ПРИПРЕМАМ се за састанак са председником Вучићем. Узбуђен сам, јер позив председника је највећа част за сваког грађанина, то значи да је успешан у свом послу. Старији сам човек, у крају у коме сам рођен људи у мојим годинама су са штапом обилазили имање, а ја са 72 године идем да разговарам са председником. То ми је невероватно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАД НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ: Профа из подрума вукао нас ка елити

Овако је, за "Новости", чувени математичар Стојан Раденовић прокоментарисао позив са Андрићевог венца, да се данас у десет часова сретне са председником Србије Александром Вучићем. Случај професора Раденовића, који спада међу 100 најцитиранијих научника света, узбуркао је јавност када се сазнало да он своје радове потписује за Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији, а не за Универзитет у Београду, где је завршио радни век као професор на Машинском факултету. Управо због овог "трансфера" наша институција доживела је пад на Шангајској листи за сто места. Професор Раденовић је за Саудијце почео да ради из егзистенцијалих разлога, јер УБ није могао да му купи ни лаптоп. Након тога, председник Вучић је најавио да ће учинити све да професора "врати", да он своје радове поново потписује за Београдски универзитет.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК О ВРСНОМ СРПСКОМ МАТЕМАРИЧАРУ: Даћу све од себе да вратимо проф. Раденовића

Раденовић је за наш лист раније потврдио да је спреман да се врати.

Шта ће рећи председнику?

- Изнећу му све проблеме које имамо у научној заједници и рећи ћу да проблем није у новцу, због кога се жале неки научници, већ у погрешној расподели новца, да се носиоци научних пројеката боре за свој џеп, а не за Србију. Председник се бори за Србију, али и ја се борим ништа мање од њега бавећи се својом науком - каже Раденовић. - Председник може да ми буде син по годинама, ја се залажем да и у науци буду млади и људи средње генерације, а тамо се гурају старији који не могу да погоде браву на вратима.

Из кабинета председника Србије саопштено је да ће председник Александар Вучић данас примити професора Стојана Раденовића у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андруићевом венцу.

ДОБИТНИК ОДЛИКОВАЊА

- ПРОФЕСОР Раденовић је човек којег је Томислав Николић својевремено одликовао, на понос наше државе, а ја ћу дати све од себе да га за годину дана, када истекну сви ти уговори са Саудијцима, вратим и да потписује све своје научне радове за Србију - навео је раније Вучић.