ГОГОЉЕВ "Шињел" уместо "Ревизора", Сремчеви "Ибиш ага" и "Кир Герас" уместо "Зоне Замфирове", али и хорор романи попут "Франкенштајна", неке су од новина у лектири која чека ученике другог разреда гимназије од наредне школске године.

- Увођење нових, интригантних књижевних дела у лектиру покушај је да се у наставу уведе дијалог књижевних епоха. Када је реализам у питању, Гогољев "Ревизор", замењен је другим његовим делом "Шињелом". За то смо се одлучили јер се гимназијалцима у четвртој години предочи чувена реченица Достојевског "Сви смо ми изашли из Гогољевог шињела", а да они не знају о чему је реч - појашњава заменица директора Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) Дејана Милијић Субић.

Са списка је изостављена "Зона Замфирова" Стевана Сремца.

- Одлучено је да се "Зона Замфирова" не ради, јер је филм толико популаран да ученици не прочитају дело. Увели смо нека друга Сремчева дела као што су "Ибиш ага" или "Кир Герас" - појаснила је Дејана Милијић Субић за Танјуг.

Гимназијалци ће и даље обрађивати дела Иве Андрића "Пут Алије Ђерзелеза" и "Мост на Жепи", али су списку први пут придодата и "Аникина времена".

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ђаци уче смајлије, док је лектире све мање

Александар Пушкин је остао у обавезној лектири са делом "Евгеније Оњегин", док су "Цигани" сада у изборном пакету. Такође, Молијер је пребачен у изборни део.

Ђаци ће обрађивати и више песама Лазе Костића, те ће осим Santa Maria della Salute и "Међу јавом и мед сном" убудуће анализирати и "Спомен на Руварца".

- Када је просветитељство у питању Доситеј је остао носилац тог програма. Уврштена је и његова песма "Востани Сербије", јер она представља сублимацију просветитељских идеја - појашњава заменика директора ЗУОВ.

"ФРАНКЕШТАЈН" ИЗБОРНИ

У ИЗБОРНОМ пакету су хорор приче Едгара Алана Поа "Пад куће Ушера" и "Маска црвене смрти". Ту је Мери Шели са својим "Франкенштајном", као и "Страх и његов слуга" Мирјане Новаковић, који говори о вампиризму у Србији.