Судијама смањене плате за време коришћења годишњих одмора, седам дана 6.000 мање

Танјуг

01. 08. 2019. у 14:56

Судијама смањене плате за време коришћења годишњих одмора, седам дана 6.000 мање

Фото Depositphotos

Удружење судија и тужилаца Србије саоспстило је данас да су у највећем броју судова у Србији судије добиле умањене плате за време коришћења годишњих одмора

Удружење судија и тужилаца Србије саоспстило је данас да су у највећем броју судова у Србији судије добиле умањене плате за време коришћења годишњих одмора, а то умањење, како наводи, није симболично, јер је за седам дана коришћења одмора у јуну умањење је било и преко 6.000 динара.

За УСТ је нарочито неприхватљиво што се, како каже, на територији исте државе различито поступа од суда до суда, па се судијама у појединим судовима накнаде за време коришћења годишњег одмора исплаћују у целости, а у већини умањено.

Иначе плате за судије обрачунавају рачуноводства сваког суда у том суду, по одређеном програму. За плате судија је задужен ВСС, а за плате запослених у судовима Министарство правде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Sudije stupaju u jednosatni štrajk

Због различитог тумачења и примене закона, и бојазни да ће ово наставити и у наредним месецима када се користи годишњи одмор, па чак и за време државних и верских празника, УСТ је позвао Високи савет судства да заштити материјални положај судија и обезбеди пуну примену Закона о судијама према.

Према том Закону "судија има право на плату у складу са достојанством судијске функције и његовом одговорношћу, те да плата судије значи гаранцију његове независности и сигурности његове породице".

УСТ је подсетило да сви остали запослени у судовима своје право на годишњи одмор користе несметано и да су заштићени применом Закона о платама државних службеника и намештеника и Посебним колективним уговором, док су судије препуштене произвољном тумачењу са позивом на одредбе Закона о раду.

Прмеа ставу УСТ, Закон о раду се никако не може применити на судије јер се односи на запослена, а не изабрана лица, на шта, како напомиње јасно и недвосмислено упућује Закон о судијама.

Ово струковно удружење је истакло да ће се и даље залагати за побољшање положаја судија и да ће преко својих представника у радној групи за израду Измена и допуна Закона о судијама инсистирати да се област материјалне независтности судија свеобухватно реши тим законом и да се више не оставља простор за различита тумечања, која како се испоставило, иду на штету судија.

Поред тога, ће како каже, инсистирати на другачијем обрачуну зарада и начину утврђивања коефицијента судија према програму који је УСТ детаљно израдио, а који ће обухватити и право на регрес за коришћење годишњег одмора који је признат носиоцима правосудних функција у свим земљама у окружењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Hercegov Grad

01.08.2019. 17:07

Kako ih to zaboli, kad se radi o njima, a kad su penzionerima umanjivali penzije, stecena prava, onda se prestavnici tih organa nisu ni culi, a postovani clanovi, i postavljeni kako neko od njih rece, u Ustavnom sudu Srbije, nisu ni zeleli da tumace zalbe na to, stiteci interese vlasti?!

Sneki

01.08.2019. 19:50

Baš mi ih je žao, jadničići sada će jedva da prežive mesec. Da li se oni pitaju kako žive ljudi na minimalnu, ili ih za njih baš briga

Vojvodjanin

01.08.2019. 20:18

koliko rade i koliko kriminalaca puste na slobodu, platu im je trebalo smanjiti 66000 din!!!