Вулин: Војска Србије сваким даном све јача

Танјуг

26. 09. 2019. у 14:35

Вулин: Војска Србије сваким даном све јача

Фото: МО

Захваљујући споразуму између председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, Војска Србије се опрема и све је јача, изјавио је министар одбране Александар Вулин
Захваљујући споразуму између председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, Војска Србије се опрема и све је јача, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Он је данас, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао обуку и гађање јединица ВС из оклопно-извиђачких возила БРДМ-2МС, на Војном комплексу "Пасуљанске ливаде", саопштило је Министарство одбране.

"БРДМ-2 оклопно возило пешадије, које нам је заиста било неопходно, показује своје квалитете и карактеристике и сви припадници Војске Србије који раде на њему су задовољни оним што су могли да ураде и науче. Оно што је најважније јесте да су сви наши припадници оспособљени, обучени, да су вредни, раде и високо су мотивисани да савладају и ово средство. Војска Србије може за себе да каже да је сваким даном све јача", поручио је Вулин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ministar Vulin: Vojska se obučava svakog dana

Начелник Одељења за планирање и развој у Команди Копнене војске пуковник Владан Милосављевић рекао је да је после успешне реализације првог дела задатка - опремања оклопно-извиђачког батаљона оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС, почела друга фаза обуке која се огледа у правилном и безбедном руковању тим возилом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stiglo 30 transportera iz Rusije

"У потпуности смо задовољни возилом, а људство које је ангажовано у обуци изузетно је мотивисано и спремно за усвајање нових знања, што је и приказано данашњим успешним гађањем. Први део обуке су теоријски садржаји изведени у касарнама ''Мија Станимировић'' и ''Књаз Михаило'' у Нишу. После тога, приступили смо практичној обуци на средству у тим касарнама и на полигону ''Рујник''. Тада смо извели вежбу осматрања и упознали се са основним карактеристикама и могућностима термовизијских средстава на БРДМ-2МС. То нам је омогућило да изведемо безбедно, правилно и ефикасно гађање на ''Пасуљанским ливадама'', рекао је пуковник Милосављевић.

Заставник Александар Јовановић из Специјалне бригаде рекао је да су, у претходна три дана, припадници Војске Србије на терену могли да примене сва теоријска знања из управљања новим возилима. Разводник Игор Алексић из 30. командног батаљона није крио задовољство тиме што је савладао управљање новим возилом. Он је нагласио да је, у поређењу са старим БРДМ-ом, нови знатно лакши за управљање и руковање.


Обука и гађање на оклопно-извиђачким возилима, која су недавно као донација из Руске Федерације пристигла у Србију, изводи се од 9. септембра у касарнама "Мија Станимировић", "Стеван Синђелић" и "Књаз Михаило" у Нишу, на полигону "Рујник" и на Војном комплексу "Пасуљанске ливаде".

У току данашњег обиласка, приказана је обука на оклопно-извиђачким возилима БРДМ-2МС, гађање непокретних и тренутних циљева, након чега је приказан и део опреме за одржавање из комплета донираних средстава.

Данашњем обиласку присуствовали су и командант Копене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Мирољуб Чупић и командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rastko

27.09.2019. 09:20

Srbija je multietnika drzava pa me zanima da li u vojsci Srbije postoji makar JEDAN general makar JEDAN major a da je pripadnik nacionalne manjine?