ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ОТКРИЋУ вам малу тајну: има много "љубоморних" у европским полицијама и војскама који би радо у својој флоти видели ову летелицу!

Тим речима, са осмехом и погледом пуним дивљења, посматра један униформисани посетилац аеронаутичког сајма на "Буржеу" нови хеликоптер Х145М из производних погона "Ербаса". На писти, са српском заставом и ознакама, позира летелица коју непрестано обилазе делегације. Загледају, завирију унутра, сликају се.

- Искрено, ваш хеликоптер је, вероватно, имао и највише успеха. Изазвао је доста занимања, с једне стране због самог апарата, што нам чини задовољство, али и због опреме и наоружања које је одабрала српска војска - каже нам касније менаџер у "Ербасу" Стефан Русо, објашњавајући перформансе летелице.

А наш саговорник зна шта говори, јер је 25 година био пилот хеликоптера у жандармерији.

Србија је крајем 2016. наручила девет таквих хеликоптера, од којих ће први бити испоручен за неколико дана, а остали до краја године. Четири су намењена МУП, а пет за Министарство одбране. Авион са српским ознакама на "Буржеу" посетили су претходних дана и премијерка Србије Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вулин: Сви би да знају како смо на "Ербасове" хеликоптере ставили српско оружје

На Међународном салону аеронаутике и свемира на аеродрому "Бурже", северно од Париза, који се одржава од 17. до 23. јуна, учесетвује 2.400 излагача из педесетак земаља, а цео догађај покрива три хиљаде новинара. Највећи је на свету, али и најстарији, са 110 година традиције.

Пилот после програма


Између експоната, огромна гужва. Дугачки редови, по јаком сунцу. Много је породица са децом, покушавају да уђу у кокпит, сликају се поред омиљених летелица, приупитају пилоте колико авион може дуго и високо да лети. Ови стрпљиво и с пажњом одговарају. Дечица на кркачама, старији се у хладу одмарају уз кафу и сендвич.

Гужва око "миража 2000", хеликоптера "тигар" и "гепард", ловца "пилатус" с визуелно хипнотишућом спиралом на кљуну. Запрепашћени посматрачи поред летеће грдосије "А400 М атлас" високе 15 метара. Баш у том тренутку обилази је француски премијер Едуар Филип. Запањене очи око верне копије оригинала свемирске летилице "аријан 5", испод које позирају одушевљени ђаци на екскурзији.

- Ово је за милијардере - отимају се коментари поред новог "фалкона 8".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАВИРИТЕ У УНУТРАШЊОСТ СРПСКЕ ЗВЕРИ: Хеликоптер Х145М, ново технолошко чудо наше војске (Фото / Видео)

Захваљујући љубазности Мартина Фендта из "Ербаса", разгледамо унутрашњост авиона А350 за пробне летове, паркираног одмах поред "српског хеликоптера". Кабина испреплетана жицама, компјутерима и металним канистерима са воденим баластима који имитирају путнике. У путничкој верзији нуди комфор посебне изолације и светлосне ефекте са 17 милиона боја који могу да имитирају и залазак сунца. То, кажу, смањује замор од прескакања временских зона.


Над главом, звуци авионских и хеликоптерских мотора парају ваздух. Посматрачи загледани у небо. "Француска патрола" испушта гас у бојама заставе, диже се високо, а онда, у слободном паду, врхом носа, пикира на "Бурже".


ОЛАКШАНО ПИЛОТИРАЊЕ

ЈЕДНА од главних иновација на хеликоптеру који стиже у Србију налази се и на екрану у кокпиту.

- Пилот добија само оне информације које су му потребне да би пилотирао или да користи различите системе наоружања. Није затрпан непотребним подацима. Али, ако је важно, информација стиже и на екран, и гласом, директно у његове слушалице. То много умањује стрес - истиче Русо и подиже палац у ваздух, поручујући да је направљен добар избор.