Увече код лекара, али с новчаником

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

уторак, 19. 03. 2019. у 08:00

Увече код лекара, али с новчаником

Пацијенти ће моћи да дођу на прегледе и у вечерњим часовима Фото М. Лабудовић

Предлог закона о здравственој заштити предвиђа спајање домова здравља и болница. Доктори из државних установа имаће право на допунски рад код другог послодавца

СВЕ здравствене установе изузев апотека, које остају у надлежности локалних самоуправа, према предлогу закона о здравственој заштити, прећи ће у надлежност Републике или Покрајине. Од општих болница и домова здравља, према предлогу Закона који је у скупштинској процедури, формираће се здравствени центри, а здравствени радници ће поново добити могућност да допунски раде код свог или другог послодавца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Динић: Србију напусти 300 лекара годишње

Ово су најзначајније новине у односу на важећи Закон о здравственој заштити из 2005. године, о којима би посланици требало да се изјасне током пролећа. У Министарству здравља објашњавају, за "Новости", да се здравствени центри поново уводе како би се спајањем општих болница и домова здравља боље искористили кадрови, простор и опрема.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И ОВО ЈЕ СРБИЈА: Лече људе, а немају оверене књижице - 5 година!

- Оваквим решењем омогућено је спајање немедицинских и медицинских делатности, које су често и у истом дворишту, укључујући и дијагностичке и специјалистичко-консултативне делатности - наводе у Министарству здравља. - Пракса је показала да је постојање здравствених центара рационалније него одвојено постојање дома здравља и болнице. Планом мреже здравствених установа одређено је који ће здравствени центри постојати, а претпоставка је да ће оснивање здравствених центара бити знатно брже, лакше и ефикасније од њиховог раздвајања.

ДИРЕКТОРИМА НЕОГРАНИЧЕН МАНДАТ Уз пооштравање услова за именовање директора здравствених установа, у смислу стручног профила и искуства, предлогом новог закона уводи се решење да директор који се именује на четири године може бити поново именован. У Министарству здравља објашњавају да је то законско решење предложено да не би временски био ограничен мандат директора који се показао као изузетан руководилац и менаџер.

И предложено решење о допунском раду већ постоји у пракси. Законом из 2005. године уведена је могућност да здравствени радник запослен пуно радно време у државној установи може да ради до трећине радног времена, са уговором о допунском раду, и у приватним здравственим установама. Међутим, та могућност је била временски ограничена до децембра 2008. године, али је каснијим изменама и допунама закона, 2015. године, медицинарима опет дозвољено да раде за више послодаваца.

Сад је прецизирано да рецимо лекар може да има највише три уговора о допунском раду, и то највише до једне трећине радног времена. Чињеница да ће "државни лекари" уговоре моћи да склапају и са својим послодавцем, у здравствену праксу опет уводи неку врсту "вечерњих клиника", односно поподневну смену, где се на преглед, уместо са здравственом књижицом, долази са новчаником. Слично решење смо већ имали, али нико још није измерио да ли је више било хваљено или оспоравано.

У Министарству здравља кажу да је увођење допунског рада, уз повећања плата, једна од мера да се задржи здравствени кадар. Ценовник услуга у допунском раду утврђиваће здравствене установе, а из тог прихода, који ће делити здравствени тимови и установе, моћи ће да се улаже у модернизацију установе, али и у едукацију лекара.

- Строго ће се водити рачуна о томе да не буде преусмеравања пацијената из редовне смене у допунску, а спроводиће се и честе контроле поштовања прописа - кажу у ресорном министарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Milanče

19.03.2019. 08:20

Iz loših u još gora rešenja. Igraju se zdravstva. Na svakih 10 godina spajaju i razdvajaju Domove zdravlja i Bolnice. Ovo nema nigde na planeti. O "večernjim klinikama" ne treba trošiti reči. Već sada se zna kako će biti u praksi.

Don Kihot

19.03.2019. 13:09

@Milanče - Biće bolje nego što je sad. Čast pojedincima! Svaka čast za promene od informacionog sistema do reorganizacije. Stop lokalnom samovlašću na račun građana i donošenju odluka koje su u suprotnosti sa zakonom! Stop zloupotrebama i bahatošću pojedinaca na položajima.

Младен Кг

19.03.2019. 08:20

Предлози у овом нацрту Закона о здравству су повлађивање појединцима, лекарима идр., да се једноставно богате на рачун болесних и немоћних људи, којих је сваким даном све више и више.У дасадашњој тзв.приватној пракси се несумњиво показало да већина лекара и др. особља које пре подне раде у државним болницама где примају плате,.то време користе да за поподне све пацијенте усмеравају код приватника где иначе редовно долазе и дебело наплаћују.Шта ово значи,треба одмах и укинути обавезно осигурање

Marks

19.03.2019. 08:22

Kuku nama, sve zakoni koji se donose su na stetu pacijenata i nije na dobro naroda.

Borkes

19.03.2019. 08:39

I sta sad? "ne mogu Vas pregledati sada, dodjite popodne i ponesite pare". Sramota.

