ПРВИ часови у оквиру кратких програма студирања, који су недавно уведени у наш образовни систем по први пут, требало би да крену од октобра, а свршене стручњаке имаћемо најраније крајем ове, а највероватније током следеће године. Кратки програми трајаће од три месеца до 18 месеци, а заинтересовани факултети почели су да припремају концепте будуће наставе.

Према речима Хасана Ханића из Националног савета за високо образовање, који је донео Правилник о кратком програму студирања и ком ће високошколске установе (ВШУ) подносити документацију о кратким програмима, сви заинтересовани прво морају да изврше допуне својих статута и одговарајућа акта у којима регулишу припрему, доношење и реализацију кратких програма, као и одлуку о њиховом извођењу.

- Сваки програм мора имати курикулум са подацима о предметима, обиму и структури наставног процеса, броју бодова који обезбеђују предмети, исходу учења... Настава ће трајати од 300 до 600 часова - каже Ханић.

Прочитајте још - Лет “Ауроре“ до светских висина – нови успех студената Машинског факултета

Неопходно је да високошколска установа закључи уговор бар са једним послодавцем, који је спреман да ангажује полазнике који заврше кратак програм или са оним који је спреман да своје запослене пошаље на додатну обуку. Високошколска установа може да изводи кратак програм после увођења у евиденцију Националног савета за високо образовање, односно 30 дана по достављању уредне документације.

- "Зелено светло" добија онај кратки програм који има подршку послодавца, што се доказује уговором о исказаној потреби, изјавом послодаваца о позитивном вредновању курикулума или изјавом о спремности барем једног послодавца да ће своје запослене уписати на КП или ће, после додатног тестирања и избора, ангажовати оне који су стекли овај сертификат - каже Ханић.

ЗА ЕТФ ЈОШ РАНО МИЛО Томашевић, декан ЕТФ, каже, за "Новости", да на овом факултету нема кратких курсева. Они се, како истиче, евентуално могу појавити у оквиру националног конкурса за нови мастер програм, али је о томе још рано говорити.

Такође додаје да, иако нису неопходне акредитације кратких програма, Комисија за акредитацију и проверу квалитета контролисаће их и доносити корективне мере, ако утврди неправилности.

На неким факултетима не знају када би кратки курсеви тачно могли да почну, јер је, како истичу, све још у раној фази.

Међутим, извесно је да ће Машински факултет имати ову врсту образовања.

- Ми смо заједно са Математичким факултетом аплицирали за јавни позив Министарства просвете за мастер студијски програм из информационих технологија где има и кратки курс - каже, за наш лист, Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

Он појашњава да је креирано више кратких курсева, плус један који носи 90 бодова и који се зове "Индустрија 4.0", а који је креиран уз помоћ колега из немачке компаније "Фесто" која је један од лидера нове платформе која се зове "Индустрија 4.0".

- Желимо да наше студије буду хармонизоване са целим светом, јер је то предуслов за мобилност и циркулацију наставе и науке - каже проф. Митровић, указујући на то да, када су програми компатибилни наши стручњаци не морају да одлазе, него странци могу да долазе код нас.

Математички факултет


НАЦИОНАЛНИ СЕРТИФИКАТ

* ПОСЛЕ успешног завршетка кратког програма добија се национални сертификат у рангу дипломе.

* ЗАВИСНО од обима и карактера знања и вештина које полазник стиче, и сложености посла за који га припрема, кратки програм може бити организован у оквиру академске и струковне врсте високог образовања.

* КРАТКИ програми су намењени студентима и свршеним средњошколцима ради стручног оспособљавања и бржег укључивања у радни процес.