У Србији је до сада због невремена праћеног градом и јаком кишом, у три локалне самоуправе проглашена ванредна ситуација, и то у појединим месним заједницама у Чачку и већем броју месних заједница у општини Лучани, а још је на снази и у Бољевцу, кажу за Танјуг у Сектору МУП-а за ванредне ситуације.

"Данас је релативно мирно. По прогнозама, очекују се поново пљускови, тако да може бити проблема и спорадичних изливања воде", рекао је нацелник Управе за управљање ризиком Живко Бабовић.

После града и јаке кише, у недељу увече ванредна ситуација проглашена је у 22 сеоске месне заједнице у општини Лучани од укупно око 30 месних заједница, и у 19 месних заједница у Чачку од укупно 69 месних заједница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - GRAD "UBIO" I RAKETE I VOĆNjAKE: Na mnogim stablima nije ostao nijedan plod (FOTO)

"У недељу увече је у општини Лучани и Граду Чачку због велике количине града и кише дошло до проблема у канализационим системима и до изливања воде, а велику штету су претрепели воћњаци и повртњаци", рекао је Бабовић, додајући да те локалне самоуправе нису тражиле помоћ Сектора за ванредне ситуације.

Како је рекао, процену причињене штете утврђују општинске комисије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SNAŽNO NEVREME POGODILO SRBIJU: Obilni pljuskovi i grad veličine lešnika u Beogradu, Ljigu, Čačku (VIDEO+FOTO)

Проблематично је било у недељу увече на територији београдске општине Лазаревац, а Бабовић наводи да је Сектор за ванредне ситуације интервенисао и помогао на отчепљавању канализационих инсталација које су биле загушене због огромне колицицне воде.

Додао је да је у тој београдској општини било проблема и због одрона локалних путева.

Ванредна ситуација је од 15. маја на снази у Бољевцу код Зајечара, где су, навео је Бабовић, припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали и помогли локалној самоправи.

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ИВАЊИЦИ

На територији Општине Ивањица проглашена је данас ванредна ситуација после временских непогода које су протекле недеље погодиле ту општину.

Одлуку о увођењу ванредне ситуације донео је председник општине Ивањица Зоран Лазовић на седници Штава за ванредне ситуације на којој је разматрано стање на терену након турбулентне недеље праћене мразом, снегом, градом и олујним ветром.

Заменик председника општине Момчило Митровић изјавио је за агенцију РИНА да је невреме које је погодило општину причинило велике штете на малињацима, засадима воћа и некатегорисаним сеоским путевима.

Митровић је рекао да је од 19 месних заједница, 16 погодило невреме, тако да је, како је навео, било логично да се донесе закључак да се прогласи ванредна ситуација на целој територији општине.