КЦ Србије и пре рока у новом сјају

Ивана Ковачић

08. 07. 2019. у 17:02

КЦ Србије и пре рока у новом сјају

Будући изглед Клиничког центра Србије

Динамика радова на обнови и изградњи велике здравствене установе у Београду. Завршетак радова пре августа 2021. Сада се ради на деветој етажи

СУДЕЋИ по динамици радова реконструкција и доградња Клиничког центра Србије могле би да буду готове пре рока. Завршетак радова планиран је за август 2021. године, али, ако домаћи грађевинци наставе овим темпом, то би могло да се догоди знатно раније.

На ово је недавно указала и премијерка Ана Брнабић, која је у пратњи министра здравља др Златибора Лончара обишла ово велико градилиште.

У Министарству здравља наводе да се тренутно изводе радови на реконструкцији приземног дела објекта и изградњи нове куле. За тај посао до сада је већ утрошено седам хиљада кубних метара бетона, хиљаду тона арматуре, 300 тона челика и пет километара карбонских трака. Радови су обухватили и демонтажу 9.500 квадратних метара старе фасаде, као и око 100 тона демонтаже канала за вентилацију, климатизацију и цеви за хладну и топлу воду.

- Нова кула КЦС биће површине 27.000 квадратних метара и биће у висини са постојећом. У овом моменту ради се већ на деветој од 10 етажа - кажу у ресорном министарству. - У обнови и изградњи Клиничког центра Србије користе се најмодернији материјали и технологије које тренутно постоје у окружењу. Комплетно здање имаће потпуно нову климатизацију, машински и електроенергетски систем, што ће да омогући високу енергетску ефикасност.

После завршетка радова на приземном делу објекта, који никада није био усељен, и по изградњи нове куле, почеће се са радовима на обнови дела објекта и старе куле, где се тренутно ради са пацијентима.

ВЕЗА СА ХИТНОМ ПОМОЋИ У ПРВОЈ фази радова на обнови и изградњи КЦС изграђена је и саобраћајница која директно повезује Хитну помоћ са Клиничким центром. Дужина саобраћајнице је 350 метара, а изграђена је на 105 шипова, уграђено је 45 кубних метара бетона, ископано 10.000 кубика земље и насуто 2.000 кубика туцаника.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ђорђевић: У плану реконструкција Центра у Звечанској

Пројекат обнове и изградње КЦС предвиђа и спољашње уређење слободних површина, паркинга, саобраћајница и тротоара, као и озелењавање површина, а укупна вредност радова износи 110 милиона евра.

На недавном пријему поводом заснивања сталног радног односа 102 млада лекара и 158 сестара и техничара, председник Александар Вучић је нагласио да је план државе да се за три до четири године у области здравства нађемо међу првих 10 земаља у Европи.

ЧИЊЕНИЦЕ

* ЗАВРШЕТАК радова у КЦС донеће српском здравству 930 нових кревета у полуинтензивној нези, 200 у интензивној, 30 операционих сала и 70 кревета дневне болнице.


* ПОТПУНО завршен објекат имаће централизовано одељење за ангиографију, Ургентни центар, централизовано одељење за дијагностику снимањем, одељење нуклеарне медицине, реновирану Поликлинику, проширене лабораторије и лекарске ординације...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ja

08.07.2019. 22:10

Za svaku pohvalu. Sve smo starija nacija i mladi masovno odlaze iz Srbije. Nadam se jednog dana da ce nam se deca vratiti u ove ustanove jer se podlednjih par godina ulaze ono sto nije u zadnjih 40.godinaZa svaju pohvalu je sto se otvaraju nove fabrike ali privatnici moraju da povećaju plate da nam ljudi ostaju u Srbiji. Ako hitno ne podignu plate niko ih vise nikada nece vratiti nazad. Sve ostalo je besmisleno ako nam deca odu.