Дервиши са КиМ у Београду, одржали молитву

Танјуг

30. 06. 2019. у 17:41

Група дервиша са Косова и Метохије дошла је у Београд где су данас у Шејх Мустафином турбету одржали зикр

Дервиши са КиМ у Београду, одржали молитву

Фото Танјуг-АП

БЕОГРАД - Група дервиша са Косова и Метохије дошла је у Београд где су данас у Шејх Мустафином турбету одржали зикр (молитву).

Шејх-Мустафино турбе посвећено је Мустафи Багдађанину, старешини Хаџи-шејх Мухамедове текије у којој су се окупљали дервиши моћног реда Кадири.

Унутрашњост је украшена записима из Курана, док се на средини просторије налази покривен саркофаг који обележава гроб Шејх Мустафе.

Перпарим Шеху, вођа текије у Ђаковици, рекао је да је реч најстаријем тарикату ширеном на целом Балкану, нарочито у Ђаковици, Улцињу, Македонији.

Како каже, Шејх Мустафа који је сахрањен у турбету имао је везу за његовом породицом која има аманет да посети то место.

"Овај зикр дешава се први пут након 236 година", рекао је он новинарима.

Поред представника текије у Ђаковици, данашњем зикру присуствовали су и представници текија из Пећи, као и Призрена...

На питање зашто је баш данас организована посета и да ли је реч о неком важном датуму он је рекао да је то само ствар организације и да је тако договорено са Исламском заједницом Србије.

Он је захвалио свима, као и Исламској заједници Србије на томе што су им омогућили данашњу посету Шејх Мустафином турбету и зикр.

Имам Шејх Мухамед Насир из Либана пожелео им је добродошлицу и објаснио да у исламу постоји веровање да смрт значи одвајање душе од тела, које одлази у земљу, а душа остаје да живи.


"Дошли смо да посетимо душу човека који је сахрањен овде и чија душа је остала. Овај зикр поклонили смо неговој души што иде у корист и нама, јер чинимо добро дело. Исламска заједница има своје обавезе како законске тако и моралне према прецима да дођемо код њих у посету с времена на време", рекао је он.


Како каже, необично и занимљиво је што "Арапин данас жели доброшлицу Албанцима у Београду али вера, односно ислам је таква да спаја људе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Lj. Milošević

30.06.2019. 21:04

Они наше људе(који су рођени на Косову и Метохији) не пуштају у цркву и на њихово огњиште а у Србији се шепуре и моле се без проблема. Је ли то доказ толеранције или слабости од наше стране? У сваком случају они користе сва права која су и уставом загарантована. Гдје је доказ толеранције на Косову и Метохији? И у осталим бившим југословенским републикама такође. Од тренутка када будемо поштовани и од других нација и вјера респектовани, добит ће заслужени респект назад. Врло једноставна ствар!!!

rista

02.07.2019. 10:42

hm ,ako se ove godine desi jos neki napad na Srbe na Kosovu i Metohiji ,i sire ,a odakle su dosli ovi , valjda , Boziji ljudi , treba zabraniti i pomisao za sledecih 10 godina , na opet ovako nesto.