Италијани траже истину о осиромашеном уранијуму

М. ОСТОЈИЋ

понедељак, 01. 04. 2019. у 15:02

Италијани траже истину о осиромашеном  уранијуму

Велики број италијанских војника из састава КФОР је оболео или преминуо / Фото АП

Научни скуп на највишем нивоу о погубним последицама НАТО разарања СРЈ 1999. године одржава се 4. априла у Риму. Стручњаци најављују откривање драматичних података

РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“


"ЖРТВЕ осиромашеног уранијума - Година дана после 4.Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будућност." Ово је назив научног скупа посвећеног страдалим италијанским војницима који су боравили у мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом који ће бити одржан у Риму 4. априла.

Како се очекује, стручњаци из разних области саопштиће драматичне податке о жртвама осиромашеног уранијума, а циљ скупа који организује група "Жртве осиромашеног уранијума" је да се јавности саопшти докле се стигло у решавању проблема у коме се годинама налазе италијански војници и породице преминулих. У дискусији ће учествовати први пут представници владе - италијански министар здравља Ђулија Грило и министар за одбрану Елизабета Трента и указати које ће акције по овом питању званични Рим предузети. То је, уједно први пут да се на тај начин оглашавају италијанска министарства која, иако су исплаћивала одштету жртвама, досад нису признавала осиромашени уранијум као фактор оболевања војника на бомбардованим теренима.

ПРОЧИТАЈТЕ И:У МОСКВИ СКУП ПОВОДОМ 20 ГОДИНА ОД НАТО АГРЕСИЈЕ: На Србима вежбали "хибридни рат"

Италијанска парламентарна комисија за истрагу о осиримашеном уранијуму, којом је председавао посланик Ђанпјеро Скану, прошле године је огромном већином усвојила документ којим се овај проблем може разрешити и уврстила неколико амандмана у Закон о буџету. У међувремену је министарство одбране Италије најавило "да ће јавно да покаже како је одлучило да започне акцију заштите права оштећених војника".
БОРБА АДВОКАТА ТАРТАЉЕ

"НОВОСТИ" су већ писале о двојици актера који учествују на овом скупу. Реч је о адвокату "Војне опсерваторије" Анђелу Фјореу Тартаљи, који је у 19 година борбе за италијанске жртве добио велики број судских пресуда, уз помоћ Доменика Леђера који је поседовао драгоцене податке како о НАТО, тако и о бомбардовању осиромашеним уранијумом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Lala

01.04.2019. 15:16

Koga briga za njihove vojnike,šta je s našim žrtvama i posledicama sledećim generacijama -to je neoprostivo

Pera

01.04.2019. 15:20

Pa iz njihove domovine /Aviano/ su poletali avioni koji su nosili bombe sa osiromašenim uranijumom. Sami sebe su ozračili i trpe posledice tog svog i američkog bezumlja i bahatosti.

Miki

01.04.2019. 18:39

@Pera - Oni su morali da dozvole da avioni poleću iz Italije, inače nisu bili radi. Postoje priče da su se pojedini vezali za avione u vid protesta, ali ko još sluša obični narod. Tako je svuda, ne samo kod nas kako mnogi misle.

Miso.Pec

01.04.2019. 18:05

Žalosno je što mi trpimo posledice od bombi i uranijuma,što se tiče Italijana,neka se zapitaju odakle su poletali ti avijoni,da nisu možda iz baze Avijano i dali su u celom tom zločinu učestvovali i Italijanski piloti.

Marko

01.04.2019. 18:54

Neka se zapitaju kako je slucajno porastao obolelih od raka ne samo u Srbiji gde su ratni zlocinci NATO organizacije bombardovali civile, nego obolelih ima svuda na prostoru bivse Jugoslavije od Srbije do Makedonije do Bih i Hrvatske pa do Crne Gore. Slucajno

MilaS

02.04.2019. 08:20

...ma,objasniće njima onaj naš doktor Radovanović da nije štetan osiromašeni uranijum,nego je sve posledica zagađene hrane,pušenja i neurednog života..."para vrti gde burgija neće",a kada nemaš savesti i ne poštuješ lekarsku etiku,onda ti ni uranijum ne može ništa...da ga obavezno pozovu na ovaj naučni skup...i da mu Soroš plati troškove puta i boravka...i tako je na njegovom spisku...