ПАЛАТА Српске академије наука и уметности биће реконструисана, а Влада Србије за то је одвојила око шест милиона евра из програма УН за развој. Влада је уврстила зграду САНУ међу приоритетних 10 институција које је потребно реновирати, а то ће допринети и да Архив САНУ који ради у лошим условима и Библиотека САНУ почну да раде у много бољим околностима.

Прочитајте још: ГОДИШЊИЦА АКАДЕМИЈЕ: САНУ више није кућа ћутања

Ово је у петак рекао академик Марко Анђелковић, генерални секретар САНУ, наводећи да су се академици раније неколико пута обраћали Граду и Влади тражећи средства за санацију зграде, али да то никада није уродило плодом.

Академик Анђелковић очекује да ће до краја године бити завршене тендерске процедуре, а да ће онда почети радови, који би могли потрајати од две до три године.

Он је навео да су у реновирање зграде укључени и академици Бранислав Митровић и Милан Лојаница, чије ангажовање ће допринети томе да се унутар зграде добију додатни простори за активности академије.

Прочитајте још: Баштина и музеји на клик

Академик Анђелковић осврнуо се и на изборе часника САНУ, који су одржани почетком априла. Говорио је и о промишљањима САНУ у 21. веку, рекавши да је Академија сада помало инертна, а њени чланови опрезни када је реч о унутрашњој организацији и руковођењу:

- Међутим, сазрела је спознаја да треба хитрије реаговати. Размотрићемо отварање нових одељења, јер желимо у рад да укључимо стручњаке из ИТ сектора.

ИДЕЈНА РЕШЕЊА

АКАДЕМИК Анђелковић најавио је за мај и јун бројне активности, међу којима су и приступне беседе 16 нових чланова од 13. до 15. маја и изложба "Идејно решење САНУ уз помоћ младих пријатеља", на којој ће бити изложени радови студената Факултета примењених уметности на тему новог лога, грба и медаље САНУ. Рекао је да САНУ размишља да осавремени своје симболе, па се за помоћ обратила овом факултету.