Присуство у Доњој Градини, највећем стратишту усташког логорског система злочина "Јасеновац", из године у годину, заувек, наша је обавеза, наша одговорност, и потврда да се ти злочини никада не забораве - изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић у Доњој Градини код Козарске Дубице, где је данас одржана централна манифестација поводом Дана сећања на жртве усташких злочина у овом концентрационом логору.

Премијерка Брнабић је истакла да је то и залог за будућност у којој ће се ценити живот и слобода, љубав према отаџбини, али и љубав и поштовање према другом људском бићу без обзира на веру, нацију, веровање, или све различитости.

- Наше присуство овде је и потреба и потврда да никада нећемо заборавити тешка, незамисливо ужасна времена, која је наш народ пролазио и преживео. Упркос свим трагедијама је опстајао - истакла је Брнабићева. - Релативизује се постојање, свирепост и масовност Јасеновца... За неверовати је, али живимо у време када многи умањују Јасеновац, а величају Блајбург - рекла је Ана Брнабић.

Она је истакла да је Јасеновац "симбол, највеће масовно стратиште, за злочине којима је била прекривена читава територија НДХ: и херцеговачке голубинке и ливањске јаме, и Козара и Грмеч, и читава Дрина, гробница су једног истог народа, који је био жртва једног истог џелата".

Рекла је и да се сваког дана мора инсистирати на истини о Јасеновцу, баш као што се инсистира на истини о Аушвицу, и да, као што зна за Дахау или Маутхаузен, свет исто тако мора да зна и за "Циглану", Старо сајмиште или Јадовно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Додик: Страшно страдање у Јасеновцу не сме бити заборављено

Брнабићева је истакла да се од власти држава чланица Европске уније захтева да не дозволе неонацистичке прославе следбеника усташког покрета.

- Без обзира на то да ли је 1941. или 2019. година исти је карактер величања усташког покрета, зато што је иста иделогија, и исти је циљ. И иста је опасност као и пре неколико деценија - рекла је председница српске владе.

Србија ће, казала је премијерка, уложити велике напоре и енергију да негује успомену на жртве логора Јасеновац да се не би заборавио злочин.

- Уложићемо значајна средства у обнову и изградњу Меморијалног центра "Доња Градина" на лично залагање и иницијативу председника Србије Александра Вучића и ово ће бити само почетак обнове сећања и поштовања - рекла је Брбнабићева у Доњој Градини.

ТЕСЛА Патријах Иринеј је рекао да Хрвати воле да се хвале Николом Теслом као својим научником. А само из његове породице убијено је више од 80 чланова!

Патријарх Иринеј, који је служио парастос српским жртвама, поручио је да су у усташком злочину у Јасеновцу учествовали и они који су морали да шире љубав и читају јеванђеље и да су многи од њих окрвавили руке до лаката, чак били рекордери у чињењу злочина. Он је нагласио да се вапај деце чуо до самог неба, али не и до Загреба и црквених представника, и то не зато што нису могли да чују већ то нису желели.

Патријарх Иринеј


Патријарх Иринеј је истакао да само Бог зна колики је број оних који су уморени у најстрашнијим мукама.

- Још се води велика дискусија колики је тај број. Веома велики. Они најобјективнији истраживачи сматрају да је прешао милион - рекао је патријарх.

УСТАШКИ ГРАФИТ У порушеном српском селу Дврсница, код Равног у Федерацији БиХ, на регионалном путу испод кућа, исписан је усташки графит. У том селу у 20 кућа више нико не живи. Пре три године, сличан, али већи усташки симбол, исцртан је трактором на српској ораници, испод Дврснице.

Напоменуо је и да је један од усташких вођа рекао да су уморили више народа него Турци на овим балканским просторима.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик казао је да је у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора почињен геноцид и холокауст над више 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја, што не сме бити заборављено и да је зато српска држава синоним за слободу српског народа.

- Тек 27 година обележавамо ово страшно страдање које се догодило пре више од 70 година у Другом светском рату. То говори да се хтело сакрити страшно страдање Срба, Јевреја и Рома, међу којима је било и 20.000 деце - рекао је Додик.

Милорад Додик


Он је истакао да су деца убијана на најмонструозније начине, да су жива стављана у вреће које су завезане бацане у Саву.

- Зато не могу да заборавим и опростим усташком режиму оно што су урадили нашем народу - поручио је Додик.

Он је напоменуо да задатак српског народа мора бити очување сећања на страдале у јасеновачком систему логора.

Поред политичког врха Српске и делегације Србије, парастосу у Доњој Градини присуствовале су делегације из Израела, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов...


ИСТОРИЈСКА РАНА

Председница РС Жељка Цвијановић поручила је да је Јасеновац, као место најмасовнијег страдања Срба у Другом светском рату, симбол геноцида:

- То је огромна историјска рана која никада неће до краја зацелити.

УБИЈЕНО 20.000 ДЕЦЕ

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја. Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац. Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 деце.