Национална академија за јавну управу организоваће ове године обуку за стручно усавршавање око 6.000 запослених у јавној управи, што је трећину више него 2018. године, а први пут ће тренинзи бити омогућени и онима који раде у локалним самоуправама, изјавио је данас в.д. директор те институције Дражен Маравић.

"Прошле године обуку је похађало око 4.000 службеника јавне управе кроз око 200 обука чији је циљ био да унапреде њихова знања у областима као што су јавне финансије, систем јавне управе, управљање међународном развојном помоћи и фондовима ЕУ, е-управа и дигитализација", казао је Маравић агенцији Бета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ružić: Reforma javne uprave prioritet za članstvo u EU

Према његовим речима, план је да се у овој години ради и на унапређењу капацитета управе на локалном нивоу у областима као што су инвестиције у локалној самоуправи, обављање и развој комуналних делатности, становање и стамбена подршка, заштита животне средине, пољопривреда и рурални развој, управљање општинском имовином.

"У току је и реализација пројекта чији је циљ да се направи тзв. индекс услуга, који ће нам омогућити да измеримо задовољство корисника, грађана и привреде, радом јавне управе, односно отклонимо евентуалне мањкавости и побољшамо рад", казао је Маравић и навео да се пројекат ради уз помоћ Фонда за развој добре управе Велике Британије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ružić:Korak ka modernijoj e-upravi,papiri idu u istoriju

Маравић је истакао и да је на сајту Националне академије за јавну управу покренута анкета "Шта нас највише мучи?" (www.станаснајвисемуци.рс), чијим попуњавањем грађани могу да рангирају понуђене јавне услуге према томе колико су (не)задовољни њиховим квалитетом и на тај начин дају свој глас приликом избора оних услуга које најпре треба поједноставити, унапредити њихов дизајн, али и оних где треба радити са запосленима у јавној управи како би побољшали односа са грађанима.

Depositphotos

"За две услуге које буду изгласане као најпроблематичније, биће одржани тренинзи за јавне службенике које о тим услугама одлучују, као и за оне које те услуге непосредно пружају грађанима", казао је он.

Како је објаснио, ти тренинзи Националне академије за јавну управу представљаће увод у нови приступ у јавној управи, тзв. учењу кроз рад, чији је циљ да се на иновативан начин ради на професионалном развоју јавних службеника, који ће пре свега бити усмерен ка редизајну јавних услуга, дигитализацији и већој оријентисаности службеника ка грађанима.

Запосленима у јавној управи ће, како је најавио, у складу са развојем модерних технологија, бити омогућено да обуци приступе и преко мобилног телефона, као и он-лајн тестирање.

"Добар рад јавне управе предуслов је и да инвеститори у већем броју долазе у Србију и гарант да ће рализација њихових улагања бити лакша и бржа", казао је Маравић.

Примарна циљна група, за коју Национална академија припрема и спроводи обуке, су око 22.400 државних службеника на републичком нивоу и око 25.000 службеника из локалних самоуправа.