Проф. Грајф: Докази говоре о још већем броју жртава Јасеновца

Танјуг

понедељак, 18. 02. 2019. у 09:13

Проф. Грајф: Докази говоре о још већем броју жртава Јасеновца

Професор др Гидеон Грајф / Фото ЕПА

Аеро-снимци подручја Јасноваца, настали 1945. године, који су недавно откривени су у архиву Единбурга, један су од коначних доказа, на основу којих ће морати да се повећа број убијених у Јасеновцу, каже професор др Гидеон Грајф

Аеро-снимци подручја Јасноваца, настали 1945. године, који су недавно откривени су у архиву Единбурга, један су од коначних доказа, на основу којих ће морати да се повећа број убијених у Јасеновцу, каже професор др Гидеон Грајф, аутор студије о Јасеновцу и један од одликованих поводом Дан државности Србије.

"Јасан је закључак да је број убијених жртава у Јасеновцу био изузетно велики. Нови снимци откривају и нову чињеницу, то јест, постојање много већих масовних гробница расутих на површини од најмање 10 квадратних киломатара. Ти снимци су један од коначних доказа на основу којих ћемо, бојим се, морати чак да повећамо број убијених у Јасеновцу са 700.000 или 800.000, што су данашње процене", рекао је Грајф у интервјуу за "Политику".

Аутор монументалне студије "Јасеновац-Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности", којег је председник Републике Србије Александар Вучић одликовао Златном медаљом за заслуге поводом Дана државности Србије, каже да га признање испуњава поносом, али напомиње да га прихвата једно као колективно признање.

Како је објаснио, један човек није заслужан за све оно што је резултат оргомног и пожртвованог рада на подизању српско-јеврејског бедема пред ревизијом прошлости.

"Али, ето, ја сам привилегован што сам у име свих примио овај заједнични, српско-јеврејски орден, за који се надам да ће његова реплика, на понос српско-јеврејског братства и пријатељства, наћи места и у Музеју српске дипломатије", наводи Грајф, истичући да би му то много значило јер има дубоко осецање пријатељства према српском народу, које проистиче из њихове заједничке историје.

Говорећи о првој српско-јеврејској изложби о Јасеновцу, коју је пре годину дана приредио у УН, Грајф каже да је интернационализација питања заштите културе сећања на жртве Јасеноваца веома важна, као и да су важни активизам и помоћ прогресивним и антифашистичким снагама у Хрватској да се одупру таласу ревизионизма и неоусташтва.

"Веома је важно да се оснажи сарадња свих прогресивних снага на заустављању тог опасног неоусташког тренда у Хрватској, који може да охрабри неонацистичке покрете и групације и у другим земљама", рекао је Грајф.

Према његовим речима, свету је потребан холивудски филм о Јасеновцу који треба да режира Емир Кустурица.

"Моје искуство са Ласлом Немешом, који је снимио холивудски филм ''Шаулов син'', базиран на мојој књизи о зондеркомандосима, награђен је Оскаром. Осећам да би ''Јасеновац - Аушвиц Балкана'' могао, такође, да освоји Оскара. Ја сам ту да помогнем да такав филм буде снимљен", казао је Грајф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Slavimir Stanisavljević

18.02.2019. 10:02

Nikada nije bilo potrebnije da se snimi takav film, još je važnije da se objasni kako je došlo do monstruoznog zataškavanja tog genocida od strane hrvatskih komunista.

петар петровић

18.02.2019. 14:43

@Slavimir Stanisavljević - Пардон господине Славимире, усташке злочине над Србима су најпре заташкавали Србски комунисти зарад сумануте идеје о братству и јединству. Они људи који су након рата побили преко 600.000 некомуниста, Србских интелектуалаца. индустријалаца, трговаца само да би се докопали њихових вила по Дедињу у којима и дан данас живе они или њихова деца. Убијали су без суђења, само на основу којекаквих дојава родбине и комшија са којима су имали најчешће имовинске спорове., око међа.

maniks

18.02.2019. 10:02

Nadam se da ce ova istrazivanja konacno dovesti do toga da ustase zacepe njuske i ne umanjuju broj zrtava. Srbija na svojoj teritoriji da otvori muzej koji bi dokumentovano pokazao sva zlodela ustasa a i turisti koji dolaze u Srbiju to bi videli kao i deca iz Srbije koja bi dolazila kroz eskurzije , da se ne zaboravi.

Pera Detlić

18.02.2019. 11:02

Tu kopiju snimka o zločinima ustaša u jasenovcu, kopirati, i poslati kolindi, da vidi šta su joj braća po krvi radili