СВЕ веће поштанске јединице у Србији обуставиле су рад у потпуности или затварају шалтере до два сата дневно. Пошиљке се већ недељу дана не испоручују на време, док се платни промет још увек одвија нормално. Док руководство и запослени размењују оптужбе, писмима и пакетима потребно је и три пута више времена до одредишта.

Прочитајте још:Због штрајка у пошти не испоручују се пошиљке

Према речима Зорана Павловића, председника Самосталног синдиката поштанских радника, на челу штрајка су запослени а не синдикат. Радници су незадовољни висином зарада, а захтевају да се плате повећају до републичког просека и то не из државне касе, већ из сопствених средстава.

- Због лоше политике трпе и корисници признаје Павловић. - Све пошиљке радници примају, али пошиљаоци потписују да им није важан рок испоруке.

Прочитајте још: ЈАВНА ПРОДАЈА НЕИСПОРУЧЕНИХ ПОШТАНСКИХ ПОШИЉКИ: Фармерке 10, јакна 50 динара

Тренутна ситуација никако не иде наруку грађанима, а колико штрајк поштара ремети свакодневни живот говори и пример оних који су прошле недеље послали документацију препорученом поштом послодавцу на конкурс за посао. Документа им, тврде, неће стићи на време, односно стићи ће по истеку рока.

- Разумем људе који штрајкују ако су незадовољни и траже неке реалне бенефиције, али ми је невероватно да све стане - истиче један од оштећених.

Оштећени који су се јавили нашој редакцији тврде да поштари и курири PostExpress-a примају пакете, али их не шаљу на адресе.

- Они очекују да ће на овај начин натерати државу и управу да им подигну плате и почну да брину о својим радницима - каже наш читалац. - Треба се борити за своја права, али ја сам остао и без новца и без робе, ко ће то и када да ми надокнади?

На питања "Новости" упућена руководству "Поште Србије" да ли због штртајка има проблема у испоруци, одговор - нисмо добили. У саопштењу које су раније упутили медијима стоји да "није дошло до поремећаја рада шалтера у поштама и корисницима су без сметње пружене услуге на шалтерима пошта на читавој територији Србије".

ОБЕЋАВАЈУ РАСПОДЕЛУ ДОБИТИ

НАДЗОРНИ одбор је на седници одржаној 25. марта донео одлуку о расподели добити свим запосленима у износу од 475 милиона динара и ту одлуку упутио на усвајање Влади Србије. Очекује се усвајање одлуке, чиме би делом био побољшан социјално-економски положај запослених. Одлуку о повећању зарада не може да донесе предузеће, јер ову област уређује Закон о буџетском систему.