Радници на лизинг још чекају статус

Ј. Ж. С.

21. 01. 2019. у 11:02

Синдикатима понуђен потпуно нови текст Закона о агенцијском запошљавању који решава судбину 100.000 људи. Михајловић: Страни инвеститори извршили притисак, наше ставове игноришу

Радници на лизинг још чекају статус

Фото Depositphotos

ТЕКСТ Закона о агенцијском запошљавању није добио зелено светло Социјално-економског савета и може се очекивати да ускоро буде враћен на дораду, иако мишљење СЕС није обавезујуће. То значи да две најважније примедбе синдиката - да се на 10 одсто ограничи проценат радника на лизинг и да се уведе агенцијски депозит - нису прихваћене.

Нови закон требало би да реши статус око 100.000 радника који до посла долазе искључиво уз посредовање готово 80 агенција и да премости вишегодишњи правни вакуум. Међутим, синдикални представници сада су незадовољни текстом прописа и не виде разлог састајања радне групе, када је њихов став овом приликом потпуно занемарен.

- Радна група је усвојила једну верзију текста, а сада нам је после јавне расправе понуђен потпуно промењен текст чији је аутор Министарство рада - каже Зоран Михајловић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије. - Без икаквог образложења, потурају нам закон који нисмо прихватили, највероватније под притиском страних инвеститора.

Наш саговорник наглашава да је без поменуте две најважније примедбе Закон о агенцијском запошљавању бесмислен. Михајловић истиче да је недопустиво да не постоји агенцијски депозит или да је он минималан.

- Што је већи улог, сузбиће се рад мањих агенција за запошљавање које углавном мешетаре - сматра он. - А, уколико се не смањи квота послодавцима колико радника могу да запосле, оно што је тренутна ситуација у Нишу, да око 60 процената радника ради на лизинг, десиће се у свим градовима.

Синдикати су предлагали да предузеће може да запосли до 10 процената радника на лизинг од укупног броја запослених, а највише до 30 одсто, и то само уколико послодавац за то добије сагласност Министарства за рад. Овај предлог, ипак, није добио зелено светло.

Једна од недоумица око које се споре синдикати са Министарством је и термин “сродни послови” у уводном делу закона, јер није прецизиран.

Упоредни радник је онај који ради исте послове код послодавца за исту плату, као и онај који је ангажован на истом радном месту. У верзији која је ушла у јавну расправу било је истакнуто да је реч о истим, или сличним пословима. Брисањем термина "слични послови", долази до тога да уколико послодавац нема исте послове за раднике, онда нема обавезу да тражи ни сличне послове за њих. Послодавац тако може да одређује зараду за радника какву год пожели, да друге укида и да за те послове запошљава раднике посредством агенције.


ДОРАДА ИЛИ СКУПШТИНА

НОВИ пропис може и без позитивног става Социјално-економског савета бити послат Влади, а потом и републичким посланицима на усвајање. То би могло да се деси већ у марту, што значи да би закон почео да се примењује у априлу.

У СССС очекују да ће Министарство за рад ускоро закон вратити на дораду, односно да ће се поново окупити радна група.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Radnik u stend-baj modusu

21.01.2019. 12:04

Ko se veze za privatnu agneciju za zaposljavanje tesko si ga njemu. Postaje moderan rob bez ikakve buducnosti. Oblik zaposlenja gori od nadnicarskog; obicno bez zdravstvenog i penzijskog osiguranja! Srbija apeluje na povecanje nataliteta. Pod ovakvim neredovnim uslovima zaposlenja je mladom coveku nemoguce finansijski obezbediti sebe samog a kamoli oformiti porodicu. Zalosno

dr

21.01.2019. 12:31

Експерименти са ово мало запослених радника, лизинг и томе слично су само за државе где је апсолутна власт и где нико од државних органа не води бригу о раднику. Ваљда ће у скоријој будућности још да одузму бирачко право раднику па да држава потпуно падне у руке неспособним политичарима и тзв. власницима капитала.

Нема издаје,нема предаје!

21.01.2019. 14:08

Прави евроталибански рај на Земљи нема шта, у којем ће стране окупаторске лопурде и бирокаратско паразитски олош и њихови вазали, на сва "уста хвалти овај прекрасан систем", али ће туђа леђа пуцати за плате веслача на римским галијама, не њихова и њихове дечице...Обавезно, не заборавите да поново гласате, за све ово за шта сте као ретардирани зомбији глаали задњих 19 година, и очекујте да ће "бити боље".Само не вама, дебили.....