У ПРВОМ основном суду у Београду почело је суђење по тужби четири професора са Одељења за историју Филозофског факултета против њиховог колеге професора Милоша Ковића.

- Професори Никола Самарџић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић и Влада Станковић, пошто су се препознали у мојим изјавама "Новостима", "Политици", "Печату", и на Јутјуб каналима, тужили су ме суду - наводи за "Новости" Ковић. - Због "увреде", "повреде части и угледа" свако од њих сада против мене води два поступка, парнични и кривични, укупно осам. Свако тражи по око милион динара. Мој адвокат Душан Стојковић каже да овако масован напад никада није видео.

Ковић тврди да су све тужбе против њега политички интониране.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Омладина СПС вратила у скупштину фотељу, украдену 5.октобра

- Оптужен сам за вербални деликт - истиче Ковић. - Реч је о начелном питању, о слободи мисли и изражавања. Она је, као принцип и пракса, још од 18. века, у свим демократским друштвима, ипак неупитна. Тако пише и у нашем Уставу.

Ковић наглашава да је на првом рочишту поводом кривичне тужбе Николе Самарџића, на питање судије да ли постоји простор за измирење, Самарџић одговорио негативно.

- Ја сам, међутим, изјавио да мислим да би требало да се помиримо, зато што овакви процеси не доприносе угледу Универзитета у Београду - каже Ковић. - Свестан сам, међутим, да је овај масивни напад у ствари пажљиво осмишљен покушај да будем ућуткан и да буду уништена материјална средства од којих живи моја породица. Немам намеру да тако нешто дозволим, нити ће на овај начин успети да ме ућуткају.


ОТЕРАНИ СА ФАКУЛТЕТА

Када је у марту избила криза на Одељењу за историју Филозофског факултета, Ковић је писао и говорио о покушају да се протера троје његових колега.

- Изнео сам мишљење да једна група са Одељења већ годинама систематски одстрањује наше водеће стручњаке, као и да иза тога стоје политички интереси претварања одељења у упориште колонијалне, НАТО, хашке интерпретације српске историје - наводи Ковић. - У међувремену, доценти Небојша Шулетић и Маја Николић отерани су са Филозофског факултета.