Ранисан и ранитидин повучени из апотека

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

понедељак, 30. 09. 2019. у 15:05

Ранисан и ранитидин повучени из апотека

Фото: Илустрација

Због сумње у квалитет супстанце коју садрже, стопирана продаја два медикамента. Упозорење о њиховој могућој штетности издала Европска агенција за лекове

ЛЕКОВИ за желудац "ранитидин" и "ранисан" повлаче се са тржишта у Србији, али и у другим земљама, према препоруци Европске агенције за лекове (ЕМА), због сумње у неисправност активне супстанце ранитидин, произвођача Saraca Laboratories Ltd. Проверама у Европи установљено је да ова супстанца садржи Н-нитрозодиметиламин (NDMA), који може да буде канцероген.

Два произвођача - "Хемофарм" и "Актавис", обавестила су Агенцију за лекове и медицинска средства Србије да добровољно повлаче са тржишта лекове који садрже ранитидин. Обе фармацеутске куће као разлог су навеле сумњу у квалитет активне супстанце, произвођача Saraca Laboratories, који погоне има у Индији.

"Актавис" повлачи 46 серија "ранисана" од 150 милиграма, а три серије су, према информацијама из ове фармацеутске куће, блокиране у магацину "Актависа", односно неће се дистрибуирати. "Хемофарм" повлачи чак 467 серија "ранитидина" у различитим облицима и дозама. Ове компаније су од свих у ланцу снабдевања лековима који имају медикаменте из серија које се повлаче тражиле да преостале количине врате.

- Код нас пацијенти масовно самостално узимају "ранитидин" и "ранисан", мада овај други полако "пада у заборав", а многи и по препоруци фармацеута и лекара специјалиста - каже, за "Новости", др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине, председник Секције опште медицине Српског лекарског друштва. - Они се погрешно препоручују за заштиту слузокоже желуца, а за то ефикасни могу да буду само блокатори протонске пумпе. "Ранисан" одавно не прописујемо, више није ни на листи лекова које покрива здравствено осигурање. Користимо га само у акутним стањима, кад пацијент има тегобе за које сумњамо да су последица оштећења слузнице желуца, и дајемо га у инфузији да "покријемо" пацијента док не стигне до болнице, али то је веома ретко.

На штетност ових лекова, посебно кад се узимају на своју руку, лекари су и раније упозоравали због могућих нежељених ефеката, али како каже др Димитријевић, пацијенти пију шта они хоће.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ако сте купили овај дечји производ у Икеи, обавезно га вратите


Сада је Европска агенција за лекове (ЕМА), на захтев Европске комисије, започела проверу лекова који садрже активну супстанцу ранитидин, након што су испитивања показала да неки од лекова са активном супстанцом ранитидин садрже нечистоћу NDMA. ЕМА ће, како се наводи у овој агенцији, проучити податке, како би проценила да ли су болесници који користе ранитидин под било каквим ризиком од NDMA, и обавестиће јавност чим информације буду доступне.


Ови лекови повлаче се и са тржишта БиХ. Увозници су повукли и 57 серија лекова "ранитидин" и "ранисан" који су били на тржишту у Црној Гори.


КАНЦЕРОГЕНИ САСТОЈАК

СПОРНИ Н-нитрозодиметиламин је органско једињење које се класификује као вероватни хумани канцероген, односно супстанца која би могла узроковати рак. Та класификација изведена је на основу испитивања на животињама. Он може бити присутан и у храни и води. Не очекује се, ипак, да може да изазове рак када се уноси у врло малим количинама, али то се на научном нивоу још испитује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Ajde...

30.09.2019. 15:17

proizvodi se u Indiji od strane suparničke firme?? Nikom od vas, trovača, ništa ne verujem. Da mi je baba živa, ona bi me lečila!

TonySoprano

30.09.2019. 15:53

I sad će da nam stignu neki novi naravno uvozni i naravno skuplji, jer je to najbolje za naše zdravlje. Sramota!

Jovi

30.09.2019. 15:59

Šta bi mi bez Evrope i evropskih provera, zabrana i naređenja. Pa ovi lekovi se koriste toliko dugo bez ikakvih problema i sad tamo neka evropska banda kao pronašla nešto što bi navodno moglo da izazove rak, pa dokle bre više da nad nacistički diktatori govore šta smemo a šta ne.

Pera

06.10.2019. 19:21

@Jovi - Zar nisu cigarete npr ili jos hiljade stvari kao sto dosta hrane itd kancerogene pa se koriste... Ne mogu da verujem kako je moguce da mogu ovako nesto da urade nistaci da nam uskrate terapiju bez koje ja npr ne mogu pola hrane da koristim.. Zasto ne izbace te kancoregene supstance, zasto ne vrate stare sastojke. Nemam reci koliko je ovo bezobrazno i pokvareno. Neka zive gadovi a mi bolesni neka umiremo jedan po jedan!

EvGenije

30.09.2019. 16:45

I šta sad da rade ljudi koji ovo moraju piti svakodnevno, obzirom da se i za alternativu, inhibitori protonske pumpe (controloc i sl.), također sumnja da su kancerogeni?

Miodrag

30.09.2019. 17:56

Ubizna komponenta, koju uvoze iz Indije, sadrzi nezdrave supstance. Nike to isti lnaj ranitidin, prnosno ranisan, kaoni ranije. Cik se umesaju indija, Kina i drugi snabdevaci, nesto se desi lose. Al’ ne moze i sve da bude iz EU. Na zalost

Emona

01.10.2019. 09:17

Pijem ranisan odavno ali sam primijetila da u zadnje vrijeme nije isti. Duže treba da prođu tegobe i nije tako efikasan kao nekada. A bio je tako bezopasan lijek da su mi ga doktori prepisivali i u trudnoći.

mumiche

01.10.2019. 12:04

Pola nacije je navučeno na ova dva leka, jer mislimo da ne postoji zamena. Postoji toliko prirodnih stvari koje imaju podjednako dobar efekat a da nemaju nus pojava. Detoxamin oblaže sluznicu želuca i creva bez kontraindikacija, preparati na bazi aloje takođe, a kurkuma i indijski tamjan imaju antiupalna dejstva i umiruju upalne procese u crevima i želucu...ali što koristiti prirodne stvari kad je suština piti lekiće...

Pobor

06.10.2019. 20:40

Ta ista farmako mafija ga je odobrila pre 30 godina. A sad se setili da je kancerogen.Smejurija.