, очување истине", нагласио је он.


Указао је, такође, да треба бити брижљив према споменицима херојима и изразио захвалност Србији за то што се управо тако стара и за Споменик црвеноармејцукоји је данас посетио.


"Хвала вам пуно на томе", рекао је он.


Сваке године рат је све даље од нас, али бол због рата осећа се и постоји у личним причама практично сваке породице у Србији и у Русији.


"Чувамо фотографије рођака и практично нема ниједне породице у нашим земљама која није била погођена ратом и са тим фотографијама излазимо на улице на Дан победе и то сматрам веома важним", рекао је Медведев мислећи на "Бесмртни пук".


ВУЧИЋ: СРБИ СУ НАРОД КОЈИ ЈЕ РЕЧ "СЛОБОДА" ДОНЕО НА БАЛКАН

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Србија зна колика је цена слободе, јер ју је увек "куповала" крвљу свог народа и зато своју слободу никада никоме неће дати.

"Срби су народ хероја, победника и народ који је реч 'слобода' донео на Балкан", констатовао је председник Србије у обраћању на свечаној академији поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, којој је присуствовао и премијер Русије Дмитриј Медведев.

"Данас, после 75 година, знамо да не постоји нешто што се зове полу-слобода, полу-независност, полу-самосталност. Слобода је једна, цела, не дели се на парче. Или је имаш, или је немаш. Слобдан је само онај који сам одлучује о свом путу, интересима и судбини. Ми који смо слободу платили гробовима, то најбоље знамо", поручио је Вучић,

Чување те слободе је, каже он, тешко, некада мукотрпно, и уз плаћање неке цене, али никада та слобода неће бити изневерена и никада неће бити изневерени гробови наших предака који су се за њу борили.

Каже да је Србија у временима "када није имала снаге" умела да побрка историју и своје место у њој, али данас поново стоји у својој историји уз истину, правду и свесна обавезе да памти и да се својих хероја неће никада одрећи јер, наглашава Вучић, "Срби немају лошу прошлост, па да је жале".

"Ми смо народ хероја, победника и народ који је реч слобода донео на Балкан. Ми нисмо ти који желе да узму нечију слободу, јер превише ценимо своју да бисмо је ускратили некоме. Нећемо да нам узму слободу, наше интересе, чуваћемо и сачувати нашу Србију, одбранићемо наше националне интересе, чуваћемо и бранићемо наш народ и на КиМ и на сваком другом месту где су права наших људи угрожена", поручио је Вучић.

"Ако нас је тај страшни рат, са милионима жртава нечему научио то је да слобода нема своју цену, јер су њена супротност ропство, логори од Аушвица до оног који нас највише боли збох масосовног убситва Срба, Јасеновца", рекао је Вучић.

Истакао је да се ниједан народ није дигао против окупатора тако масовно као српски, где год да је живео, а да мере одмазде за Србе нису важиле нигде у Европи, а посебно у НДХ где је спровођен моснтруозан план њихових елита - да трећину Срба покатоличе, трећину протерају, трећину "ставе под нож".

"И зато је победа из октобра 1944. већа и значајнија јер се значила победу не само над Немачком, већ и над свим њеним савезницима", рекао је Вучић.

"Ако некоме не треба претити то је Србија, превише смо уложили да бисмо се слободе одрекли и тиме препустили ове борце забораву", нагласио је Вучић.


СВЕЧАНОМ ВЕЧЕРОМ ЗАВРШЕНА ПОСЕТА МЕДВЕДЕВА

Председник Србије Александар Вучић приредио је вечерас свечану вечеру за председника руске Владе Дмитрија Медведева и руску делегацију.

Током вечере Вучић и Медведев су одржали здравице, а присутнима се културно-уметничким програмом представио ансамбл "Коло".

"Уз песму 'Ово је Србија' испратисмо нашег пријатеља", написао је председник Вучић на Инстаграму.

Тиме је завршена једнодневна посета руског премијера Београду, која је првенствено била посвећена прослави 75. годишњице ослобођења главог града у Другом светском рату.

 


ЗАВРШЕНА ПОСЕТА, ДАЧИЋ ИСПРАТИО ВИСОКОГ ГОСТА

Руски премијер Дмитриј Медведев отпутовао је из Београда, а њега је синоћ на аеродрому "Никола Тесла" испратио министар спољних послова Ивица Дачић.

Претходно је председник Србије Александар Вучић за Медведева и руску делегацију приредио свечану вечеру.

Тиме је завршена једнодневна посета руског премијера Београду, која је првенствено била посвећена прослави 75. годишњице ослобођења главог града у Другом светском рату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (85)

Nikoletka

19.10.2019. 12:35

Pocetak i kraj i prava mera svih stvari je Rusija i poseta ruskog gosta.Velika podrska za Srbiju,kapa dole Medvedevu na zalaganju za nasu zemlju i narod

Strahinja

19.10.2019. 12:56

Srbija je uvek odličan domaćin, radujemo se dolasku Medvedeva, našeg iskrenog prijatelja!

milica

19.10.2019. 12:56

Посета Медведева је велика част за Србију.Срија и Русија су увек биле пријатељске земље.

