СВАКИ пут када нам невреме уништи усеве и воћњаке, враћамо се на причу да је заказала противградна заштита. И док су раније највећи проблеми били мањак ракета и недостатак стрелаца, чини се да је данас изгубљена комуникација. Наиме, само на територији Чачка, готово половина противградних стрелаца нема никакву радио-везу са Радарским центром у Ужицу, одакле треба да им стигну наредбе о дејствовању на градоносне облаке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД "УБИО" И РАКЕТЕ И ВОЋЊАКЕ: На многим стаблима није остао ниједан плод (ФОТО)

Како су нам рекли, када невреме долази, стрелци се између себе, на разне начине довијају како да једни другима пренесу када треба да испаљују ракете. Ово нам је потврдио и противградни стрелац Војкан Томић из чачанског села Миоковци, који је у недељу увече из своје станице испалио десет ракета, од којих су две завршиле на земљи. Он је, како је посведочио, морао да свом колеги из суседног села пренесе наредбу Радарског центра из Ужица да дејствује, јер наредба до њега, због лоше везе, није могла да стигне.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗБОГ ПОСЛЕДИЦА НЕВРЕМЕНА: У Ивањици, Чачку, Лучанима и Бољевцу проглашена ванредна ситуација

Иначе, Радарски центар у Ужицу послује у веома тешким условима, са застарелом техником. Што пре би требало да се изгради нови предајник, како би Чачак и околина били у потпуности покривени, а Центар би требало да купи нову опрему. Према речима чачанских стрелаца, постоји и разлика у квалитету ракета, па су они упозоравали надлежне и на то. Чак је и у појединим станицама потрошено скоро две трећине ракета и требало би што пре набавити нове.

У лозничком крају, где су од 24 само 4 противградне станице аутоматизоване, а остале ће бити, како се најављује, за годину дана, не фале ни ракете ни подршка стрелцима. Градоначелник Видоје Петровић каже да Град, годинама већ, купује један број ракета, али и новчано додатно стимулише стрелце.

Радарски центар, који је на Близањском вису у селу Бранковина, код Ваљева, прати облаке још из правца Сарајева и Зенице, па стрелци добијају прецизне податке за дејствовање на десној обали Дрине.

На територији Краљева активно је 18 противградних станица које су у надлежности центра РХМЗ у Бешњаји, и свака има по једног противградног стрелца и по једног заменика. Противградни стрелци у систему одбране од града у краљевачком крају као највећи проблем истичу веома мале накнаде. За свој шестомесечни ангажман, наиме, од државе добијају свега по 4.000 динара месечно.

На подручју Пожаревца противградне станице су у очуваном стању и опслужују их по два стрелца, што се сматра довољним бројем. Градска управа у Крагујевцу је пре месец дана набавила 119 противградних ракета и без накнаде их уступила РХМЗ Србије које ће користити противградне станице са територије центра Шумадије.

НЕМА КОМУНИКАЦИЈЕ НИ У БАНАТУ

ИЗ Метеоролошког радарског центра Самош у Банату, из 28 лансирних места испаљено је укупно 119 противградних ракета. У радарском центру сматрају да су успешно дејствовали и да њихова опрема није застарела. Како кажу, имају довољно противградних ракета, али им је једини проблем слаба радио-веза, која отежава комуникацију. Дешавају се ситуације, истичу у радарском центру Самош, као на пример у Мужљи код Зрењанина, где је пре првог налета градоносног облака испаљено свих шест ракета, колико је станица имала на располагању и дежурни су након тога отишли кући, а услед другог налета новог облака нису дејствовали, јер нису имали чиме.