Сукоб историчара: Колеге од Ковића траже четири милиона због повреде части

Љ. Б.

06. 10. 2019. у 08:02

Почело суђење по тужби четворо професора одељења за историју Филозофског факултета против колеге Милоша Ковића: Оптужен сам за вербални деликт, у питању политичка игра, тврди наш угледни историчар

Сукоб историчара: Колеге од Ковића траже четири милиона због повреде части

Милош Ковић / Фото К. Михајловић

У ПРВОМ основном суду у Београду почело је суђење по тужби четири професора са Одељења за историју Филозофског факултета против њиховог колеге професора Милоша Ковића.

- Професори Никола Самарџић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић и Влада Станковић, пошто су се препознали у мојим изјавама "Новостима", "Политици", "Печату", и на Јутјуб каналима, тужили су ме суду - наводи за "Новости" Ковић. - Због "увреде", "повреде части и угледа" свако од њих сада против мене води два поступка, парнични и кривични, укупно осам. Свако тражи по око милион динара. Мој адвокат Душан Стојковић каже да овако масован напад никада није видео.

Ковић тврди да су све тужбе против њега политички интониране.

- Оптужен сам за вербални деликт - истиче Ковић. - Реч је о начелном питању, о слободи мисли и изражавања. Она је, као принцип и пракса, још од 18. века, у свим демократским друштвима, ипак неупитна. Тако пише и у нашем Уставу.

Ковић наглашава да је на првом рочишту поводом кривичне тужбе Николе Самарџића, на питање судије да ли постоји простор за измирење, Самарџић одговорио негативно.

- Ја сам, међутим, изјавио да мислим да би требало да се помиримо, зато што овакви процеси не доприносе угледу Универзитета у Београду - каже Ковић. - Свестан сам, међутим, да је овај масивни напад у ствари пажљиво осмишљен покушај да будем ућуткан и да буду уништена материјална средства од којих живи моја породица. Немам намеру да тако нешто дозволим, нити ће на овај начин успети да ме ућуткају.


ОТЕРАНИ СА ФАКУЛТЕТА

Када је у марту избила криза на Одељењу за историју Филозофског факултета, Ковић је писао и говорио о покушају да се протера троје његових колега.

- Изнео сам мишљење да једна група са Одељења већ годинама систематски одстрањује наше водеће стручњаке, као и да иза тога стоје политички интереси претварања одељења у упориште колонијалне, НАТО, хашке интерпретације српске историје - наводи Ковић. - У међувремену, доценти Небојша Шулетић и Маја Николић отерани су са Филозофског факултета.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Nuclear Vlasta

06.10.2019. 09:38

Није само политичка игра, већ и освета лоших ђака ! Завидни су јер господин Ковић зна шта говори !

Milica

06.10.2019. 14:47

@Nuclear Vlasta - Lepo ste ovo rekli, Milos Kovic je bio student generacije, njegova dela imaju neuporedivo vecu naucnu vrednost od dela Samardzica Dubravke Ljusica i Stankovica tj oni ih skoro pa i nemaju. Samardzic je na katedru dosao jer mu je otac bio profesor, jako je nesturcan i kod njega se 10 dobija sa ispodprosecnim znanjem. Dubravka Stojanovic je takodje dosla na katedru jer joj je otac bio prof univerziteta jako nestrucna i iskompleksirana zena. Oboje su primer komunistickih potomaka nesposobnih.

Рашо

06.10.2019. 09:54

Узнапредовали су. Некада су два лоша ишли на Милоша а сада ево их четири. Осим што очекујем да чак и у нашем суду победи правда, посебно важно је и да баш у овом случају победи због свих нас. Ако ова НАТО германска школа победи наша деца ће да уче да смо геноцидни народ који треба истребити! Подршка професору Ковићу због поштења, истине, правде, њега самог и свих нас!

Нино Белов

06.10.2019. 10:16

Желим вам сву срећу професоре Ковићу. Не скрећите са пута истине, то је највећа врлина у нас Срба.

НиколасБар

06.10.2019. 10:26

Подршка за Ковића искреног борца за враћање српским коријенима!

sima

06.10.2019. 12:10

Сва подршка професору Ковићу!! Жиро рачун отворите професоре, цела дијаспора ће помоћи!

M

06.10.2019. 14:25

Kovicu drzi se. Imas svu podrsku od kolega... Ja sam istoricar, ali i levicar, te sam siguran da se u mnogo cemu ne bi slozili, ali ovo sto si rekao je doslovce tacno. Imperijalne sluge udaraju svuda gde je vazno da postoji istina, dugo secanje, i kriticka misao. Fiozofski je zato jako bitan... Istorija i istorija umetnosti ponajvise...

Snezana

06.10.2019. 18:15

Profesor Ković je častan čovek. To je u okupiranoj zemlji opasno. Puna podrška profesoru Koviću!

Boriša

06.10.2019. 21:19

Ković ovo mora izdržati jer će ga ssvi časni Srbi podržati. Nesmemo uvek progoniti najbolje među nama i ponavljati istorijske greške i srpsku zavist i neslogu...

Svetlana

06.10.2019. 23:58

Divan profesor, castan covek, sva podrska, od njega se dalo nauciti ne samo gradivo vec sva moralna nacela jednog casnog drustveno odgovornog coveka