УПРКОС прошлогодишњој забрани, Омладинско-патриотски камп на Златибору намењен деци и тинејџерима ове године поново је организован и одржава се без сметњи. Полиција је лане овај камп затворила због "могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности", јер су се појавиле фотографије на којима су биле реплике оружја, а деца обучена у униформе.

Овог пута организатори су делимично изменили садржаје, па је камп више усмерен на сналажење у природи, оријентиринг и друге спортске активности. На појединим фотографијама види се да учесници носе маскирне панталоне, али је реч о приватној одећи, а не о организованом "униформисању".

У кампу је прошле године, када је затворен, боравило више од 40 учесника старости од 13 до 23 године, који су, између осталог, учили и основе војних вештина. Јавност се заинтересована за камп када су се појавиле фотографије деце у униформама своје државе. Кампови попут овог каректеристични су за Мађарску и бројне друге државе, али и Русију, а управо то је била једна од најчешћих замерки у јавности. Прошле године, камп је организован уз присуство припадника руске организације "Енот", а неколико руских држављана и ове године је укључено у организацију догађаја.

Прочитајте још - ЗАТВОРЕН КАМП НА ЗЛАТИБОРУ: Распуштени млади „спартанци” (ВИДЕО)

Жељко Вукелић из Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, објаснио је да је реч о едукативном, спортско-рекреативном кампу. Он додаје да је учење основа борилачких вештина једино што злонамерне може асоцирати на обуку сличну војној, али се чини да су изјаве организатора "да инструктори децу уче да се одбране" засметале делу јавности.

- Деца се овде баве спортом, фудбалом, одбојком, роњењем, планинарењем, време испуњавају играјући друштвене игре - нагласио је Вукелић.

- Скуп је пријављен и одржава се у складу са законом.

Општина Чајетина подржала је одржавање овог кампа.

СВЕ ПО ПРОПИСИМА

У МУП потврђују да је одржавање кампа благовремено пријављено, у складу са Законом о јавном окупљању.

- Полицијски службеници предузимају све неопходне мере и радње на праћењу наведене активности, а деца током овогодишњег кампа нису користила ни униформе ни реплике оружја - кажу у МУП.