У 156 здравствених установа у Србији, у недељу, од осам до 16 сати, биће организовани бесплатни превентивни прегледи. Ово је 13. акција којом Министарство здравља покушава да подигне свест грађана о значају превентивнције, као најбоље мере за очување здравља. Први пут се организује под називом "Дан отворених врата", јер ће у установама где не буде организованих прегледа грађанима бити омогућено да разговарају са лекарима о мерама заштите здравља, да се консултују о здравственим тегобама и могућим терапијама.

Овога пута, сви грађани, укључујући и оне без здравственог осигурања, моћи ће да обаве ОРЛ и кардиолошке прегледе, односно да измере крвни притисак и ураде ЕКГ, и да провере ниво шећера у крви.

Превенција и рано откривање кардиоваскуларних болести остају и током ове акције у фокусу Министарства здравља, јер су кардиоваскуларне болести најмасовнији убица у Србије, и заводе се као разлог смрти у чак 57 одсто свих смртних исхода. То значи да сваког сата шест особа у Србији умре од болести срца и крвних судова.

Прочитајте још: Бесплатно прегледано више од 180.000 људи

Став Министарства је да би морали да се појачају и превенција и контрола шећерне болести. Јер, од дијабетеса у Србији "званично" болује готово пола милиона људи, а претпоставља се да бар још 250.000 има ову болест, али то не зна.

- У претходних 12 акција превентивних прегледа, готово 250.000 грађана обавило је прегледе, а од тог броја неколико хиљадa их је упућено на даљу дијагностику кажу у Министарству здравља. - Позивамо све да искористе ову могућност и обаве превентивне прегледе.

И ДАЉЕ БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА

У МИНИСТАРСТВУ здравља кажу да ће овакве акције бити настављене, јер велики одзив грађана у претходним акцијама оправдава организовање бесплатних превентивних прегледа. Уз чињеницу да је грађанима лакше да на овај начин обаве контролне прегледе, без заказивања и викендом, када не раде, рано откривање болести повећава шансе за њено излечење или бар бољу контролу.