ИЗГРАДЊА меморијалног центра Доња Градина, у знак сећања на жртве комплекса логора смрти "Јасеновац", могла би да почне већ следеће године, а за овај пројекат заинтересована је и чувена кућа за архитектуру и изградњу из Њујорка "Дилер Скофидио и Ренфро". Представници ове еминентне фирме, како сазнају "Новости", половином априла долазе у Републику Српску да виде локацију и детаљније се распитају о плановима.

Прочитајте још:У тајним архивима и писма Степинца о покрштавању Срба

Изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини, према договору направљеном прошле године, финансираће заједно Србија и Република Српска. Ангажовање референтне архитектонске установе овом пројекту даће и озбиљну међународну афирмацију. Студио "Дилер Скофидио и Ренфро" из Њујорка, кућа је велике репутације у свету дизајна јавних објеката. У њиховим референцама налази се пројктовање, изградња и реконструкција више десетина објеката широм света, међу којима и парк Зарадје у Москви, Музеј Мома, Културни центар Шед и Линколн центар у Њујорку, бостонски Музеј савремене уметности и други објекти светске репутације.

Према сазнањима "Новости", представници овог студија, половином априла допутоваће најпре у Србију, а током обиласка Доње Градине састаће се и са челним људима пројекта изградње центра сећања из Србије и РС.

Прочитајте још: Китаровић: Жао ми је због "идеолошких подела", у Јасеновац идем у тишини

Монументални меморијал јасеновачким жртвама, према плановима, биће један од највећих спомен-подручја у Републици Српској. На прошлогодишњем конкурсу изабрано је идејно решење, а оно је своју оверу добило и у Народној скупштини Републике Српске. Како, за "Новости", објашњава Дарко Бањац, који је у парламенту РС задужен за овај пројекат, први радови могли би да почну већ следеће године.

- Расписан је тендер за изградњу главног грађевинског пројекта, што после избора идејног решења, чини другу фазу посла - објашњава Бањац. - Предстоји нам и расписивање завршног тендера за извођача радова, што очекујемо да се веома брзо догоди.

Бањац наводи и да динамику радова одређују прописи и компликована процедура која регулише јавне набавке у БиХ.

- Надамо се да ће све ефикасно бити завршено како би извођач био што пре одређен. Радови би у том случају могли да почну већ догодине - напомиње Бањац, и подсећа да је две године било потребно само за усвајање идејног решења комплекса.

Према плановима, на више од шест хиљада квадрата простираће се неколико целина које ће заједно чинити меморијални центар Доња Градина. На овом месту биће подигнути "Поље уздаха" са музејом на отвореном, "Вртлог тишине" и "Скела страха". Све то требало би да симболично покаже какве су се страхоте дешавале у концентрационом логору "Јасеновац" и Доњој Градини, као његовом највећем стратишту. Све ово требало би да кошта нешто више од 7,5 милиона евра.

Члан жирија за избор идејног решења историчар Горан Латиновић каже за наш лист да је захтев био да меморијал у Доњој Градини буде не само споменички комплекс, већ и жива установа задужена за истраживање и чување сећања на жртве логора "Јасеновац".

- Изабрано идејно решење подразумева изградњу библиотеке, архива и читаонице. Идеја је да Доња Градина постане адреса свих научника и истраживача геноцида из Другог светског рата на овом простору. То је био и критеријум у раду жирија - каже Латиновић.

МЕСТО СТРАДАЊА

ЛОКАЦИЈА будућег меморијалног центра на жртве логора смрти има дубоку симболику, јер је Доња Градина била једно од највећих стратишта јасеновачког логора. На овом месту усташе и органи такозване НДХ у смрт су послале и више десетина хиљада Срба, Јевреја и Рома. Логор "Доња Градина" оформљен је 1942. године у систему усташког логора "Јасеновац", а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ. На овом месту Република Српска већ годинама организује обележавање Дана сећања на страдале у логорима јасеновачке фабрике смрти.


ЗАЈЕДНИЧКИ СПОМЕНИК

ИДЕЈА о партнерству Србије и Републике Српске на изградњи меморијалног центра у Доњој Градини потекла је од председника Александра Вучића, а сарадња је договорена крајем прошле године.

- Хоћемо да направимо нешто што би био највећи заједнички споменик, на територији где живе Срби. Намера нам је да у Доњој Градини изградимо нови Меморијални комплекс и музеј, са могућношћу најбољих и најснажнијих видео-записа из времена Другог светског рата - образложио је своју идеју Вучић.

Иницијативу је прихватио и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик. Тренутно у Доњој Градини траје експропријација појединих делова земљишта, као и пројектовање траса саобраћајница, које ће олакшати улаз у спомен-комплекс.