Док многи лекари иду у иностранство, Дедиње довело странце: Словенац, Аустријанац и Немац у тиму

И. КОВАЧИЋ

четвртак, 10. 10. 2019. у 15:05

Док многи лекари иду у иностранство, Дедиње довело странце: Словенац, Аустријанац и Немац у тиму

Хирурзи Милер, Дапунт и Клокочовник

У Институту за кардиоваскуларне болести за две године 4.500 операција на срцу. У радни однос примљени професори из Словеније, Аустрије и Немачке

У ПОСЛЕДЊЕ две године, у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" урађено је 4.500 операција на срцу, што је знатно изнад просека бројних сличних европских центара. За ово време значајно су смањене и листе чекања, обновљене здравствена и научна акредитација и у стални радни однос примљена три професора кардиохирургије из Словеније, Аустрије и Немачке.

- Наше здравство последњих година суочава се са све учесталијим одласком лекара у иностранство, док "Дедиње" никад није имало тај проблем - рекао је проф. др Милован Бојић, поводом обележавања две године рада, од када се налази на челу Института. - Наша установа је увек имала само проблем како да запосли све оне стручњаке који желе да раде код нас. Ми смо изабрали најбоље и запослили смо професора Томислава Клокочовника, редовног професора Медицинског факултета у Љубљани, професора Ота Дапунта из Граца и професора Јоханеса Милера, кардиохирурга и електроинжењера из Берлина.

Од када је на челу "Дедиња" професор Милован Бојић, уведено је и 11 нових процедура. Међу њима најбројније су оне из минимално инвазивне хирургије, за коју се верује да ће у будућности сасвим заменити операције на отвореном срцу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сезона грознице Западног Нила прошла без епидемије

- Рад на Институту "Дедиње" сматрам великом приликом да се бавим едукацијом и усавршавањем метода минимално инвазивне хирургије - рекао је професор др Томислав Клокочовник. - Велики број интервенција које се раде на овој клиници чине је референтним образовним и научним центром.

Кардиохирурзи Дапунт и Милер такође се баве хирургијом којом се кроз мале резове оперише срце и тако избегава траума отварања грудног коша.

- Професор Јоханес Милер није само кардиохирург, већ и иноватор који је произвео уређај помоћу којег се нискофреквентним струјама активира ослабљени срчани мишић у терминалној фази срчане болести - рекао је професор Бојић. - Досад смо овај уређај применили код осам наших пацијената и постигли значајно побољшање њиховог здравља.


ЦЕНТАР ЗА ОБУКУ

Професор Бојић посебно истиче да долазак страних лекара на Институт "Дедиње" никако не значи затварање врата домаћим стручњацима:

- Напротив, ми желимо да постанемо центар у којем ће млади доктори моћи да се едукују и да прођу и кроз нашу, али и интернационалну школу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nenad Kecman

10.10.2019. 17:05

Radujem se svakom uspehu "Dedinja". Mog sina, uspešnog sportisu, su operisali i omogućili mu da živi i radi kao svaki zdrav čovek.Apelujem da se uspostavi sistem da svi mladi ljudi, a posebno sportisti, prođu kroz detaljne preglede srca. Značajno bi smanjili invalidnost i smrtnost prouzrokovanu urođenom, ili stečenom manom srca.