Недић остао сарадник окупатора

Н. Б.

23. 04. 2019. у 14:42

Недић остао сарадник окупатора

Апелациони суд Фото Н. Фифић

Апелациони суд потврдио ранију одлуку Вишег суда који је одбио да рехабилитује квислиншког премијера Србије. Није укинута Уредба ФНРЈ из 1949. године, којом је проглашен за ратног злочинца

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду потврдио је одлуку Вишег суда којом је у јулу прошле године одбијен захтев за рехабилитацију Милана Недића, премијера Србије током Другог светског рата, чиме је пресуда постала правоснажна. То значи да суд није укинуо Уредбу ФНРЈ из 1949. године, којом је колаборационистички премијер проглашен за ратног злочинца и на основу које су му одузета грађанска права и имовина, па самим тим она неће моћи да буде враћена наследницима.

Недић је био на челу Владе националног спаса од августа 1941. до октобра 1944. Предлагачи рехабилитације током целог поступка покушавали су да докажу да за то време није био одговоран ни за Холокауст у земљи, ни за оснивање логора, као ни за масовна стрељања. Тврдили су и да није прекршио међународне конвенције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Недић није рехабилитован


Према ставу Апелације, првостепени суд је на основу историјски непобијених чињеница правилно закључио да се нису стекли услови за рехабилитацију. Наиме, наводи се, Недића је за председника владе поставио окупатор Србије, након капитулације Краљевине Југославије и њеног распада, а у међународним оквирима признату владу окупатор је нагнао у изгнанство заједно са владајућим монархом.

- Дакле, лице чија се рехабилитација тражи је од стране окупатора постављено за председника владе која је помагала окупатору, не само у експлоатацији добара државе и радне снаге, већ у прогону свих грађана Србије који се нису сврставали на страну окупатора, о чему сведочи низ докумената - истиче се у одлуци Апелационог суда. - Недић је ухапшен од стране Треће америчке армије, те не може бити говора да је његово хапшење извршено из политичких или идеолошких разлога.

НИЈЕ ФОРМАЛНО ОПТУЖЕН

НЕДИЋЕВА влада распуштена је 4. октобра 1944, а он је два дана касније, са већином министара, пребачен из Београда у Беч, а затим у Кицбил. Британци су га предали југословенским снагама 1. јануара 1946. Према званичној верзији, убио се скоком кроз прозор затвора Озне у Змај Јовиној 21. Недић никада није формално оптужен, ни осуђен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Горан

23.04.2019. 16:39

Ђенерал Недић спашавао Србе, а броз их где год је могао убијао и све радио против српских интереса.Леш броза и даље се налази у кући цвећа, а Ђенералу Недићу се не зна где је покопан.

Samo kmečite

23.04.2019. 18:27

@Горан - Saradnik nacista ne može da bude rehabilitovan nikako... Neke Srbe jeste spašavao, ali ih je mnogo više okončalo na Banjici i drugim stratištima, njegovom zaslugom...

добар и луд су браћа

23.04.2019. 16:53

Шта на ово каже 40.000 Словенаца и њихових потомака, које овај несрећник спасе од затирања?!

Šta na ovo kažu

24.04.2019. 08:14

@добар и луд су браћа - porodice Jevreja, za koje je ovaj nesrećnik pomogao da se zatru?

адвокат

23.04.2019. 18:22

Одлука је срамотна!И у чињеничном и у материјачноправном и у процесноправном смислу.Земаљска и небеска правда никада нису исте.Време ће тек показати Истину и доказати жртву и величину коју Милан Неднић представља и коју је поднео за свој народ.

Banaćanin

23.04.2019. 19:56

@адвокат - Da si neki vajni advokat nebi lupetao. Ili si plačen od strane fašističkih naslednika da uzdižeš fašističkog slugu Nedića.

Banaćanin

23.04.2019. 19:53

Već sam počeo da sumnjam u pravosudni sistem Srbije. Najzad jedna pravedna i neoboriva presuda. Nigde u Evropi saradnici fašista nisu rehabilitovani, samo su naši pritajeni fašisti zdušno podržavali i tražili rehabilitaciju fašističkog slugu.Još samo da se donese presuda da Karadjordjevićima nemože da pripadne dvorski kompleks, već narodu i gradjanima Republike Srbije. Bravo!!!!

Srboljub

23.04.2019. 21:13

Naslov samo pokazuje u kakvoj moralnoj i političkoj konfuziji živimo. Saradnici okupatora uvek ostaju to što su i bili. Nijedan sud to ne može da promeni, može samo da naredi da naslednici saradnika okupatora dobiju leba bez motike. Saradnici okupatora su svojim delima sami sebi presudili. I Nedić i Draža i Ljotić

Koja D Inn

24.04.2019. 21:18

Nedic nije ni osudjen... Oni koji su upali u njegovu imovinu nece dozvoliti da mu se vrati imovina. Kako da se osvajaci tudjih stanova isele iz bespravno useljenih objekata. To sto su mnogi sluzili tiranina i unistitelja Srba .