ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПАК ПРОТИВ СТАНИСЛАВА ДУКИЋА: Прослављао рођендан са криминалцима?

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

среда, 11. 09. 2019. у 11:02

ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПАК ПРОТИВ СТАНИСЛАВА ДУКИЋА: Прослављао рођендан са криминалцима?

ПРОВЕРА Станислав Дукић

Против Станислава Дукића, члана ДВТ, покренут дисциплински поступак. Дисциплински тужилац, задужен за "етичка питања" - гост на забави

ОСИМ чланова Државног већа тужилаца (ДВТ), прослави педесетог рођендана Станислава Дукића, члана ДВТ који се последњих дана нашао у фокусу због гостију које медији доводе у везу са криминалом, присуствовало је и најмање троје чланова Високог савета судства. Како "Новости" сазнају, поред чланова ДВТ против којих се покреће дисциплински поступак, на забави у београдском хотелу "Шумадија", 30. августа, било је и неколико тужилаца и судија, три члана ВСС и два народна посланика.

Ово је за "Новости" потврдио и сам слављеник, уз коментар да не жели да било ко од његових гостију има проблема.

На захтев републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, сазван је Етички одбор ДВТ, који је пре два дана одлучио да се покрене дисциплински поступак и испита евентуална одговорност Дукића, Горана Илића, заменика републичког јавног тужиоца и заменика председника ДВТ, Зорана Видаковића, дисциплинског тужиоца ДВТ, и Сандре Кулезић, члана.

Дисциплински орган утврдиће да ли су се чланови ДВТ огрешили о етички кодекс, који наглашава да у приватном животу морају да се уздрже од понашања које би могло да наруши углед Већа и поверење јавности у њихов рад, као и које би могло да створи утисак о коришћењу јавних овлашћења у приватне сврхе.

- Било какво повезивање носилаца правосудних функција са људима који изазивају сумњу да су се на најтежи начин огрешили о закон, урушава и њихов, и углед њихових колега, као и целе институције коју представљају у очима грађана. Овакве ситуације су апсолутно неприхватљиве са становишта етичких и професионалних принципа тужилачке функције и верујем да ће органи ДВТ испитати све наводе - каже министарка правде Нела Кубуровић.

ЗВАНИЦЕ Сандра Кулезић и Горан Илић, Фото Српски телеграф

Дукић за "Новости" коментарише да је срећан што је расправа уведена у институције система и тврди да ниједан криминалац није присуствовао рођендану.

- Да сам сматрао да би било шта требало да кријем, не бих прославу организовао јавно. Верујем да ће моје колеге у ДВТ гласати по савести и да ниједан не би стао иза нечега што је противзаконито - рекао је Дукић.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Зукорлић поглавар у Сарајеву?


Ненад Стефановић, председник Удружења судија и тужилаца Србије, констатује да је у ДВТ стигло неколико пријава из Новог Пазара против Дукића, када је тамо био виши тужилац. Њих је одбацио дисциплински тужилац Видаковић, и сам гост на прослави:

- Тражимо од ДВТ да смени дисциплинског тужиоца, јер је нарушено поверење у његов рад. Овај предмет мораће да преузме неко од његових заменика.

Фото Српски телеграф

Он примећује и да је најгора предложена санкција разрешење (за организатора прославе), а за госте јавна опомена или забрана напредовања. Тренутно нема механизма да се било каква дисциплинска одлука спроведе:

- Да би се донела одлука у ДВТ, потребно је шест гласова, а Удружење тужилаца има пет чланова.ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ШВЕРЦ ДРОГЕ

ЉУДИ "са досијеима", чији се долазак Дукићу ставља на терет, јесу Халил Емровић (на слици), ког медији доводе у везу са шверцом наркотика, Нихад Емровић, за ког је писано да је хапшен више пута и познат као друг убијеног нарко-дилера Луке Радуловића, као и Замо Емровић, за ког се наводи да је хапшен у Мађарској приликом шверца кокаина.

Халил Емровић,Фото Српски телеграф


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nikola U.

11.09.2019. 12:33

Ovo je vrh ledenog brega! Sa kim se slavi, jede i lumpuje nego sa "jaranima"? Nemoguće je da je ovakvo ponašanje nemoguće sankcionisati! Sve ove ljude treba razrešiti pod hitno! Nezavisno sudstvo i slične formulacihe ovde mu dođu kao pravan za korupciju. Ako je potrebno, neka vlast promeni i zakone jer ne mogu tužioci da se bratime sa kriminalcima bez posledica, tu mora da bude ili-ili, bez kompromisa i izuzetaka.

Рашо

11.09.2019. 17:54

Добро је да пишете о овоме али се бојим да ће све остати на томе!