Nevena

19.10.2019. 13:11

Veliko je zadovoljstvo za Srbiju ugostiti premijera bratske nam Rusije. Dimitrij Medvedev je srdacno docekan i zelimo da se oseca kao kod svoje kuce.

Zeljko

19.10.2019. 13:49

Dolazak Ruskog premijera je velika čast za našu zemlju. Rusija je još jednom dokazala da veoma ceni i poštuje našu zemlju.

Jovo Caruga

19.10.2019. 14:10

Kuku lelee ako neka od tih letecih kanti tresne ,,, sve ce da ga upropaste i da izgibu ljudi.. kuku lelleee..

Kosovo

19.10.2019. 15:36

Dobro, a kad ce se ta vojska upotrebiti? Evo na KiM ljudi cekaju kad cemo da krenemo u odbranu nase drzave...

avanturista

19.10.2019. 15:58

Srbija ima načina i kapacitete da odgovori pretnjama i opasnostima po bezbednost naroda.

Boki

19.10.2019. 15:59

Додик са Медведевим разговарао о процедури за добијање Руског држаљанства,јер требат ће му кад изгуби наредне изборе. Свакако су му паре од пљачкања Реп.Спске у Русији...Рафинерија Брод и Рафинерија Модрича.

Vladimir

19.10.2019. 16:06

Poseta premijera Rusije Medvedeva je još jedan dokaz velikog i istinskog prijateljstva između naših dveju zemalja.

Steva

19.10.2019. 16:26

Srbija oprema svoju vojsku i na Istoku i na Zapadu a sve više i opremom proizvedenom u Srbiji.

Kale23

19.10.2019. 17:34

Veliki dan za našu zemlju i veoma smo ponosni i mnogo nam je drago što je Medvedev nas gost.

Vaskrsije i brat Jelesije

19.10.2019. 18:33

Dao je dragi Bog, mi Srbi smo uz nasu bracu Ruse, a vi Nato dusmani i srpski izdajnici samo gledajte i pucajte od besa.....Zivela Srbija i majka nasa Rusija!!!

milena

19.10.2019. 18:53

Veliki dan za Srbiju i sto se tice dogadjaja a i poseta premijera Rusije Medvedeva, poseta jos vise ucvrscava nase odnose i poverenje izmedju dveju zemalja.

Epi

19.10.2019. 19:03

svi vi rusofili da li vi vise voleli nemacki pasos ili ruski ne lazite sebe da ali bi vise voleki da vam deca studiraju na zapadu ili u Rusiji?!

Glasač

19.10.2019. 20:20

Protiv koga će to Srbija voditi rat pa se ubrzano naoružava, umesto da ulaže u proizvodne pogone i podstiče rast životnog standarda? Protiv NATO-a, ili će pak biti rusko topovsko meso ukoliko dodje do oružanog sukoba svetskih supersila? Izgleda da će Putinu uspeti u onome što Staljin nije uspeo da ostvari, da Srbiju pretvori u zavisnog vazala.

MAKSS84

19.10.2019. 20:37

Danas smo odali pocast svim hrabrim ljudima koji su dali zivot za odbranu svoje domovine da bi mi danas bolje ziveli.

Ceda

19.10.2019. 21:15

Prelepo ogranizovan dan i sva desavanja kojima je gospodin Medvedev danas prisustvovao u Srbiji.

Gaga

19.10.2019. 22:59

Veliku cast nam je ukazala Rusija i Medved ucescem na svecenoj akademiji obelezavanje 75. godisnjici oslobodjenje u II. svetskom ratu.

Vllado

20.10.2019. 00:28

Drago mi je da ponovo čujem reči Crvena armija i partizani, odnosno istinu o tome ko je vodio rat potiv fašista i oslobodio Beograd i celu tadašnju Jugoslaviju. Dosta je bilo revizionizma istorije, čiji su glavni protagonisti bili u prethodnom režimu.

Лола

20.10.2019. 00:30

@EPI Ја имам српски пасош а немачки не желим ни.најмање, а ти да било шта знаш, знао би да с руски универзитети међу најбољима у свету, тако да бих ја веома, веома волела да моје дете студира у Русији! Али, као и сви прозападњаци, живиш у заблудама!!!

Рашо

20.10.2019. 08:55

Београд су били окупирали нацисти а не фашисти па је и идлобођен од нациста а не фашиста!

Шта је диференција

20.10.2019. 23:53

@Рашо - Па, разлика је толико велика да ти ниси у стању да то са твојим образовањем можеш да разумеш, па се онда и даље бори са фантомима. За боље и нешто озбиљно тако и тако ниси.