ТРИ године пошто је Агенција за реституцију вратила земунским Јеврејима синагогу, у којој је некада служио чувени рабин Алкалај, постало је извесно да они у њу неће ући. Управни суд је поништио решење о враћању које је 2016. донела Агенција, а коју је потврдило Министарство финансија.

На одлуку Управног суда Агенција је Врховном касационом суду уложила захтев за преиспитивање ове одлуке, а у међувремену под сводом познатог храма остаје да ради ресторан.

Због решења којим се Јеврејској општини Земун, на име накнаде за имовину одузету у Улици рабина Алкалаја, враћа зграда бивше синагоге, управни спор су покренули Државно, Градско и Општинско правобранилаштво. Управни суд је пресудио у њихову корист, позивајући се на то да је синагогу јеврејска заједница продала Општини Земун. У Агенцији за реституцију тврде да земунска општина по уговору из 1962. није могла да постане власник, већ само корисник друштвене својине. У време када је донето решење о реституцији, власник зграде је била Република, што се види и у катастру.

У образложењу пресуде Управни суд позвао се на Закон о враћању одузете имовине и обештећењу, иако је, како истиче Страхиња Секулић, директор Агенције, синагога враћена по Закону о реституцији имовине црквама и верским заједницама.

- Управни суд се такође позива на Закон о облигационим односима, који је донет пуних 16 година после овере купопродајног уговора! Суд третира враћање синагоге као натуралну реституцију, иако у нашем решењу изричито стоји да је у питању заменска - каже Секулић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Синагогу мењали за школу


Директор Агенције је изненађен одлуком суда, посебно јер већ постоје слична решења о заменској реституцији Јеврејској општини Београд која суд није оспорио.

Страхиња Секулић


Изненађени су и у Јеврејској општини Земун. Ненад Фогел, њен председник, каже да је јеврејска заједница синагогу морала да прода да би могла да помогне преживелим Јеврејима.

- У поступку реституције тражили смо да нам се врати зграда бивше јеврејске школе, тик до синагоге. Вештачење је показало да је она за 20.000-30.000 евра скупља од саме синагоге, па је Агенција одлучила да нам у заменској реституцији ипак врати храм - објашњава Фогел.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УПРКОС ОДЛУЦИ О ВРАЋАЊУ ЗЕМУНСКОГ ХРАМА ЈЕВРЕЈИМА: Уместо синагоге - ресторан


И док домаћи суд оспорава враћање имовине Јеврејима, Лоренс Вајнбаум из Светског јеврејског конгреса је у "Џерусалим посту" похвалио Србију и напор који је уложен да се имовина врати Јеврејима. Он је навео да српски закон треба да буде модел другим државама.


ЗА ИСПЛАТУ 60 МИЛИОНА ЕВРА

ЈЕВРЕЈСКИМ општинама је, по Закону о отклањању последица Холокауста, враћена имовина вредна 21,85 милиона евра. Од тога је 2,85 милиона исплаћено Савезу јеврејских општина на име финансијске подршке. По Закону о враћању имовине црквама и верским заједницама, враћена је имовина вредна 7,685 милиона евра. Оквирна процена је да ће на име отклањања последица Холокауста бити враћено или исплаћено до 60 милиона евра.