Nebojsa007

19.03.2019. 08:44

Sada se medicinskom osoblju dozvoljava da radi pre podne u drzavnoj a popodne u privatnoj sluzbi. U sapcu radi internista koji je nov koloniskopski aparat pokvario a sve pacijente salje kod sebe u privatnu ordinaciju. E to je ono sto ce nas sve cekati usvajanjem ovog zakona

Mirko

19.03.2019. 08:51

Radnik koji radi i prijavljen je na 100000 din neto, daje za zdravstvenu zastitu 30000 dinara. Radnik ciji poslodavac lazira primanja, prijavljen je na minimalac i daje za zdravstvenu zastitu 5000 dinara. Oba radnika imaju isti tretman kod doktora. Zdravstveni radnik prima platu zahvaljujuci postenim poslodavcima i radnicima.Doktor prima platu 70000 din,ode poslepodne da radi privatno i zaradi minimum jos 20000 dinara nedeljno x 4 nedelje,80000, ukupno 150000 dinara.Odlucite se ko ce priv ko drz

Sasa Jelisavac

19.03.2019. 10:29

Super je to što svi očekujemo da nas doktoru leče za platu od 75 000 ,sestre da nas gledaju za 35 000 i onda svi kukaju da medicinsko osoblje svo ode kad doktor bude imao 150000 do 200000 i sestre od 70 000 do 100000 onda će svi ostati a i sama usluga biti bolja

dragan

19.03.2019. 11:15

Опет новина која се показала као чист промашај Несавесни доктори ће уцењивати пацијенте слањем у приватне клинике Једина могућност да доктори и остали медицинск радници је да раде суботом недељом и државним празником Такође водити евиденцију о броју прегледаних пацијената у болници и у приватним ординацијама јер доктор неможе прегледати више пацијената приватно од броја пацијената у болницама

Oftalmolog

28.03.2019. 22:44

@dragan - Pitala bih dotičnog koji se zalaže da zdravstveni radnici rade i subotom i nedeljom. Šta ste vi po zanimanju i da li radite i subotom i nedeljom, a uz to ste završili fakultet. Ne radite sigurno, vi ste od onih razmaženih što idu u samoposlugu 31.12. uveče, ne misleći o saposlenima.

TADIJA ZEMUN

19.03.2019. 11:47

ma bravo,ko se ovog setio ,mora da je POSISAO svu pamet ovog sveta!!!!!!!!!!!!!! jos izbiti para iz dzepova sirotinje,ko nema neka CRKNE

Maja

19.03.2019. 13:05

Odvajanje DZ i bolnica je samo stvorilo duple troškove (duplo računovodstvo, direktori) i slabu efikasnost a da ne govorimo o nestručnim lekarima koji su nakon završenog medicinskog fakulteta postajali zamenici direktora i načelnici odeljenja bez imalo staža a i znanja i iskustva postavljeni od strane lokalne samouprave bez zakonske osnove. Pozitivna promena koja će doneti više kontrole u zdravstvu, manje trošenje sredstava na nevažne stvari. Građani će imati bolju uslugu.

Паја земунац

19.03.2019. 13:52

Приватне клинике "пакују" пацијентима болест да би их здржали и лечили а онда на волшебни начин излечили и од канцера, правећи од тога рекламу. По личном искуству знам да су две особе из мог окружења добиле дијагнозу канцера на основу прегледа ултразвуком али ми је пријатељ, лекар, обелоданио да ни 30% лекар не зна да чита ултразвук, и сам бих поверовао у дијагнозу. Објаснио ми је да је још увек ренген сигурни показтељ и на мој савет оба познаника су ренгенски прегледана и дијагноза је била БО.

Realno

19.03.2019. 15:02

U Domu zdravlja u Odžacima se poslepodne određenim danima može otići kod ortopeda po ceni od 700din. po pregledu

Srpkinja Iz Srbije

19.03.2019. 15:06

teško ovom narodu, treba da ga leče zdr. radnici koji će raditi po 16 sati .Direktori će biti doživotni....

Pjerili

19.03.2019. 18:16

Poštovani, Predlažem nadležnom ministarstvu da se zdravstvena zaštita organizuje u DRŽAVNIM I PRIVATNIM BOLNICAMA I DOMOVIMA ZDRAVLJA.Zdravstveni radnici mogu da biraju da rade SAMO U DRŽAVNOM ili SAMO U PRIVATNOM sektoru.Nema pre podne sam državni kadar a posle podne sam u privatnoj ordinaciji.Građani biraju gde ću da se leče.Cenu usluge poverioci naplaćuju kod RFZO.Konkurencija briše monopol,donosi kvalitet,blagovremenu uslugu i termini za snimanja ću biti prihvatljivi za pacijente.

Duki

20.03.2019. 07:18

Dali je to metod za najavljeno povećanje zarada zdravstvenim radnicima. Rešenje je izjednačiti u svemu državne zdravstvene ustanove sa privatnim,a pacijent da može da bira gde će o trošku fonda. Dali će se to po ovoj metodologiji zdravstveni radnici pre podne odmarati i deliti vizitkarte,a po podne zarađivati od ovog nesrećnog naroda. Nije da ste se dosetili!

Sudija Greg

20.03.2019. 08:07

Još kada su razdvajani domovi zdravlja od tzv. opštih bolnica i tako brisani dotadašnji zdravstveni centri, bilo je jasno da to ne može biti dobro iz mnogo razloga. Pare su arčene na plate za dva direktora za dva zamenika direktora za dva računovodstva, za sve duplo....a bez ikakvih razloga. Vrhunac je bilo rešenje da lokalna samouprava postavlja direktora doma zdravlja. Dobro je da se vraćaju zdravstveni centri sa jednim direktorom i smanjenom administracijom i nemedicinskim osobljem.