ЗАХВАЉУЈУЋИ француској хуманитарној организацији "Солидарност за Косово", четрдесет троје деце из српских енклава на Косову и Метохији први пут је у животу видело море и открило чари купања.

Дечаци и девојчице из Грачанице, Партеша, Будриге, Цернице, Добротина, Видања и Прилужја бораве у Тивту, где су стигли у суботу после путовања дугог 14 сати.

- Ова година је била веома бурна на Косову, са много политичких и економских тензија, и зато је одмор, далеко од посебно тешке свакодневице, деци више него потребан. Овде ће малишани први пут у животу уживати у распусту на мирном месту и осећати се слободно и безбедно - каже Арно Гујон, председник организације "Солидарност за Косово".

Гујон је истакао да, од прошлог септембра, када су му приштинске власти забраниле улазак на Косово, није имао прилику да види децу из енклава.

Прочитајте још - Гујон: Феноменална репортажа "Фигароа", истински опис КиМ

- Осећам се невероватно срећним и испуњеним овде са њима - поручио је француски хуманитарац.

Даца на плажу иду сваког дана, уче да пливају и баве се спортским и уметничким активностима. Овај програм, који ће трајати седам дана, биће обогаћен екскурзијом до Његошевог маузолеја на Ловћену, посетом манастиру Острог, као и вожњом бродићем по Боки которској.

"Солидарност за Косово" осму годину заредом организује летовање на мору за децу из енклава. Овај пројекат се од 2012. реализује у сарадњи са Епархијом рашко-призренском.