НЕДАВНО преминули академик Владета Јеротић постхумно ће, поводом Сретења - Дана државности, бити одликован једним од највиших државних ордена, сазнају "Новости". Сретењским орденом првог реда биће овенчан Народни музеј у Београду, а државна признања добиће и више заслужних појединаца и установа.

Прочитајте још: ПЛЕМЕНИТИ УЧИТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА (1): У свакоме је видео добро

Међу значајним личностима које ће поводом дана Србије бити одликована су прослављени глумац Михаило Миша Јанкетић, познати хирург гинеколог Милан Миленковић, као и естрадни уметник Предраг Живковић Тозовац. На списку добитника је и Давор Штефанек, освајач олимпијског злата у рвању и председник Спортског савеза Србије. Висока признања њима ће на Сретење уручити председник Александар Вучић на церемонији у здању Председништва Србије на Андрићевом венцу у Београду.

- Држава ће поводом Сретења постхумно одати признање раду академика Владете Јеротића, који је током своје плодне каријере оставио дубок траг у српској медицини, психологији, теологији и књижевности - наводе на Андрићевом венцу. - Он је само једна од личности којима ће Србија одати почаст за домете које су направили у сферама свог живота и рада.

Прочитајте још: НАРОДНИ МУЗЕЈ: Боље је од Лувра, јер је наше

Међу награђенима највишим државним признањима је и наш познати лекар Милан Миленковић са института "Каролинска" у Стокхолму. Он је запамћен као лекар који је први у Србији извршио операцију пресађивања материце. Захваљујући овом захвату на свет је 2018. године дошао мали Лазар, прва беба из трансплантиране материце у Србији. Овај лекар редован је члан тимовима за трансплантацију овог органа широм света, а један је од главних хирурга за пресађивање овог органа класичном или методом роботске хирургије.

Давор Штефанек / Миша Јанкетић / Предраг Живковић / Милан Миленковић

Високо државно признање одлази и у руке драмског уметника Мише Јанкетића, који више од шест деценија тумачи главне позоришне и телевизијске улоге. Одиграо је више од стотину рола, за које је добио готово све глумачке награде. Запамћен је по улогама у комадима "Кад су цветале тикве", "Краљ Бетајнове", "Ваљевска болница", "Марко Миљанов", као и бројним ТВ филмовима и популарним серијама. Стални је члан Југословенског драмског позоришта од 1960. године, као и дугогодишњи професор глуме на новосадској Академији уметности.

Државно одликовање биће закачено и на груди познатог певача народне музике Предрага Живковића Тозовца. Током дуже од шест деценија на естради запамћен је као аутор и извођач многобројних хитова - "Јесен у мом сокаку", "Празна чаша на мом столу", "Јеремија", "Иде Миле лајковачком пругом"... Његове песме, због изворног мелоса и препознатљивих текстова, уткане су у музички код нашег народа.

Фото Т. Ћирић

ПРИЗНАЊЕ ШЕФОВИМА ДРЖАВА

НАЈВИШЕ одликовање које додељује наша земља је Орден Републике Србије на огрлици (први степен), односно на ленти (други степен). Ово признање додељује се највишим личностима - шефовима држава и влада страних држава. У орденском систему Србије је још пет ордена - Српске заставе, Карађорђеве звезде, Сретењски, Белог орла са мачевима и Орден заслуга за одбрану и безбедност. И овог празника држава ће заслужне појединце наградити и златним и сребрним медаљама за храброст "Милош Обилић", за заслуге и ревносну службу.