ПРОТИВ представништва "Крио сејва" у Србији и одговорних у овој банци матичних ћелија поднета је у петак кривична пријава, потврдио је "Новостима" адвокат Растко Петаковић, који је и разоткрио аферу са овом швајцарском банком. Родитељи који су "Крио сејву" поверили матичне ћелије своје деце из крви пупчаника траже да се омогући приступ документацији о деци и узорцима њихових матичних ћелија, које су без њихове сагласности из "Крио сејва" пребачене у пољску "Фамикорд" банку, или су остале межу два одсто узорака заробљених у деопима које је користио "Крио сејв".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕИЗВЕСНА СУДБИНА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА 10.000 ДЕЦЕ ИЗ СРБИЈЕ: Без сагласности родитеља биолошки материјал премештен у Пољску

Из Србије је 12.864 породице "поверило матичне ћелије "Крио сејву" који је банкротирао после 18 година пословања. И "Крио сејв" и основач "Есперите НВ" су у у Швајцарској у поступку стечаја.

-Више од 300 породица нам се јавило и сада радимо на оснивању Удружења кроз које ћемо, верујемо, лакше остварити своја права према "Крио сејву" - каже Петаковић.